Ето я и моята рецепта за домашна лютеница, която приготвяме вече няколко години и всеки път си облизваме пръстите
Свършва още преди края на зимата, тъй като става неустоимо вкусна именно заради надделяващото количество чушки. В това смятам е истината и в подправките разбира се, тъй като те и придават този неповторим български автентичен вкус :))
Необходими продукти:
15 кг червена капия
8 кг домати ромчета
3 кг моркови
10 гр – счукан черен пипер
10 гр – счукан кимион
6 стръка карамфил (който накрая се премахва)
чесън (според вкуса)
някой слагат и бахар (аз също го обичам, но слагам много малко)
500 мл олио
150 г захар
150 г сол
Чушките се пекат, белят се и се отстраняват семките и дръжките. Морковите се сваряват. Чушките, морковите и доматите се смилат и се смесват, добавят се черният пипер и солта.
Олиото се загрява съвсем леко, без да кипва, и се излива в зеленчуковата смес. Вари се докато хубаво се сгъсти. Разпределя се в бурканчета, които се варят 20 минути.
И няма какво да се лъжем.. вкусната лютеница става с много бъркане