от Yunona » 20 Яну 2016, 13:59
Много хубава и актуална тема отваряш. Поздравления :)
Систематизирам как е при мен (не съм веган, но основната част от менюто ми е такава храна):
1. Прословутата комбинация бобови и зърнени - неслучайно е прословута :)
За да е пълноценно веганското хранене, то трябва да включва достатъчно протеини, бавни въглехидрати, витамини и минерали.
Обикновено се смята, че веге храната не може да осигури необходимото количество протеини, но това никак не е вярно! Всичко е въпрос на комбинация. Ако ястието комбинира бобово и зърнено растение, то има пълния аминокиселинен профил (а протеините се изграждат от аминокиселини, не се усвояват директно, както често се смята).
Това никак не е трудно - непременно хапвай обикновената фасул или леща яхния с филийка черен хляб. Готово!
Други идеи - комбинация от леща и просо (много любима ми е и често я споменавам тук :)), която ползвам за пълнеж на чушки и тиквички.
Салата с основни съставки нахут и истински, пълнозърнест кус-кус. Другите компоненти са зеленчуци, там карам на вдъхновение и наличности.
Топли ястия с нахут и ориз, с нахут и булгур.
Яхния/супа от червена леща с картофи и букет от подправки - кимион, кориандър, черен пипер, индийско орехче, куркума... и пълнозърнесто хлебче.
2. Вездесъщите (днес) суперхрани. Не ги познавам особено, просто гледам да се придържам към храни от нашия регион. Все пак ползвам киноа - тя има всички незаменими аминокиселини и няма нужда да се смесва с друго освен със зеленчуци. Става на супа, салата, както и за пълнеж на зеленчуци.
Понякога слагам и малко чиа в закуската сутрин. Конопено семе и конопен протеин също харесвам (но конопът принципно е характерна за тук култура, но за съжаление е забранен за отглеждане).
3. Растителни протеини на прах. Дори най-обикновената домашна зеленчукова супичка става пълноценна, силна храна с една лъжица растителен протеин (грахов, оризов, какъвто ти харесва).
И преди някой да протестира, че това е "изкуствена" добавка, ще кажа, че растителните протеини се извличат със специална, по същество много проста технология. Със сигурност е много по-естествена от технологията, по която се прави сирене и кашкавал например.
Съжалявам за дългия пост, темата ми е суперинтересна и съм в обедна почивка :)