Някога познавахме само бялото сирене и кашкавала, но днес пазарът наистина изобилства от какви ли не изкушения със странни имена

У дома харесваме ементал (с голееееми дупки

), бри, чедър. Особено любимо мезе ми е препечена брускета с бри и малко конфитюр от горски плодове. Към това върви червено вино, например каберне совиньон.
Синьото сирене ми е тежко за самостоятелно хапване, но много го харесвам смесено с други, по-малко "миризливи" видове за пълнеж на печени гъбки или към броколи, салата и т.н. То също иска сериозно червено вино.
Халумито ми е особено любимо, може би защото не е мазно, не е тежко и се комбинира добре с различни зеленчуци на грил. Запичам зеленчуците, после и сиренето и готово

За компания - бяло вино.
Твърди италиански сирена също харесвам. Вкъщи винаги има грана падано, защото ни се струва най-леко и най-добре съчетаващо се с всякакви салатки и паста.
Пармезан взимам по-рядко (предимно, за да направя песто), а проволоне - никога, тъй като ароматът ми идва супер силен.
Изобщо - обичам сирена, но умерено. Не харесвам, когато техният вкус надделява. Не приготвям месо със сос от синьо сирене например, защото е много тежко за моя вкус. Фондю също не бих направила - мазно и миризливо ми е. Още не мога да избягам от спомена за една вечер в традиционен швейцарски фондю ресторант. Ако не беше приятната компания, щях да съм избягала с 200

Леките, свежи сирена изобщо не ги включих в описанието - маскарпоне (любимо за пълнеж на торти), рикота (за салати и сладкиши), моцарела, бурата, страчатела... прекрасни са в компанията на домати и зелени подправки и мога да ги ям ежедневно. С бяло вино, розе или някое по-леко червено