Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот Kaya » 06 Апр 2016, 10:23

От скоро се интересувам адски много от здравословното хранене. :) Интересно ми е вие какво разбирате под здравословно хранене, как комбинирате храните? Това както знаем, е основата на здравословното и разделно хранене!
Споделете някои начини, по които си премервате порциите, какво правите за да се засищате повече, какво ядете, какви принципи спазвате на разделното хранене! :)
Моите познания досега са много бедни, знам, че не трябва да се съчетават месо и хляб, въглехидрати с месо, но не съм наясно, дали може да се хапва филийка със сиренеце да речем? :roll:
А който желае може да се включи и да сподели здравословни рецепти, които следва! :kisscheek:
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот Lollipop » 06 Апр 2016, 11:02

Аз също се интересувам от здравословното разделно хранене! От началото на годината съм на раздено хранене.:) Убедена съм, че освен ползите чисто здравословно на организма, то това хранене може да помогне и за свалянето на излишни килограми, защото когато организма работи правилно и добре, той се стреми към идеалните си размери, а и виждам по себе си, че без усилия съм се разделила с 4кг.
Имам някои основни принципи, които следвам:
1. Не ям никакви пакетирани храни нито сладки неща (кифлички, сладкиши). Има алтернативи със сурови сладкиши и десерти, които са в пъти по-добре, когато ми се преяде нещо сладко или просто избирам шоколад! :)
2. Избягвам комбинации от типа на месо с картофи, месо с ориз, това традиционното за нашата трапеза. Такива неща ям само по празниците, когато се срещаме с роднините. :mrgreen:
3.Комбинациите, които са най-учудващи за мен бяха мазнините + въглехидрати. Което ще рече - препечени филийки с масло - може, както и любимата ми филийка с авокадо. ;) В комбинацията с някой зеленчук, разбира се.
Това са основните неща, за които се сещам. слагам ти таблица, която за мен беше много удобна, няма да умалявам снимката, за да може да се разчита максимално.
А нещо, което аз не мога да разбера това е отношението на домата към разделното хранене. В тази таблица се казва, че е абсолютно забранено да се комбинира с белтъчини, за въглехидратите и скорбялата не може, но пък други казват, че е позволено да се хапва домат с белтъчини. Трети не му отдават значение и го приемат като обикновен зеленчук, който комбинират свободно. :) Вашето мнение за домата какво е?
food_table.jpg
food_table.jpg (361.75 KiB) Прегледано 3818 пъти
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот Kaya » 06 Апр 2016, 11:04

Благодаря ти Лолли :heartsfade: Не знаех, че и ти си фен на разделното хранене.
Наистина има по някои теми противоречиви информации, но в цялостната си същност всичко е еднакво и ясно. До колкото знам, има няколко известни принципа водени от определени хора, които се следват, но като цяло информацията доста се препокрива, освен по няколко спорни теми. :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот penelopa » 06 Апр 2016, 11:06

Аз скоро научих, че не трябва да се съчетават млечни продукти с месо, защото калцият от млечните пречи да се усвои желязото от месото и обратното. Както и че употребата на чай или кафе също пречи на усвояването на желязото и затова тези напитки да не се съчетават с продукти, които съдържат желязо.
penelopa
 
Мнения: 488
Регистриран на: 18 Яну 2016, 14:17

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот Lollipop » 06 Апр 2016, 11:10

penelopa написа:Аз скоро научих, че не трябва да се съчетават млечни продукти с месо, защото калцият от млечните пречи да се усвои желязото от месото и обратното. Както и че употребата на чай или кафе също пречи на усвояването на желязото и затова тези напитки да не се съчетават с продукти, които съдържат желязо.

Като цяло, месото, сиренето и кашкавалите, млякото, яйцата е задължително да се хапват разделено, дори помежду си не бива да се смесват,дори и ако са подобни - т.е. сирене и кашкавал. Може да се направи изключение за топените сирена, които са с висок процент мазнини, а мазнини и белтъчини се комбинират страхотно. Не знам дали причината е в проблемното усвояване на желязото или друга, но тези храни се ядат отделно!
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот S_Milenska » 06 Апр 2016, 13:49

ОПитвала съм да спазвам тези принципи, но много се противопоставят на принципите на начина на хранене, на който съм свикнала. Спомням си, че имаше твърдение, че доматите не бива да се ядат сготвени.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот dinkog » 06 Апр 2016, 14:30

Винаги съм се старал да се храня възможно най-правилно, а и за това изключих месото от менюто ми преди вече повече от 15 години. Спазвам главно основните правила на разделното хранене, в никакъв случай не мога да кажа, че го следвам на 100%. Но с разделното хранене най-добре може да поправите проблеми, които имате със стомаха. Принципите са лесни, всички основни групи храни се ядат само със зеленчуции. А плодовете по самостоятелно. Може да направите изключение при соковете, защото тогава времето за обработване на сока така или иначе е много минимализирано.
Аватар
dinkog
 
Мнения: 611
Регистриран на: 21 Мар 2015, 11:37

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот Mon_ton » 06 Апр 2016, 14:34

ОТ както родих това е моя начин за връщане към формата. :) Спазвам само едно правило - ям месото със зеленчуци и не ям хляб с месо. :) благодарение само на толкова обикновено правило съм свалила вече няколко килограма и продължавам.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот kalinka-kuku » 06 Апр 2016, 15:57

Винаги съм се вълнувала от това хранене, но никога не съм имала особени познания. Все е било от нещата, които ще започна от утре. :) може би тук като си намеря съмишленици бих се включила. Не изглежда да е много трудно, стига да успеем да се откъснем от нашето хапване все с хляб и все с много месо и въглехидрати!
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Знаете ли как правилно да съчетавате храните?

Мнениеот kauda » 06 Апр 2016, 16:32

От няколко години следвам разделното хранене. Първо бях много строга и по-скоро карах като моно диета, а именно, че по цял ден ядях от един тип храни, без д аги смесвам, сега не смесвам само на хранене.
В началото по цял ден ядях или само месо с зеленчуци, или само сирене с зеленчуци, само плодове, само зеленчуци с хляб.
След време, когато свалих доста с разделното хранене, започнах да разделям храните на закуска обяд и вечеря, ефекта е по-слабичък, но го има. :)
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта