ramimni написа:marsu написа:Аз го правя във фурната. :) Има два варианта, прави се млякото, като е много важно каймака да не се разопкъсва. ;) т.е. подквасва се както си знаем,. :) През това време се загрява фурната на 150 градуса и след като за грее се спира. Тогава вече се слагат бурканите в печката за следващите 6 часа без да се отваря фурната. :)
Друг вариант е да се загрее на 40-50 градуса и да се сложат бурканите вътре, докато работи. ;)
Топлината на загрятата фурна изчезва много по-рано и не се запазва за 6 часа. Не ми е ясно как ще се подкваси млякото така. А да държа бурканите на включена фурна, за да се подкваси млякото, за мен е глупаво. Едва ли ще има разлика във вкуса с обикновено подквасеното. Да, може да се подквасва така, но аз лично не виждам смисъл.
А защо да има разлика от обикновеното кисело мляко и аз не намирам защо. Да е глупаво, ти можеш да кажеш, аз глупости не правя. Топлината не се задържа и ако си завиеш млякото, когато млякото се охлади, освен ако не го държиш до парното, то пак се охлажда, когато млякото се охлади самото то. Само че дето да се чудиш къде да го завиеш и къде да го държиш, го слагаш в печката. Никой не те кара на сила, но за нещо , което не си пробвала, моля те не го наричай глупост!!! Много ефикасен и лесен начин за правене на кисело мляко е, прибираш в печката, на млякото е достатъчно в началото да е топло, после когато се охлажда, именно тогава се стяга.