Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Хранителни режими за регулиране на тегло, видове диети, хранене при заболявания

Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот mangusta » 02 Ное 2016, 17:11

Нали сега е модерно да се грижиш за здравето си и да спазваш определен хранителен режим, та и аз започнах да се интересувам как да постигна здраво, хармонично и "чисто" тяло благодарение на храната и напитките, които поемам. За мен няма спор, че това трябва да стане пред погледа на специалист, защото той най-добре може да прецени състоянието ми и да ми каже кое е препоръчително за мен. И тук идва затруднението ми. Към какъв да се обърна - към лекар, диетолог или нутриционист? Кой може да ми бъде най-полезен и да ми посочи правия път, така да се каже?
mangusta
 
Мнения: 415
Регистриран на: 31 Яну 2014, 15:23

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот Грохот » 02 Ное 2016, 17:52

Ти явно си решила да вървиш по утъпканите пътеки на науката, щом не се доверяваш на "чуто и видяно" :grin: . И тримата според мен ще ти свършат работа относно изграждането на хранителния режим. Но много зависи какво искаш да постигнеш като краен резултат. Лекарят ще ти е от помощ с медицинските последици и е по-вероятно да те насочи към диетолог. Диетологът пък съобразно физическото ти състояние ще ти направи режим, който няма да е съобразен с вкусовете ти и желанията ти, както и с кой знае каква физическа активност. Нутриционистът е нещо ново в България и той се занимава с правилния режим на хранене, двигателната активност и емоционалното състояние на човека. Той може да работи за промяна на мисленето, мирогледа и себеуважението ти, всичко това съчетано с храненето.
Грохот
 
Мнения: 260
Регистриран на: 13 Май 2014, 13:13

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот analizatorka » 02 Ное 2016, 22:36

Какъв е този нутриционист, медицинско лице ли е? Толкова специалисти се навъдиха, къде се обучават за тези професии. В България има ли мястоя където се учат или всеки се пише за какъвто си иска?
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот puhcheto » 03 Ное 2016, 10:19

В България май не се изучава това, в чужбина се учи и трябва да има диплома и сертификат за нутриционист. Така че много внимателно с подобни специалисти. Аз ако тръгна в посока да се допитам за моето здраве и какво да променя, за да се чувствам добре, може би ще се обърна към диетолог. Смятам, че при него ще има веднага резултати, а няма да става бавно във времето. Поне така си мисля. Зависи и от клиента как ще възприеме неговите съвети.
Аватар
puhcheto
 
Мнения: 237
Регистриран на: 09 Юли 2015, 16:34

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот gabinka_80 » 03 Ное 2016, 11:51

Според мен логично е най-напред да избереш диетолога, защото в началото не сме надъхани и не вярваме много в духовното, в чакрите и подобнинеща, в които ще те убеждава нутрициониста. Диетолога от своя страна в сферата на науката, която по-лесно се възприема, ще те насочи как да подобриш храненето си, от там нататък, ако вече искаш и си готова да разшириш своя мироглед може да потърсиш и следващия специалист, който да ти помогне да промениш целия си свят.
gabinka_80
 
Мнения: 300
Регистриран на: 15 Юли 2016, 12:22

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот Mon_ton » 03 Ное 2016, 12:40

Не знаех, че има и такъв специалист, та сега четох малко по въпроса що е то. За мен ми се струва безсмислено да се използват услугите на нутриционист. Така де, мисля, че всеки по-здравословно ориентиран приятел може да помогне да те насочи към правилните места за четене и да водите интересни и полезни дискусии. А диетолозите също са запознати със здравословното хранене и могат да дадат насоки към правилния начин за хапване.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот exotic » 03 Ное 2016, 14:53

Когато човек иска да промени неща у себе си или целия си живот, тогава е подходящо да се обърне към нутрициониста. Приятелите не са обективни и в дадени ситуации не могат да ти помогнат, колкото и да искат или да се напъват. Просто защото някои неща човек сам трябва да достигне до тях, да ги премине сам и да реши сам да промени каквото му е нужно. Затова страничен човек е по-добре. Хранене, самоусъвършенстване, съзнание, дух - това са "специалитетите" на нутрициониста. Всичко, насочено към здравето и създаването на навици и практики да го поддържаш. Аз определено бих се обърнала към такъв, това ме влече.
exotic
 
Мнения: 360
Регистриран на: 15 Авг 2014, 13:29

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот Lollipop » 03 Ное 2016, 15:56

Аз пък не бих се съгласила такъв човек да ми обяснява за неговите представи за здрав дух, здраво тяло. Представите ни за здраво тяло на всички са еднакви да - добра фигура, добър тонус, красива кожа, но за здравето на духа това са различни неща. Някои биха приели неговата истина, други не. До това нещо смятам, че всеки трябва да стигне сам и сам да открие своята истина, търсейки правилните съмишленици и хора, които биха го подкрепили в неговата истина, без да налгат своята. Не знам точно как работи този специалист със сложното име,но познавайки голяма част вегани и суровояди, заплетени в своите истини, съмнявам се, че този ще е с по-различни убеждения и по-отворен към света на останалите.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот Snejna » 03 Ное 2016, 16:54

Ако тръгна да търся такъв специалист може би ще мина през всичките в реда, в който си посочила, зашото от самото начало няма да съм готова за радикалните промени, които би ми предложил и наложил един нутриционист.
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Лекар, диетолог или нутриционист - какъв специалист да избера?

Мнениеот Monika_Spasova » 04 Ное 2016, 17:24

Аз съм традиоционалист и бих си избрала диетолога, нутрициониста ми се струва много ангажиращ.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Следваща

Назад към Диети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта