Дилемата- работа или семейство.

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот Изабел » 28 Дек 2011, 18:09

qproin написа:
big boss написа:Дилема има когато имаш достатъчно парички,когато няма искаш не искаш отиваш на работа.Ти от кои си та се чудиш толкова?

Е определено не съм големия шеф, но вярвам, че хората могат да се справят и с двете. Иначе благодаря, че ми разнообрази темата с тъпия си коментар.Не мисля че коментарът е тъп.Има жени родени за да бъдат майки,домакини и..пр. и такива за които професията е приоритет.Аз не съм гледала дете защото се роди в студентските ми години,тръгнах на работа не поради липса на пари, а защото исках да градя кариера.На моите доходи не се разчита,макар че с течение на времето се увеличиха многократно.Сега лично за себе си съм удовлетворена,недоволен е съпругът ми защото искаше второ дете но при мисълта да вися в къщи с пеленаче при положение че вече всичко около мен бе в забързан омагьосващ ритъм просто се оказа абсурдно.
Carpe diem!
Аватар
Изабел
 
Мнения: 104
Регистриран на: 22 Авг 2011, 11:21

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот Finger » 30 Дек 2011, 14:53

Виждам, че всички коментирали по темата са вече семейни, а какво се случва с неженените? Каква е причината все повече двойки да предпочетат да живеят съвместно без брак?
Поразрових се и вижте какво открих:
След проведено изсладване в САЩ се оказало, че има рекордно нисък брой на американци, които се женят. Смятам, че по- долу поместените данни важат еднакво и за България, поправете ме ако греша.
Ако сравним данните от 1960 г., когато 72% са били женените жители, сега само 51% от американците са минали под венчилото. Средната възраст на двойките, които минават под венчилото също е рекордно висока - 26.5 години за булките и 28,7 години за младоженците. Но това не обяснява причините, ето и някои предполагаеми:

Самотни хора - неженени

images (39).jpg
images (39).jpg (6 KiB) Прегледано 244 пъти

През последното десетилетие се е увеличил броят на възрастните хора, живеещи със сключен брак, самотни хора и самотни родители.
Ако отново погледнем данните за 1960 г., когато 59% от хората на възраст от 18 до 29 години са женени, сега само 20% от младите са регистрирали граждански брак. Проучването също така показва спад в броя на новите бракове с 5% от 2009 до 2010 година. Разбира се това проучване не доказва дали двойките просто са отложили във времето брака или го отхвърлят по принцип.

Съжителство без граждански брак

images (40).jpg
images (40).jpg (4.82 KiB) Прегледано 244 пъти

Изследователите смятат, че съжителството без брак се дължи на икономическата криза, като тази тенденция се наблюдава и в Европа. Според проучване броят на американците, които имат поне един брак - от 85% през 1960 г.е намалял до 72% през 2010 година.
Ако тази тенденция се запази, през следващите няколко години, по-малко от половината от американците ще са женени. Учените направили това изследване отбелязват, че по- често хората с висше образование решават да не минат под венчилото, отколкото тези, които са по- малко образовани.

6 от 10 американци смятат, че институцията на брака е отживелица, обаче 61% от хората, които никога не са били женени, биха искали да го направят.
И още нещо за финал: бракът прави мъжете по-добри или поне намалява желанието им да извършат противообществени прояви, така, че мили дами, не се колебайте грабнете пръстена и вземете инициативата в свои ръце.
Finger
 
Мнения: 138
Регистриран на: 07 Дек 2011, 11:48

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот Димка Кънева » 31 Дек 2011, 13:49

Всичко започва и свършва в семейството! Това е стара истина, която ежедневно се потвърждава в моя житейски и професионален път.
Според една притча за "Буркана в живота на всеки човек" много добре се онагледява житейският път. Чакълът /едрите камъни/ в този буркан са семейството, домът и приятелите; филцът/ по-малките камъни/, са работата, колегите, роднините, познатите,а ситният пясък са ежедневните проблеми, с които се сблъскваме и понякога позволяваме да вгорчат живота ни.
Да съгради дом и да създаде семейство, което да продължи рода и традициите е мисията на живота на всеки обикновен човек. Трудът е средство за професионална изява, но преди всичко е срество за финансово обезпечаване на стандарта ни на живот.
Ако човек инвестира повече в работата си, отколкото получава значи е време да я смени! Защото натрупването на професионален стрес в резултат на професионална неудовлетвореност води след себе си до по-висок процент на трудови злополуки, ниска ефективност на работата и развиване на болести на стреса- инфаркти, инсулти,язви, хипертонии, злокачествени заболявания и т.н.
Всичко е въпрос на създаване на добра организация на времето, с което разполагаме. Както и на следване на житейските ни цели съобразно с условията, които ни предлага конкретната ситуация и среда. Ние не сме сами - нито в семейството, нито в работата! За да се справяме успешно и с двете е необходимо да привлечем съюзници и от двата лагера - членове на семейството и колегите от работата, защото и двете каузи са общи.
Аз също имам малко дете, грижа се за дома и семейството си заедно със съпругът си и работя. Работя в сферата на помагащите професии и работа ми е призвание, в нея съм всеотдайна. Но нито един професионален успех не може да бъде сравнен с радостта в очите на сина ми, когато сме заедно цялото семейство! Семейството е внимание, обич, отговорност, грижа, и много споделени мигове заедно! Когато човек е щастлив в личен и семеен план, това му дава самочувствие и спокойствие за осъществяване на професионални успехи!
В навечерието на предстоящата 2012 година пожелавам на всички да са живи и здрави, да се обичат и да си прощават грешките, да преодоляват заедно трудностите в живота!
Весели празници!
Димка Кънева
 
Мнения: 36
Регистриран на: 30 Дек 2011, 22:55
Местоположение: Стара Загора

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот eleonora » 30 Мар 2012, 16:03

Никога не съм си задавала този въпрос. Не мога да избирам между работата и семейството, защото за мен по-важно от семейството на този свят няма! И да, успявам да балансирам между двете неща, поне така мисля. Не си представям да си стоя вкъщи по цял ден, само защото съм станала майка и съпруга. Искам да работя и да се развивам в сферата, която съм избрала. Всичко останало са наистина извинения... Дори и мъжът ми да е милионер, отново няма да бездействам. Амплоато само на домакиня не ми допада особено, пък и мъжа ми достатъчно помага вкъщи, че да ми се налага да избирам.
eleonora
 
Мнения: 66
Регистриран на: 28 Мар 2012, 10:04

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот Невена » 30 Мар 2012, 16:35

Аз мисля, че почти всяка жена се изправя пред тази дилема. Изборът е много труден, но повечето жени избират семейството - децата, мъжът, когото обичат, семейния уют всичко това е приоритетно. Кариерата е хубаво нещо. Със сигурност професионалното развитие и сбъдването на мечтите носи удоволствие, но като всяко друго нещо и това е временно явление. Семейството е единственото нещо, което ако се съгради правилно и ако съумеете да запазите, остава завинаги. Точна по тази причина аз избирам него и не бих съжалила. :)
Аватар
Невена
 
Мнения: 20
Регистриран на: 19 Фев 2012, 16:16

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот SunFlower » 05 Апр 2012, 17:05

Веднага мога да ви отговоря на този въпрос, или по-скоро как жената избира професията си ! В интерес на истината учените са открили връзка между хормоните ни и избора на кариера. При наличие на повече от хормона тестостерон, както в мъжкия така и в женския организъм човек предприема необмислени рискове, проявяват съперничество, безстрашие, не пресметнат риск проявяващ се понякога в залитане към хазарт и алкохолизъм. Наличието на по-голямо количество от този хормон подтиква жената да избере по-мъжки професии като: инженерни специалности, медици, кранисти, заварчици, шофьори и др. Друг интересен факт е, че по-високите жени се стремят по-често към лидерски позиции, това се проявява още в ранна детска възраст когато по-високите деца получават респект от по-малките. Каквато и външност и генетично - биологична предопределеност да имате, едно е сигурно, че успехът се постига следствие на няколко установени качества, сред които – концентрация, упоритост и контрол.
Аватар
SunFlower
 
Мнения: 83
Регистриран на: 24 Фев 2012, 14:36

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот sanya » 06 Апр 2012, 09:38

Не мога да избирам между двете, защото семейството и децата са ми най-важни, то е ясно. Но пък и без работа не може - нали трябва да им осигуриш нормален живот, щастливо детство, да им дадеш образование и т.н. И двамата с мъжа ми работим, въпреки, че мога да си позволя да съм така наречената домакиня. Не бих могла да бездействам и да се грижа единствено за чистотата вкъщи или да стоя по цял ден на печката - просто не се чувствам удовлетворена. Справям се и с работата и със семейството, така че за мен това е най-добрия вариант ;)
sanya
 
Мнения: 62
Регистриран на: 05 Апр 2012, 12:32

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот rossitta » 27 Фев 2013, 14:14

Съвременната жена може да бъде “3 в 1” - работи (често изкарва повече от партньора си), грижи се за деца ( от смяната на памперса до въпроса с възпитанието), грижи се за него и е всеотдайна в леглото (за разлика от него, който доста често е уморен). :P
rossitta
 
Мнения: 190
Регистриран на: 06 Дек 2012, 14:00

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот Mon_ton » 06 Яну 2015, 15:58

Ако мога да избера и мъжът ми може да осигури добър живот на мен и на децата ни - бих си избрала да стоя у дома без да работя, но за нещастие, това е България е рядко срещано явление, освен ако не се продадеш на някой паралия, което не влиза в плановете ми. :mrgreen:
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Дилемата- работа или семейство.

Мнениеот Elica » 06 Яну 2015, 16:44

Mon_ton написа:Ако мога да избера и мъжът ми може да осигури добър живот на мен и на децата ни - бих си избрала да стоя у дома без да работя, но за нещастие, това е България е рядко срещано явление, освен ако не се продадеш на някой паралия, което не влиза в плановете ми. :mrgreen:

Ще те обвинят в мързел и е желание да живееш на гърба на мъжа си. :lol: Но истината е, че жените точно трябва да се грижат за семейството, а мъжете за изхранването му.В наши дни обаче жените се стремят да бъдат равни на мъжете, а и действителността в България го налага :)
Аватар
Elica
 
Мнения: 1721
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

ПредишнаСледваща

Назад към Приказки по женски

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта