Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
06 Окт 2016, 15:48
Искам да попитам кулинарките и домакините дали биха ползвали свинска мас, за да приготвят различни ястия и вкусотии. Знам, че като се произнесат тези две думи все едно призовавам дявола, но напоследък много се говори, че тя е много по-полезна от другите видове мазнини, разбира се, без да се прекалява с нея! Факт е, че някои тестени изделия стават по-вкусни и успешни, когато се използва свинска мас, дори в някои рецепти тя е препоръчителната мазнина. Отдавна не гледаме прасета на село и нямаме вече домашна мас. Но гледам, че в магазините редовно се продава такава. Майка ми си взима, когато иска да направи баница, но не онази с готовите кори, а истинска, от омесено тесто. По-добре ли е да ползваме чистата, добре позната мас, отколкото маргарин, масло, олио? Щом я има в магазините, значи хората си я ползват и й се възвръща доброто име, поне така си мисля. Вие на какво мнение сте?
06 Окт 2016, 15:55
Ами аз знам, че реално свинската мас се приема по-добре от организма, така че спокойно може да се хапва и като всяко нещо, и с нея не бива да се прекалява. Аз бих си хапвала спокойно.
06 Окт 2016, 16:14
Аз имам рецепта за сладкиш, който се прави със свинска мас. Пробвала съм да го направя с олио, когато нямам в момента мас, и разликата е огромна и като вкус, и като външен вид. Мисля, че много се прекалява с "оплюването" на маста. Доколкото знам, холестеролът, който съдържа и заради който не се препоръчва, е много по-малко от холестерола в маслото.
07 Окт 2016, 10:17
Баба ми готвеше изцяло със свинска мас преди години и си спомням, че много мазни ми стояха манджите и оттогава избягвам такива, дори и сега като готвя слагам съвсем малко мазнина. Много вкусни бяха, но тежко ми ставаше. Иначе колко мас съм изяла и не съм забелязала да ми се е отразило зле на здравето. Но не бих започнала пак да я ползвам.
07 Окт 2016, 10:32
Свинската мас не е нещо, което имам винаги у дома, но купувам за сладкиши и аз, наистина им се променя вкуса и стават по-вкусни, в манджи не бих сложила, защото ми мирише и не ми харесва. Но в гладните ни години като малки, сме яли и манджи с мас, като не е имало пари за олио.
07 Окт 2016, 12:26
Ползваме свинска мас у нас, без проблеми и ни е вкусно, никога не съм се притеснявала че има нещо лошо в маста.
07 Окт 2016, 13:05
Не се притеснявам, ако в някоя рецепта има мас, купувам и я слагам, не го мисля. Не се притеснявам, че е вредна, не е нещо, което да ползваме ежедневно.:)
07 Окт 2016, 13:33
Свинсата мас има по-висока температура на загряване от маслото. Като започне да "пуши" мазнината, тя става вредна и канцерогенна и затова е важна температурата, при която се нагрява. Не знам тази свинска мас, която се продава в магазините, дали й се добавя нещо, но в маслото със сигурност съвременното производсто е добавило.
31 Окт 2016, 15:17
M.Tasheva написа:Свинсата мас има по-висока температура на загряване от маслото. Като започне да "пуши" мазнината, тя става вредна и канцерогенна и затова е важна температурата, при която се нагрява. Не знам тази свинска мас, която се продава в магазините, дали й се добавя нещо, но в маслото със сигурност съвременното производсто е добавило.
Мисля, че много лесно слагаме определения като "канцерогенен" на всичко. Както бях прочела, сложи парче джинджифил да неутрализира канцерогенния ефект.
02 Ное 2016, 14:56
Kremiliya написа:M.Tasheva написа:Свинсата мас има по-висока температура на загряване от маслото. Като започне да "пуши" мазнината, тя става вредна и канцерогенна и затова е важна температурата, при която се нагрява. Не знам тази свинска мас, която се продава в магазините, дали й се добавя нещо, но в маслото със сигурност съвременното производсто е добавило.
Мисля, че много лесно слагаме определения като "канцерогенен" на всичко. Както бях прочела, сложи парче джинджифил да неутрализира канцерогенния ефект.


Не знаех, че по такъв начин си обещаваш безсмъртие.
А що се отнася до маста, аз си я ползвам без да се притеснявам излишно, но само от нашето си прасе, тази в магазина не съм сигурна с какви качества е. Особено за курабии, сладки и подобни неща става много по-вкусно с мас. Не виждам защо трябва да отричаме нещо, което доказано се е използвало през вековете. Друго, като маргарина с вкус на масло

е вече друго нещо, то си е гарантирано и обещано вредно.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.