Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Кои храни да забравя след 40-те?

12 Яну 2017, 11:13

Може би повече трябва да се наблегне на плодовете и зеленчуците, да не се пържи, а повече задушено, печено, варено.

12 Яну 2017, 18:14

С плодовете на всяка възраст трябва да се внимава и да не се прекалява. Имаше статия за причината, поради която се ограничават дори в диетата на отглежданите животни, за които плодовете са сред естествената храна. И причината е, че в днешно време тези са толкова култивирани, че това, което произвеждаме в световен мащаб има в пъти повече захари, в сравнение с заложено им по природата.

12 Яну 2017, 23:00

Не съм чувала за такова нещо, да се ограничават плодовете. Може би за домашно отгледаните това не важи?

12 Яну 2017, 23:58

viking написа:Не съм чувала за такова нещо, да се ограничават плодовете. Може би за домашно отгледаните това не важи?

Ограничението е заради съдържанието на захар. Неусвоената фруктоза се превръща в глюкоза (чиста захар). Затова трябва да се внимава с приема на плодове. Много хора погрешно смятат, че плодовете са най-полезната храна и може да се яде неограничено. Всъщност плодовете са вода, захар, витамини и фибри. Полезни са, но с мярка. Половин килограм на ден е повече от достатъчно. Ако са сладки (грозде, круши, банани) - по-малко.

13 Яну 2017, 09:31

Поне в зеленчуците няма от какво да се притесняваме, или поне така мисля :smile: .

13 Яну 2017, 10:52

julianne написа:Поне в зеленчуците няма от какво да се притесняваме, или поне така мисля :smile: .

Не, няма :) Там вече човек си решава сам съобразно здравето и вкусовете си.
А за плодовете и на мен ми беше трудно да ги намаля, защото просто ги обожавам. Мога да ям череши, праскови, смокини, диня и грозде до спукване. Ама буквално!
Само че в нашия род сме със силна обремененост с диабет тип 2 и се предпазвам. Много е трудно за някой, който си е хапвал по 5-6 праскови, да се задоволи само с две и то едната сутринта, другата - след обяд. Череши пък изяждах по две кила, докато изгледам един филм. Половин килограм ми изглежда буквално две шепи, но.... човек свиква с всичко. Трябва да сме здрави :)

13 Яну 2017, 15:47

Така е. И да са полезни, ако изядеш повече, не значи, че си направил още по-полезни да бъдат.

16 Яну 2017, 16:07

След тези години и с храна трябва да внимаваме, и честичко да ходим на прегледи, особено за диабет, независимо дали имаме наследствена обремененост или не.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3