Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот Harmony » 08 Юни 2016, 12:05

След плачевните резултати от тазгодишните матури се оказа, че учениците от езиковите, хуманитарните и математическите гимназии най-добре са се представили на изпитите - среден успех 5. Тези от професионалните са с успех под 4. Предполага се, че първите залагат повече на частни уроци и съответно родителите им имат по-големи възможности да ги плащат. Налага се изводът, че всъщност резултатите от матурите показват нивото на държавното образование, но и това на частните учители, което май надделява. Министър Кунева се хвалеше, че са успели "да опазят" матурите от наглите преписвачи. Но аз никъде не чух анализ на министерството защо се стига до тези отчайващи показатели за нивото на полученото образование на българските деца и какво трябва да се направи, за да не са такива. Какво е вашето мнение?
Аватар
Harmony
 
Мнения: 516
Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:20

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот zagrijena » 08 Юни 2016, 13:37

Щом сега е най-високият процент на двойките по български от началото на матурите нещата са ясни. Както казва Кунева, причините са писането във фейсбук и ползването на програми за проверка на правописа. Едва ли са само те.
zagrijena
 
Мнения: 486
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:11

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот rabotnata pchela » 08 Юни 2016, 14:19

Не вярвам, че причините са във фейсбука, това е смешно. Цялата образователна система е пропаднала, ама видиш ли у фейсбука били проблемите. :lol: А и надали се изкарва 2-ка заради няколко сбъркани думи. Четейки из фейсбук виждаме, че децата не използват програми, които да проверяват правописа им. :mrgreen: Родителите са твърде заети да обърнат внимание на децата си, около 6-7 клас се изгражда окончателното правилно или грешно писане, ако тогава не са обърнали внимание, като пораснат изобщо пък няма как да се получи..
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот Mon_ton » 08 Юни 2016, 15:49

НЕ съм учудена, резултатите падат отдавна. Това е доказателство колко малко обръщат внимание децата на образованието си. Проблемът в кой е? Не е ли по-скоро в родителите, защото не са изградили ценноста система, желание за успех и мечти в децата си? Научени са че всичко ще им пада от небето, защо да учат?
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот sofi_black » 09 Юни 2016, 13:25

Имам познато момиче, което сега завърши и държа прословутите матури. През цялото време съучениците й я подиграваха, че била зубрачка, не ходела да се забавлява, а четяла вкъщи. Тя изкара много добри оценки на изпита, а тези, които й се присмиваха или едва са закърпили тройката, или са на поправителен. Не мога да разбера какво е това мислене на дребно и толкова изкривено. Толкова ли е срамно да учиш и да искаш да постигаш добри резултати, да се развиваш?
sofi_black
 
Мнения: 488
Регистриран на: 05 Ное 2013, 14:39

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот asdddwww » 09 Юни 2016, 15:20

sofi_black написа:Имам познато момиче, което сега завърши и държа прословутите матури. През цялото време съучениците й я подиграваха, че била зубрачка, не ходела да се забавлява, а четяла вкъщи. Тя изкара много добри оценки на изпита, а тези, които й се присмиваха или едва са закърпили тройката, или са на поправителен. Не мога да разбера какво е това мислене на дребно и толкова изкривено. Толкова ли е срамно да учиш и да искаш да постигаш добри резултати, да се развиваш?

Еми да, като имаш тройка е похвално, или ако ти се получава да имаш добри оценки уж без да учиш.
Аватар
asdddwww
 
Мнения: 324
Регистриран на: 22 Юли 2015, 10:29

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот klara » 09 Юни 2016, 15:28

Че нивото на обучение е ниско и че самите ученици нямат никаква подготовка, а и малко се стремят да имат такава, е така. Но не смятам, че е само това. Мисля, че всеки се вторачва в нежеланието на децата да учат и в некачествените учители. Ами има и друга страна. Например тези частни учители, които водят извънкласни уроци. Нали стана и по този повод скандал. Една такава даскалица била в комисията по оценяването и написала шестиците на своите курсисти. Е, къде е тогава реалната оценка от една такава матура?
klara
 
Мнения: 530
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:51

Re: Какво ни подсказват резултатите от матурите?

Мнениеот donni » 16 Юни 2016, 13:10

Медалът винаги има две страни. Има такива, които пет пари не дават за училището, но има и такива, които учат и се трудят здраво. Някои си плащат за образованието и оценките, други си ги изкарват честно. Лошото е, че първите са мнозинството, просто трябва да направим така, че да стане малцинство.
donni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 09 Май 2014, 17:05


Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron