Общ семеен бюджет или поотделно?

Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Lisica » 11 Апр 2016, 14:23

От известно време живея с едно момче и дойде времето, в което започнахме да плащаме сметки - наем за апартамента, сметките за ток. Когато се нанасяхме разделихме сумата по депозита и първия наем, разбира се. Но сега не знам как ще продължим напред. Не мисля, че ще има проблем, ако аз предложа кое е по-правилното решение в дадената ситуация по определянето на бюджета - дали парите ни ще са общи или поотделно. Интересно ми вие, които имате семейства отдавна как процедирате и кой е по-добрия избор - общ семеен бюджет, или всеки поотделно си харчи парите и сметките се делят? :roll:
Аватар
Lisica
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:55

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Kaya » 11 Апр 2016, 14:45

У нас винаги сме били с общ бюджет. Не мога да си представя как ще си харча парите сама , или ще си делим сметките и в магазина ще си даваме каквото трябва. Имаме общо портмоне, в което прибираме парите, понеже ги теглим всеки път, така предпочитаме и двамата - теглим и ги прибираме. Плащаме всички сметки и което остане - заделяме една част, а останалото разпределяме за всеки ден.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот S_Milenska » 11 Апр 2016, 15:32

У дома всеки харчи парите си сам. Той дава за основните неща - сметките за вкъщи и пазарува. Аз използвам моите пари за да си плащам телефона, да купувам някои дребни неща и подобни. Не му пипам парите и той не взема от моите, кой каквото иска си го купува сам. Така е по-добре, отколкото парите да са общи, всеки има свобода без да се налага да се съобразява с другия.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Rali_hr » 11 Апр 2016, 15:40

Силве, това ми звучи като "Бюджетът на жената е бюджет на жената, бюджетът на мъжа е семеен бюджет" :mrgreen:
У дома иначе от както сме станали двойка, парите са ни общи, до някъде. Не мога да определя кой точно. Разделили сме си разходите за децата - аз поемам всички грижи за дъщеря ни, а той за сина ни. :lol: А пазаруването, май не пазаруваме заедно, всеки пазарува по отделно и съответно всеки си плаща в магазина. :) Но ако излизаме заедно обикновено плаща той, аз съм дама, как аз ще платя?! :mrgreen:
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Snejna » 11 Апр 2016, 16:17

По-добре за връзката е бюджета да е общ! Иначе не настава ли едно каране, едни спорове, кой за какво е дал пари и т.н.? Не мога да си представя всеки път да се налага да се обяснявам или да се стискам, само защото съм преценила, че харченето не е наравно?
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Andrey » 12 Апр 2016, 09:14

У нас бюджета е поотделно. Всеки се разполага според чергата си. Т.е. не мога да си представя, че ще оставям всичките си пари на жената и тя да решава, защото е адски неориентирана финансово. :roll: Какво ще рече това... ми аз държа моиет пари, с тях плащам кредитите, купувам храната, вземам главно нещата на малката. А тя с нейното майчинство ходи по кафета и купува някакви дрехи на малката, понеже не може да устои на желанието си да ни затрупва с парцали, които дори не облича. :roll: Замислям се дали да не оставя разходите за бебето на 100% на нейното майчинство, за да огранича изкупуването на магазините. :mrgreen:
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Kremiliya » 12 Апр 2016, 09:34

У нас винаги е бил разделен. Дори понякога се чувствам, сякаш аз се грижа за всичко - чистя, готвя, пера, пазарувам, а мъжа ми само хубавее.Единственото, което плаща той това е сметката за ток и интернет. Всичко останало плащам аз. А когато види, че вече оставам без пари и реално започнат продуктите у нас да не са така разнообразни, отива, купува си нещо и си го готви. :roll:
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Slavena » 12 Апр 2016, 10:38

Kremiliya написа:У нас винаги е бил разделен. Дори понякога се чувствам, сякаш аз се грижа за всичко - чистя, готвя, пера, пазарувам, а мъжа ми само хубавее.Единственото, което плаща той това е сметката за ток и интернет. Всичко останало плащам аз. А когато види, че вече оставам без пари и реално започнат продуктите у нас да не са така разнообразни, отива, купува си нещо и си го готви. :roll:

много лошо, зарежи го и дии си намери някой друг който ще те гледа, нали и той яде от тая храна, зашо не дава пари за нея? Сигурно като си купи и сам си и иде!
Slavena
 
Мнения: 957
Регистриран на: 10 Дек 2014, 16:45

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот just_bib » 12 Апр 2016, 16:24

С приятелят ми започнахме да споделяме общ бюджет около 5 месеца, след като заживяхме заедно. В един момент осъзнахме колко е абсурдно да се чудим коя сметка да делим, коя – не. Освен това си поставихме обща цел – да стартираме бизнес, за която трябваше да спестим пари.
Започнахме да си правим план в началото на месеца, за да видим колко можем да отделим и за какво ще похарчим парите си. Това много ни сближи, защото започнахме да виждаме резултата от съвместните ни усилия.
Бизнесът приключи преди две години, но оттогава си имаме нови цели (да пътуваме :)). И до ден днешен продължаваме да си правим бюджет и да си следим разходите. Даже ползваме общ акаунт в един сайт (https://klearlending.com/budget-tool), в който си въвеждаме за какво спестяваме и всеки вижда в реално време колко пари и за какво е похарчил другият. Ще излъжа, ако кажа, че не се караме от време на време, но общата цел и постигнатото до момента оправят всичко :)
just_bib
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Апр 2016, 16:22

Re: Общ семеен бюджет или поотделно?

Мнениеот Ваня Стойчева » 12 Апр 2016, 16:30

Just_bib отдавна търся такъв сайт,в който да успея да запиша доходите си, мислих и за таблици в exel, но така и не ми се получаваше. :) ще го разгледам по-подробно.
Иначе у нас дохода ни е общ, а и аз съм безработна, моята основна работа е да крася къщата. :mrgreen: За което никак не се оплаквам, затова може да си представите, че е невъзможно да нямам пари, понеже нямам доходи. много млади семейства обикновено разчитат само на собствените си доходи и това мисля, че създава много неудобства и обърква всичко.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Следваща

Назад към Приказки по женски

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта