Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
17 Авг 2016, 09:53
Здравейте! Напоследък твърде много се замислям как и по какъв начин в бъдеще да предпазя детето си от чужди влияния и подражание, защото смятам, че това именно са причините много деца да посегнат към дрога, цигари, алкохол или да се подведат по вредни течения. Смятам, че ако сме твърде строги и изискваме безпрекословно подчинение бихме направили детето си безволев човек, който в бъдеще би последвал всеки лош пример само за да се впише в групата и да се хареса. От друга страна ме критикуват, че съм прекалено толерантна и давам твърде много свобода на детето си.
Та въпроса ми е къде е разковничето? Как да постигнем тази цел да възпитаме детето си без да пречупваме волята му?
17 Авг 2016, 10:08
Волята не знам до колко има общо с възпитанието за това, дали да бъде послушно или непослушно дете. :) Твоят въпрос малко така го приемам. Нека да има воля да се справя с трудностите, да има самочувствие детето, че е достатъчно качествено, но не и да бъде оставено да прави всякакви глупости, само и само защото така повече му харесва. От друга страна, гледам и по нас, на времето за нас почти никой не се е грижил, не казвам, че сме били голи и гладни, но никой не тичал след нас да ни напъства на всяка крачка.
И аз понякога си задавам същите въпроси, защото моят мъж много държи на доброто държание на сина ни, постоянно му прави забележка за нещо и рядко приема мнението му, докато аз съм малко на противоположния полюс и ми се иска да почне самостоятелно да решава кое е правилно и кое не. Не се притеснявам от наркотиците, имаме подобни теми, които сме обсъждали точно за това нещо. :) По-скоро малко повече гърч и гледане на страшни снимки им трябва на децата, за да знаят, че това не е шега. Сигурен спорт, занимание, което изисква от тях страст и това би изменило желанието за наркотици и алкохол. ;) Успех!
17 Авг 2016, 10:13
Границата е много тънка, защото в първите години на детето то по-често чува "Не прави това", "Не ходи там", "Не пипай това" и все такива подобни. Но то расте и моето мнение е, че в разумни граници трябва да бъде оставено да опознава само света и всичко около него. И ние родителите трябва да се съобразяваме с тези неща, още когато са по-малки да се учим да не им се налагаме с някои излишни натяквания и ограничения като изброените по-горе.
17 Авг 2016, 12:36
Именно как да поставим ограничение без да се налагаме? Самото налагане на волята ни изисква безпрекословно подчинение...По мое наблюдение деца, които са възпитавани строго наистина са пречупени и при тях изпъква това да се харесат, да угодят, да се подведат, да копират, лесно да бъдат манипулирани и по този начин по лесно попадат в лоши компании...това е мое наблюдение.
17 Авг 2016, 12:40
devorrra написа:Именно как да поставим ограничение без да се налагаме? Самото налагане на волята ни изисква безпрекословно подчинение...По мое наблюдение деца, които са възпитавани строго наистина са пречупени и при тях изпъква това да се харесат, да угодят, да се подведат, да копират, лесно да бъдат манипулирани и по този начин по лесно попадат в лоши компании...това е мое наблюдение.
А не се ли замисляш, че точно такива деца в един момент точно тези деца са най-послушните на купона и не се напиват до безпаметност?
17 Авг 2016, 15:00
devorrra написа:Именно как да поставим ограничение без да се налагаме? Самото налагане на волята ни изисква безпрекословно подчинение...По мое наблюдение деца, които са възпитавани строго наистина са пречупени и при тях изпъква това да се харесат, да угодят, да се подведат, да копират, лесно да бъдат манипулирани и по този начин по лесно попадат в лоши компании...това е мое наблюдение.
Аз не съм съвсем съгласна с това, че строго възпитаните се подвеждат и попадат в лоши компании. Да, има някои, които са възпитавани много строго и като пораснат и получат малко свобода, се държат като отвързани и невидели и забъркват големи неприятности. Но не всички са така. По-строго възпитаваните са отговорни, принципни и не приемат уклончивостите. Или става, или не става, средно положение няма. Налагането на нечия воля над друга не е никога водело до добро, когато е направено със сила и от инат, от позицията, че си по-голям или по-силен.
17 Авг 2016, 15:33
julianne написа:devorrra написа:Именно как да поставим ограничение без да се налагаме? Самото налагане на волята ни изисква безпрекословно подчинение...По мое наблюдение деца, които са възпитавани строго наистина са пречупени и при тях изпъква това да се харесат, да угодят, да се подведат, да копират, лесно да бъдат манипулирани и по този начин по лесно попадат в лоши компании...това е мое наблюдение.
Аз не съм съвсем съгласна с това, че строго възпитаните се подвеждат и попадат в лоши компании. Да, има някои, които са възпитавани много строго и като пораснат и получат малко свобода, се държат като отвързани и невидели и забъркват големи неприятности. Но не всички са така. По-строго възпитаваните са отговорни, принципни и не приемат уклончивостите. Или става, или не става, средно положение няма. Налагането на нечия воля над друга не е никога водело до добро, когато е направено със сила и от инат, от позицията, че си по-голям или по-силен.
В много случаи не правим ли точно това - използваме факта, че сме по-големи? А кога вече са прекалени грижите? Прекалявам ли , като казвам на малкия ми син вечер да не обикаля блока, когато е тъмно и че не може да ходи до далечната площадка сам? Прекалявам ли като му казвам да не удря, да не обижда другите, да не си слага краката по масата?
17 Авг 2016, 16:13
Волята по-скоро се гради не с тези ограничения, смятам аз. А когато иска ад се научи да кара ролери, вие да не му казвате "откажи се, опасно е", а да го насърчавате, въпреки спънките. Малко по малко да се развива и да калява волята и издръжливостта си. Да се научи да се лишава в името на друго, което му е по-важно.
17 Авг 2016, 16:56
Най-трудно според мене д а възпиташ воля.. като знаем, че всичко е подвластно на нея, а децата винаги имат нужда от нас, а ние като добри хора винаги сме до тях и ги подкрепяме и им помагаме..
18 Авг 2016, 09:46
Pipilota написа:julianne написа:devorrra написа:Именно как да поставим ограничение без да се налагаме? Самото налагане на волята ни изисква безпрекословно подчинение...По мое наблюдение деца, които са възпитавани строго наистина са пречупени и при тях изпъква това да се харесат, да угодят, да се подведат, да копират, лесно да бъдат манипулирани и по този начин по лесно попадат в лоши компании...това е мое наблюдение.
В много случаи не правим ли точно това - използваме факта, че сме по-големи? А кога вече са прекалени грижите? Прекалявам ли , като казвам на малкия ми син вечер да не обикаля блока, когато е тъмно и че не може да ходи до далечната площадка сам? Прекалявам ли като му казвам да не удря, да не обижда другите, да не си слага краката по масата?

Тези неща, които си изброила не могат да се причислят към пречупване на волята и налагане, а са за негово добро и го учат на предпазливост и уважение към другите. Да го караш да прави нещата само по твоя начин и както ти си казала, да не му позволяваш да опитва нови неща, да определяш какво да харесва и какво не, дори приятелите му - това вече е пречупване на волята и налагане според мен. Това осакатява и превръща детето в робот.