Добър или лош човек - кое те определя?

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Добър или лош човек - кое те определя?

Мнениеот MerryPop » 21 Дек 2015, 16:18

Наскоро в някоя от темите стана дума за добрите и лоши хора, за това кое ги определя и как могат да се разграничи добрият от лошият човек и кое го гинерализира като такъв?

Да си добър в нещо - разбирам, да не ставаш в друго - нормално е, но дали едни хора се раждат добри, а други лоши, как мислите?
75dc6a4e033e0f8c4d7edc0f4824f990.jpg
75dc6a4e033e0f8c4d7edc0f4824f990.jpg (56.02 KiB) Прегледано 2284 пъти
Кое ни определя като добри и лоши хора - единствено процентното съотношение на постъпките ни или всеки има и ангелче, и дяволче кацнали на раменете му, как мислите?
MerryPop

Re: Добър или лош човек - кое те определя?

Мнениеот S_Milenska » 21 Дек 2015, 16:28

Мисля, че всички се раждаме добри, след това обаче начина на живот ни променя - обкръжението, случките, които минават през нас и ние ставаме добри или лоши. Зависи и кой под какво разбира за лош човека, всеки си има различни представи, може аз да се смятам за добра, но в твоите очи да съм най-лошия човек на земята.
Аватар
S_Milenska

Мнениеот Rali_hr » 21 Дек 2015, 17:06

Не знам кое те определя - държанието спрямо хората, най-вероятно. Ако си лицемер то най-вероятно никой няма да ти кажа, че си добър човек. :)
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Snejna » 21 Дек 2015, 17:27

Rali_hr написа:Не знам кое те определя - държанието спрямо хората, най-вероятно. Ако си лицемер то най-вероятно никой няма да ти кажа, че си добър човек. :)

Съгласна съм! Но и всеки си има собствени критерии, но възпитанието играе голяма роля и ценностите, които имаме.
Аватар
Snejna

Мнениеот mihaella » 21 Дек 2015, 17:43

Rali_hr написа:Не знам кое те определя - държанието спрямо хората, най-вероятно. Ако си лицемер то най-вероятно никой няма да ти кажа, че си добър човек. :)

Точно, че може да си лицемер - да правиш "добро" на хората, за да си в техните очи ОК, а в същото време да ми мразиш в червата :rolling: което не те прави добър човек, значи и в постъпките не се измерва... тогава не зная в какво :shrug:
mihaella

Мнениеот mimeto90 » 21 Дек 2015, 18:08

От ценности нищо не е останало, ако не създадеш новите такива, които са всъщност старите, но трансформирани, то няма как да очакваш нещо... защото все пак трябва да има развитие, не можем да смятаме, че това което някой някога е сметнал за правилно, то е такова и трябва да го пазим, не че трябва да го рушим, но по-скоро трябва да го развием.
mimeto90

Мнениеот Krum » 22 Дек 2015, 12:03

mimeto90 написа:От ценности нищо не е останало, ако не създадеш новите такива, които са всъщност старите, но трансформирани, то няма как да очакваш нещо... защото все пак трябва да има развитие, не можем да смятаме, че това което някой някога е сметнал за правилно, то е такова и трябва да го пазим, не че трябва да го рушим, но по-скоро трябва да го развием.

До колкото разбирам, ти смяташ, че ако някой е смятал, че трябва ако откраднеш да ти отрежат едната ръка, ти можеш да го развиеш, като режеш и двете. ;)
Не това те прави добър или лош, ценностите не се променят във времето. Не може да си миндил и после да твърдиш, че си развил ценностите. :mrgreen:
Аватар
Krum

Мнениеот mangusta » 22 Дек 2015, 12:12

Задължително е да имаме заложено и хубаво, и лошо, тъй като ще стане прекалено крайно, а в природата ни няма такива крайности.
mangusta

Мнениеот Andrey » 22 Дек 2015, 12:47

Айде сега, кое те определя. То не е трудно за разпознаване. Ако се държиш злобно с околните, настъпваш и мачкаш житовни, палиш котки, подиграваш се на хората и т.н. то какъв си - света вода?!
Аватар
Andrey

Мнениеот PasDeDeux » 22 Дек 2015, 17:54

Andrey написа:Айде сега, кое те определя. То не е трудно за разпознаване. Ако се държиш злобно с околните, настъпваш и мачкаш житовни, палиш котки, подиграваш се на хората и т.н. то какъв си - света вода?!

Това е някакъв модел на поведение, който е придобит, поради някакви причини е и проявен, в следствие на такива...
PasDeDeux

Следваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси