Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Планинско колоездене, рафтинг, каньонинг, конен преход, лов и риболов

Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Мнениеот pavleta » 14 Апр 2016, 17:17

Вече времето се оправи и започнахме в моето семейство да се оглеждаме за организирани планински преходи и походи. Едни приятели ни казаха, че ще участват в 100-километров, пеша и с кратки почивки. Решили са да изпитат телата и духа си с една дума :grin: . Ние не се наемаме чак на такова предизвикателство, по-средна хубост сме в изпитанията. Това тяхното си е супер натоварващо и се чудя трябва ли специална стратегия да се измисли и следва? Очертахме с тях нещо подобно, но искам да събера и други мнения, опит. С една дума каква храна е добре да се приема, как да се разчете движението?
pavleta
 
Мнения: 467
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:33

Re: Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Мнениеот black » 14 Апр 2016, 17:24

Един-единствен път съм се подлагал на подобно нещо и мнението ми е, че ако не го правиш редовно и не си свикнал на натоварванията, ще видиш много зор. Ако сте с група, опитните планинари стоят отзад, за да подкрепят по-неопитните и да поддържат нормално темпо. Те ще определят и почивките - кога и по колко. Храненето също е важно, естествено храни, които дават много енергия - шоколад, банан задължително. Дрехите също трябва да са леки и удобни.
black
 
Мнения: 441
Регистриран на: 19 Яну 2016, 12:43

Re: Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Мнениеот balsam » 28 Апр 2016, 16:25

Винаги съм се чудила за какво им е на хората да се катерят като диви кози по планините? Личи си, че не съм планинарка, нали? И във фитнеса можеш да се потиш и напрягаш.
balsam
 
Мнения: 513
Регистриран на: 19 Яну 2016, 12:17

Re: Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Мнениеот roksana » 28 Апр 2016, 16:29

Е, не! Това във фитнеса няма нищо общо! Натоварването и преодоляването на себе си е удоволствието в планинските преходи. А накрая като достигнеш крайната си цел и се качиш високо, и погледнеш под краката си цялата прелест на природата - несравнимо!
roksana
 
Мнения: 504
Регистриран на: 18 Яну 2016, 15:50

Re: Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Мнениеот Ginger » 11 Окт 2016, 16:25

В раницата се взима най-необходимото, като храна, вода, дрехи за резерв, дъждобран, сега с новите технологии и телефон със външна зарядна батерия. И ходете само по маркираните пътеки. Гледайте и прогнозата за времето преди да тръгнете.
Ginger
 
Мнения: 412
Регистриран на: 04 Фев 2014, 17:01

Re: Каква стратегия да приложим при дълъг планински преход?

Мнениеот Мими Петрова » 27 Авг 2019, 09:16

Ходенето в планината може да бъде както невероятно преживяване така и опасно начинание. За да приключи успешно, без контузии и неприятни моменти нужно е да се спазват и някои правила, които са от съществено значение. Важно е да ги спазвате, защото в противен случай първата непредвидена ситуация може да ви откаже от бъдещи планински преходи.
1. Поемете към планината само ако сте уверени, че сте на пълно здрави. Планински походи често подлагат тялото на върхови натоварвания, които са способни да обострят някои позабравени в ежедневна среда болежки.

2. От съществено значение е да проучите маршрута предварително. Проверете откъде трябва да минете, каква денивелация трябва да преодолеете, за колко време и т.н. По време на похода не променяйте предварително определения маршрут ако обстоятелствата не го налагат.

3. Избягвайте да ходите в планината сами. Туристите, организирани в група са много по-силни, когато са заедно. Всеки може да изпадне в беда и най-добре, ако наоколо има някой, който да му помогне при нужда.

4. Обърнете внимание на туристическите обувки. Те трябва да са удобни, високи и с дебела твърда подметка. Високите обувки предпазват глезените от усукване, а дебелите подметки пазят ходилата от остри камъни. Когато си купите нови обувки първо ги разходете на някой по-кратък маршрут.

5. Винаги носете със себе си задължително – дъждобран, връхни дрехи, тъмни очила, крем против изгаряне, дрехи за преобличане, фенерче, кибрит, бинт и др. според сезона.

6. Препоръчва се движението в колона по един. Спазвай темпото определено от водача. То е съобразено с физическото състояние на всички в групата!

7. При опасност от гръмотевична буря, напусни билото и слезте възможно най-ниско. Оставете далеч от себе си раницата си и всички металните предмети. Седнете на земята, далеч от високи дървета, железни пилони и конструкции.

8. През зимата опасността от лавина се увеличава при обилен снеговалеж и неулегнал сняг,
рязко затопляне на времето, отклонение от билото и зимната маркировка.

9. Ако се изгубите в планината и няма маркировка или пътека, вървете надолу. Непременно ще стигнете до река, а като тръгнете по течението й със сигурност ще стигнете до мост. Там някой все ще ви упъти. От друга страна надолу се върви и по-лесно. Запишете си номерата на Планинската спасителна служба.

10. По време на прехода е необходима дисциплина. Указанията на водача са закон!

Запомнете! При планински преходи няма място за излишно геройство!
Мими Петрова
 
Мнения: 36
Регистриран на: 26 Авг 2019, 09:33


Назад към Спортен туризъм

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта