Детските страхове

Тук може да задавате вашите въпроси, свързани със здравето на детето ви, към педиатър, хомеопат, паразитолог, детски психолог и психотерапевт.

Детските страхове

Мнениеот Krasimira Harlova » 26 Авг 2016, 11:20

В тази тема може да задавате въпроси свързани с появата и преодоляването на детските страхове.

На вашите въпроси ще отговаря
Красимира Харлова
/детски психолог- психотерапевт/
гр. Пловдив, бул.,,Ал.Стамболийски”9А
Красимира Харлова
тел: 0887 927 569
psykasiopeia@gmail.com
Krasimira Harlova
 
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2016, 12:12

Re: Детските страхове

Мнениеот Krasimira Harlova » 12 Май 2017, 10:45

Малко за Детските Страхове
Приемете ги сериозно и помог­нете на вашите деца да ги превъзмогнат!
Те са чести и напълно нормални, дори когато изглаждат неразбирае­ми за възрастните.Кое дете не се е страхувало от нощта, от животно или пак от отсъствието на своите родите­ли? Страховете са част от дет­ството, както овладяването на речта и прохождането.
„Съществуват два вида страхо­ве - обяснява френската психоложка Алис Холо. - Първите са естес­твени и съответстват на опре­делени периоди от развитието на детето. От 6-8 месеца до около 6-годишна възраст то изпитва смътно безпокойство, свързано с откриването на света, който го заобикаля, с живота и смъртта, с различието между половете. Това е нормално и не трябва да ви безпокои. Вторият вид са страховете, предизвикани от възрастните.
Страхът от училището нап­ример често се дължи на родите­лите, които очакват прекалено много от детето си. Тези провокирани страхове не винаги са вредни. Някои от тях дори помагат на детето да осъз­нае опасности, които то не е в състояние да оцени само: страха от прекосяваното на улицата, страха от огъня и т.н." На определени периоди от раз­витието съответстват следни­те типични страхове:


КЪМ 8-ИЯ МЕСЕЦ: СТРАХ ОТ РАЗДЯЛА.

В момента, в който бебето за­почне да разпознава лицето на майка си и баща си, то започва да се страхува от раздялата с тях. Затова на тази възраст не се препоръчва де­тето да бъде записано в детски ясли. Как да бъде победен този страх?
Говорете. Дори и на новородено­то. Така на бебето може да обясни­те, че то за момент ще остане при някоя съседка, че мама и татко не го изоставят и ще го потърсят, щом стане възможно.

КЪМ З ГОДИНИ: СТРАХ ОТ ТЪМНИНАТА.

Това е възрастта на кошмарите, свързани с животни, със същества или предмети, които изглеждат гигантски в сравнение с ръста на малчугана. За да бъдат преодолени тези нощни страхове, е достатъчно например да оставите лампата да свети. Старайте се също така да уважавате навиците на детето при заспиване, които го успокояват, и преди всичко не издърпвайте от ръцете му мечето под претекст, че вече не е бебе. С мече в леглото детето не се чувства само!

ОТ З ДО 6 ГОДИНИ: СТРАХОВЕ, СВЪРЗАНИ С ПОЛА.

На тази възраст момиченцата и момченцата си задават въпроси, свързани с тяхната полова принадлежност. В такива случаи шеги заплахи от страна на възрастните са неуместни. Избягвайте например да казвате на едно момченце: „Не плачи като момиче!".

ДО 6 ГОДИНА: СТРАХ ОТ СМЪРТТА.

От къде идвам? Какво е имало пре­ди мен? Родителите ми също ли някога ще престанат да съществуват?
Толкова въпроси, които вълнуват детето и на които не винаги е лесно да се отговори. На детето все пак може да се обясни, че неговите роди­тели наистина ще умрат един ден, но след много време, когато то ще бъде вече голямо и по-добре подготвено да понесе тяхната липса.

КЪМ 6 ГОДИНИ: СТРАХ ОТ УЧИЛИЩЕТО.

Все по-често срещан, този страх всъщност се появява още при тръгва­не на училище. Родителите инвестират толкова много в успеха на тях­ното дете, а и самата образователна система налага такова темпо, че някои деца при мисълта за училището започват да изпитват страх, които може да продължи до края на ученическите години. Ако този страх стане непреодолим, причиняващ кошмари, безсъние, дори гадене или стомашни болки, не се колебайте да потърсите помощта на психолог. Всички тези страхове няма да отшумят с отми­наване на детството, но в атмосфе­ра на разбиране и без драматизиране няма да прераснат във фобии в по-зря­лата възраст.
гр. Пловдив, бул.,,Ал.Стамболийски”9А
Красимира Харлова
тел: 0887 927 569
psykasiopeia@gmail.com
Krasimira Harlova
 
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2016, 12:12

Re: Детските страхове

Мнениеот Kali861 » 27 Яну 2018, 20:37

Здравейте,
Дъщеря ми е на 1г11м,но от както направи годинка,е някакъв кошмар като види друг човек.Даже и навън дете да иска да играе почва да плаче.Моля да ми дадете съвет как може да преодолее това нещо?
Kali861
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Яну 2018, 20:18

Re: Детските страхове

Мнениеот Viktoriya11 » 29 Яну 2018, 10:23

Смученето на пръстите при дете на 5 години, момиче. Успокоя я, но нас ни дразни. Какво бихте препоръчала?
Viktoriya11
 
Мнения: 49
Регистриран на: 29 Яну 2018, 09:35

Re: Детските страхове

Мнениеот Krasimira Harlova » 15 Фев 2018, 12:27

Kali861 написа:Здравейте,
Дъщеря ми е на 1г11м,но от както направи годинка,е някакъв кошмар като види друг човек.Даже и навън дете да иска да играе почва да плаче.Моля да ми дадете съвет как може да преодолее това нещо?

Здравейте,
от кога е тази реакция във вашето дете? Дали не я свързвате с преживяна уплаха или травмираща случка? Опитайте при всяко излизане навън да говорите на детето си със спокоен тон и да насочвате вниманието му към предмети и ситуации, които то харесва и го привличат. Общувайте с познати и приятни за него деца и задължително се опитайте да си изясните причината за това поведение. Ако все пак не преминава е добре да посетите специалист и да направите консултация.
Желая ви Успех.
гр. Пловдив, бул.,,Ал.Стамболийски”9А
Красимира Харлова
тел: 0887 927 569
psykasiopeia@gmail.com
Krasimira Harlova
 
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2016, 12:12

Re: Детските страхове

Мнениеот Krasimira Harlova » 15 Фев 2018, 12:56

Viktoriya11 написа:Смученето на пръстите при дете на 5 години, момиче. Успокоя я, но нас ни дразни. Какво бихте препоръчала?

Смученето на палеца в бебешка възраст е нещо често срещано.В детска възраст то става един вид успокоително средство, което му е необходимо в определени моменти. Детето смуче палеца си, когато е изморено, отегчено или раздразнено или пък при заспиване. Въпреки, че след първата годинка смученето на пръста задоволява вече друга потребност, то се среща при същите деца, които още като бебета са започнали да го правят за задоволяване на своя инстинкт за сукане.
На тази възраст е добре да опитате да откажете детето си от вредния навик, като му предложите подходяща награда.Погрижете се да му създавате по-приятни емоции. Напомняйте му, че един ден то ще порасне и ще престане да си смуче палеца. Поощрявайте го само да поиска да се избави от този навик веднага щом може. Не му натяквайте. Ако продължавате да се тревожите, даже без да казвате, детето ще чувствува това и у него може да се предизвика обратна реакция. Помнете, че след време детето само ще престане да си смуче палеца. В голямото си мнозинство децата престават да си смучат палеца преди поникването на постоянните зъби.
Имайте предвид, че този навик не изчезва изведнъж. Трябва да се прояви търпение и упоритост .
Пожелавам ви успех!
гр. Пловдив, бул.,,Ал.Стамболийски”9А
Красимира Харлова
тел: 0887 927 569
psykasiopeia@gmail.com
Krasimira Harlova
 
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2016, 12:12

Re: Детските страхове

Мнениеот *-*iStiNa*-*LuBoV*-*i*-*KrASoTA*-* » 26 Юни 2018, 11:01

Здравейте!!!! Искам да ви питам за дъщеря ми която е почти на 6 и също има страхове като всички деца. Страхува се да общува с много деца, не със всички деца изпитва страх, но има. Не иска да ходи на детска градина, не иска да пише там, изпитва страх не мога да разбера защо се страхува от писането. Като цяло писането й е най голям проблем. Много ви моля г-жо, Харлова да ми отговорите на какво се дължи това. Много се притеснявам за дъщеря си. Желая ви лек ден.!!!
*-*iStiNa*-*LuBoV*-*i*-*KrASoTA*-*
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Юни 2018, 10:46

Re: Детските страхове

Мнениеот velvet_81 » 02 Яну 2019, 12:12

Здравейте!
Дъщеря ни е почти на 8 години. От 3 години спи в отделна стая и допреди няколко месеца нямаше проблеми. От известно време, обаче, започна да идва при нас, защото сънува кошмар, или пък е чула странен шум. Според мен не е свързано с училище, защото тя е втори клас и реално вече е свикнала, а и на нея й харесва да ходи. Отива с удоволствие, харесва си учителките и класа. Общителна е.
Не гледа и твърде много телевизия, а това, което гледа е по-скоро смешно и забавно, но не страшно.
Говорихме с нея как може да опита да се справи сама. Предложихме да си светва лампата, или пък да гушне някоя плюшка. Отделно, че през нощта свети нощна лампа и не е съвсем тъмно. Въпреки това, това бродене по стаите остава. Понякога по 2-3 пъти на нощ. Някой от нас ляга при нея и я гушка, после си се връща в другата спалня. Тя в един момент пак се събужда и идва да ни търси. На сутринта нито тя, нито ние сме спали пълноценно.
Какво бихме могли да опитаме, за да се успокои?
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45

Re: Детските страхове

Мнениеот Viki Borisova » 22 Мар 2019, 14:20

Защо дете на 8 години се страхува да отиде от едната стая в другата. Това се случва много често при моето дете, дори и когато лампата на коридора е светната.
Viki Borisova
 
Мнения: 94
Регистриран на: 22 Мар 2019, 11:22


Назад към Детски болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта