Стара Загора: Сдружение "Самаряни"

Светът на здравето в дати.

Re: Стара Загора: Сдружение "Самаряни"

Мнениеот FramarLekari » 14 Ное 2012, 16:46

За „синя стая“ в Стара Загора

Подкрепете проекта на Сдружение „Самаряни“ „Синя стая – чуй детето“ за подкрепа и изслушване на деца, пострадали или свидетели на престъпления
Сдружение „Самаряни“ участва в тазгодишната дарителска кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ с каузата „Синя стая – чуй детето“ за подкрепа и изслушване на деца, пострадали или свидетели на престъпления.

Сдружението управлява услуги в помощ на рискови групи деца и семейства вече 13 години и в директната работа с тях нееднократно се е налагало да се подкрепя и изслушва дете, което е пострадало в престъпление. Средно годишно в услугите на организацията се обслужват над 50 деца, жертви на насилие, спрямо които са предприети мерки за закрила. Нашата роля като лицензиран доставчик на услуги за тях се изразява в интензивна социална подкрепа и терепевтична помощ за пострадалите деца и техните близки.

Дългогодишният опит в работата с деца, жертви и свидетели на насилие, показва колко травмиращо може да бъде участието на деца в правните процедури в рамките на досъдебното и съдебно производство и колко важно и необходимо за тези деца е да бъдат изслушвани и разпитвани в щадяща за тях среда. Една от добрите европейски практики е т. нар. “Синя стая”, в която децата без страх и притеснение, с подкрепата на специалисти, споделят преживяното, като резултатът е защита на правата им и добри предпоставки за прилагане на ефективно правосъдие.

Какво представлява “Синята стая”?

„Синята стая” е топла, уютна и приветлива детска стая за игра. Пъстра, с весели завеси и интересни играчки. Обстановката е дружелюбна, не притеснява детето, напротив – буди неговото доверие и му помага да сподели преживяното. А предразполагането на децата-свидетели е първата крачка за ефективното им участие в съдебния процес. Детските игри и рисунки „проговарят” в „синята стая“... За нея са нужни две съседни помещения, разделени от венецианско огледало. В едното от тях психолог работи с детето, което е жертва или свидетел на престъпление, а в другото прокурор, следовател, обвиняем, адвокат и други значими лица наблюдават процеса с помощта на аудио- и визуална техника. И двете страни са в постоянна комуникация, благодарение на специална техника. По сега действащото законодателство материалите, получени при разпит, проведен в „синя стая”, могат да бъдат използвани като доказателство в съдебния процес.
Изграждането на „синя стая“ на територията на Комплекс за социални услуги за деца и семейства в град Стара Загора е една от големите мечти на екипа от специалисти на Сдружение „Самаряни“. Избери, за да помогнеш!
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1729
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Предишна

Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта