Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Мнениеот analizatorka » 17 Авг 2016, 13:56

Чували ли сте за така наречените мудри? Това са упражнения за ръце и пръсти, за които се счита, че в определени позиции подобряват физическото, емоционалното и духовното ни състояние. Ето много малка част от тях:
mudra.JPG
mudra.JPG (12.66 KiB) Прегледано 3063 пъти

Не костват никакво усилие и само 3 пъти на ден по 15 - 45 минути са достатъчни, за да облекчат даден здравословен проблем или състояние. Има определени мудри за намаляване на стреса, за подобряване работата на щитовидната жлеза, сърцето, червата. Дори за засилване на защитните механизми на тялото при бронхити, астма. В източните философии силно е застъпено вярването, че ръцете имат лечебна сила и всеки човек чрез тези упражнения може значително да подобри физическото и духовното си състояния. Много хора гледат скептично на подобни практики и не вярват, че чрез тях може човек да постигне душевна хармония или да окаже влияние на здравето си. Аз лично съм решила да опитам като за начало тези за намаляване на стреса /Ваю Мудра/и за мобилизиране защитните сили на организма и помага при кашлица, настинки, бронхит, пневмония /Линга Мудра/, че често си патя от тях. Някой опитвал ли е тези упражнения? Усетил ли е въздействието им? Можем ли да се доверим на мудрите и да имаме добро здраве? Имат ли ефект, ако се изпълняват самостоятелно без други практики?
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Мнениеот julianne » 17 Авг 2016, 14:29

Аз съм правила Ваю мудра, за намаляването на стреса. Иска се малко търпение, докато се настроиш и погледнеш по-сериозно на упражнението. Започнах на шега и не съм много запозната с останалите мудри, но тази определено ми действа много добре и релаксиращо. Научих се да се абстрахирам от глупостите благодарение на нея.
julianne
 
Мнения: 404
Регистриран на: 27 Ное 2013, 14:50

Re: Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Мнениеот sofi_black » 18 Авг 2016, 13:19

От любопитство съм чела за тези упражнения, но не съм ги правила. Не съм изпитвала нужда да ги прилагам, а и не познавам никой, който да ги прилага специално заради някакво заболяване. Като четох за тях, определено смятам, че са много подходящи за хармонизиране и успокояване на духа. Хубавото е, че всяка една има и своите въздействия върху физическото състояние на тялото и определени негови органи и части. Някои от мудрите имат и противопоказания, така че трябва да се внимава коя, как и колко се използва.
sofi_black
 
Мнения: 488
Регистриран на: 05 Ное 2013, 14:39

Re: Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Мнениеот mamina » 19 Авг 2016, 12:21

Какви противопоказания могат да имат? Просто упражнения с ръце, свиване на пръстите по определен начин и това е. Аз не вярвам да имат някакво въздействие върху органи, заболявания и подобни. А и за да постигне душевен покой или хармония с тях, трябва да го влечат такива практики и философии.
mamina
 
Мнения: 525
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:55

Re: Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Мнениеот ivoblinc » 25 Авг 2016, 12:15

Колкото и да е странно, като съм чел за тези неща, казват, че наистина може да има противопоказания. Някои от мудрите не се препоръчват да се правят, след като са си оказали положителния ефект, при други е особено важна позицията на пръстите. Например има една мудра за регулиране на водния баланс. Доближават се палецът и кутрето. Не трябва да се допира палеца близо до нокътя на кутрето, защото това дава обратния ефект - дехидратация вместо възстановяване на водния баланс.
ivoblinc
 
Мнения: 223
Регистриран на: 23 Окт 2013, 12:28

Re: Упражнения с ръце - мудри - ефективни ли са?

Мнениеот Snejna » 25 Авг 2016, 15:15

Това е такава философия, че няма как да я научиш от интернет и от образци. Трябва си показване на живо. Аз лично не вярвам на такива неща де. :) Но разбрах, че така популярната с допирането на палец и показалец била за любоввв... :heartsfade:
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта