Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
04 Юли 2016, 17:28
Моята жена държи яйцата, които купуваме, да са био. Когато ме прати аз да ги купувам, не мога да се ориентирам какво означават печатите или кодовете по яйцата. Как да разбера кои са отглеждани свободно, кои в клетки, от коя държава са? На етикетите не дават подробна информация и винаги се обърквам и после все съм в грешка. Можете ли да ми помогнете? Каква е разликата между свободно и биологично отглеждане, подово и клетъчно?
04 Юли 2016, 17:33
Мисля, че първата цифра пред кода на държавата показва какви кокошки са снесли яйцето, дали са свободни или не. Но и аз не ги знам точно.
05 Юли 2016, 08:52
franky написа:Мисля, че първата цифра пред кода на държавата показва какви кокошки са снесли яйцето, дали са свободни или не. Но и аз не ги знам точно.
Ако цифрата е 0, тогава са биологично отгледани. Аз лично не съм виждала такава по яйцата, които продават по нашите магазини. Може би в определени ги продават.
05 Юли 2016, 10:31
Никога не съм се заглеждала по печатите, които слагат на яйцата. Не знаех, че това означават и по тях може да се ориентира човек какъв е произхода им. Другият път като си купувам яйца специално ще се загледам.
05 Юли 2016, 10:36
О, аз специално съм се интересувала какво значат тия букви и цифри

. Значението на целия код, например 1 BG 12345 е: 0 – биологично, 1 – свободно, 2 – подово, 3 – клетъчно, BG – страна на произход, 12 – област, 345 – регистрационен номер на производителя. Много се интересувам какво купувам.
05 Юли 2016, 10:39
мисля, че цената им достатъчно говори как са отглеждани, че да се вглеждам и в кодовете им.
05 Юли 2016, 14:12
Kremiliya написа:мисля, че цената им достатъчно говори как са отглеждани, че да се вглеждам и в кодовете им.

Масово в магазините цените на яйцата не се различават много. Защото все са от подово отглеждани кокошки

.
11 Яну 2018, 11:32
Мисля, че кодовете показват партидата и мястото, от което са яйцата.

Нали и затова с тези кодове успяваме да различим заразените яйца, когато има някакъв проблем.