Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
07 Окт 2016, 17:24
Някой чувал ли е за растението манголд. Било подобно на спанака или от семейството му, не разбрах точно.Някой може ли да ми каже дали може да се отглежда по нашите ширини,т.е. да си го гледам в градината и как се засажда? Яли ли сте го, какво представлява на вкус? Изобщо всяка една подробност за него би ми дошла добре.
07 Окт 2016, 17:29
Bambaa написа:Някой чувал ли е за растението манголд. Било подобно на спанака или от семейството му, не разбрах точно.Някой може ли да ми каже дали може да се отглежда по нашите ширини,т.е. да си го гледам в градината и как се засажда? Яли ли сте го, какво представлява на вкус? Изобщо всяка една подробност за него би ми дошла добре.
Не е ли нещо като цвекло, но без да прави глава под земята? Поне аз така знам.
10 Окт 2016, 09:50
Представлява ето това:

- mangold.jpg (40.69 KiB) Прегледано 12672 пъти
Майка ми го сее, от рода на цвеклото е, но прилича и на спанак и затова още го наричат спанаково цвекло. Садят се семенца и става с големи, хубави листа. Вкусът му е малко особен, леко накиселяващ, поне на мен. Има много калций, желязо, антиоксиданти, фибри.
10 Окт 2016, 09:52
За първи път чувам за това растение! Какво може да си приготвя от него?
10 Окт 2016, 12:41
Не съм го срещала и аз, но щом като прилича на спанака значи може да се използва за салати, с ориз. Аз правя едно картофено руло със спанак, предполагам, че ще стане и с манголд.
10 Окт 2016, 12:42
и аз не съм го виждала, дори и по пазарите, как се приготвя и какво се хапва с него? Сигурно се прави на салата, а може би и като гледам е доста едро, сигурно става да се сготви и като спанак?
11 Окт 2016, 08:37
По скоро е като лапад. Може да се приготвя като него.
На супа, с ориз, правя и сърмички като леко се попарят и въобще както се приготвя спанак и лапад и
11 Окт 2016, 09:05
Доста са му големи листата и е идеално за сарми. Доста хора го имат в градините си, но не го ползват и не знаят, че може да се яде.
18 Окт 2016, 13:27
Вчера обрах последният манголд от двора на родителите ми. Става чудесна супичка. Можете и да го нарежете и замразите във фризера. Накъсан в зелена салата също е екстра. :)
18 Окт 2016, 14:24
Не съм яла никога такова нещо и се чудя като се прави на салата търпи ли обикновените подправки като оцет, олио или може и по- екзотични. Вкусът му дали ще търпи балсамов оцет или горчица например. Питам, защото си правя една такава салата със листен зеленчук, на която слагам такива и други подправки и ми е любопитно.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.