Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

От кърменето, през захранването, до храненето на детето, полезни и вредни храни, рецепти

Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот lussy » 07 Юли 2016, 16:38

Дъщеря ми е на 3 годинки и ми прави впечатление, че напоследък иска да й давам повече храна, отколкото досега. На обяд или вечеря й слагам 3-4 супени лъжички ориз или картофи, а хляб изяждаше досега по половин филийка. Сега вече може да изяде цяла филия, а и манджичките й се услаждат и иска повечко от тях. Готвя без да запръжвам, стремя се да е печено или варено, здравословно. Рядко да предложа пържени картофки, а тя умира за тях и изяжда към десетина парченца. Притеснявам се да не се подлъжа и постепенно да увелича храната и да започне да пълнее. Какво е нормалното количество, което трябва да изяжда едно дете до 4-годишна възраст? Как да определям колко да хапва, с нея ли да се съобразявам и апетита й или с нормите по учебник? Има ли опасност да й се разшири стомахчето и какви може да са последствията от това?
lussy
 
Мнения: 421
Регистриран на: 02 Окт 2013, 11:45

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот fairy » 07 Юли 2016, 17:04

Винаги възрастните, особено бабите и дядовците, се радват, когато детето си хапва порядъчно, но според мен трябва да се внимава. Защото наистина се разширява стомаха и се получава качване на килограми. Моето бебе е на 6 месеца и дори сега се притеснявам за количеството мляко, което му давам, защото е на изкуствено и е доста лакомо.
fairy
 
Мнения: 464
Регистриран на: 19 Яну 2016, 11:17

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот mamina » 08 Юли 2016, 09:59

Аз мисля, че тази мярка, която си определила от 4-5 супени лъжици ориз или картофи, е нормална. А филийка на едно ядене също е в рамките на допустимото. Наистина е много трудно да се ограничава дете да не яде нещо или когато видиш, че прекалява с количеството. Просто сърце не ти дава.
mamina
 
Мнения: 525
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:55

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот silver933 » 08 Юли 2016, 12:25

как 3-4 лъжички ориз бе?! Вие нормални ли сте? ще яде хляб много ясно, и ушите му ще плющят, като го държите гладно! 3-4 лъжички.. то едно бебешко пюре има толкова лъжици бе... луди ли сте?! Как може да се притесняваш, че ще надебелее, то е гладно, движи се има нужда от храна, за да има енергия? Ще е мързеливо , ами като е гладно! А това с 10-те парченца картофи ще се гръмна... :jumpeveryone:
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот klara » 08 Юли 2016, 12:35

Пържените картофи са вредни и ако те не са основната храна за съответното ядене, десет парчета ми изглеждат разумно. Аз не съм следяла какво пише по книгите и учебниците колко трябва да яде детето. С голямото така правех, сега и с второто постъпвам по същия начин. Ядат колкото искат и им е сладко. Разбира се, не им пълня догоре чинията или паницата. На 3-4 години детето е достатъчно голямо, за да каже кога му стига и какво му харесва за ядене.
klara
 
Мнения: 530
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:51

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот silver933 » 08 Юли 2016, 13:21

klara написа:Пържените картофи са вредни и ако те не са основната храна за съответното ядене, десет парчета ми изглеждат разумно. Аз не съм следяла какво пише по книгите и учебниците колко трябва да яде детето. С голямото така правех, сега и с второто постъпвам по същия начин. Ядат колкото искат и им е сладко. Разбира се, не им пълня догоре чинията или паницата. На 3-4 години детето е достатъчно голямо, за да каже кога му стига и какво му харесва за ядене.

Ми те че са вредни вредни са, ама за едно ядене да изяде 10 картофчета е смешно, и туй да му е яденето. :Р Тва дете няма никакъв шанс да надебелее, майка му трябва да почне да се притеснява дали не е недохранено.
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот Ваня Стойчева » 08 Юли 2016, 13:42

Дете на тази възраст трябва само да определя порциите си и да спира когато се нахрани. Аз само като ви слушам порцийките - 3 лъжици ориз, разбира се, че ще яде и хляб в допълнение. Но ако сте здравомислещ родител, ще изключите хляба и ще му дадете нормална порция ориз. То ще яде колкото му тябва, за да се нахрани, няма да поема излишен въглехидрат и няма да се притеснявате, че ще надебелее.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот kauda » 08 Юли 2016, 15:38

Не мисля, че децата пълнеят заради това, че се хранят с манджички или подобни неща, а че се хранят с много тесто и вредни бързи въглехидрати. Закусват баница/тутманик/кифла, след два часа ядат пакет солети с вафла. След още 2 часа ядат вече 3-4 лъжички ориз с още хляб, след малко ядат някой плод, от който логично огладняват и след час хапват още малко зрънчо и може би малко бейкролс. към 4 хапнат един кроасан, а вечерта седнат и се наядат с пуканки пред блока и още една вафла, а може би и сладолед. Приберат се и вечерят половин филийка с 4 лъжички картофи. :) Айде помислете сега,а ко изяде 8 лъжици ориз и не яде вафла, кросан, солети, бейкролс, шепа бонбони и не знам си какво си.. дали ще е по-слабо или по-дебело?
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот rabotnata pchela » 08 Юли 2016, 15:55

kauda написа:Не мисля, че децата пълнеят заради това, че се хранят с манджички или подобни неща, а че се хранят с много тесто и вредни бързи въглехидрати. Закусват баница/тутманик/кифла, след два часа ядат пакет солети с вафла. След още 2 часа ядат вече 3-4 лъжички ориз с още хляб, след малко ядат някой плод, от който логично огладняват и след час хапват още малко зрънчо и може би малко бейкролс. към 4 хапнат един кроасан, а вечерта седнат и се наядат с пуканки пред блока и още една вафла, а може би и сладолед. Приберат се и вечерят половин филийка с 4 лъжички картофи. :) Айде помислете сега,а ко изяде 8 лъжици ориз и не яде вафла, кросан, солети, бейкролс, шепа бонбони и не знам си какво си.. дали ще е по-слабо или по-дебело?


Напълно съм съгласна с теб. КОличеството храна, което е казала жената в началото ми се вижда адски малко. У нас синът ми е вече на 7г. хляб яде, само когато яде сандвич. Той не е част от неговата "храна". 2 седмици му се е случвало да яде закуски и веднага се промениха килограмите му, от манджичките не. Сега играят пред блока, деца в различна въраст, ами истина е, че ядат подстоянно някакви неща, които са вредни и са като тези, които описваш и ти. Дете е, иска и той, но го ограничавам максимално и му позволявам 1 път седмично.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Какво количество храна трябва да изяждат децата до 4-годишна възраст?

Мнениеот Lollipop » 08 Юли 2016, 17:08

Децата мисля, че трябва да ядат толкова, колкото им се яде, да не се ограничават и да не им се забранява. Да не им се мерят залъците постоянно, а както вече казаха , да се следи какви са им междинните хранения.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Следваща

Назад към Хранене и захранване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта