Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
09 Ное 2016, 11:50
Вкъщи ядем алабаш само на салата и по никакъв друг начин. Но искам да пробвам да го включа и в други ястия, само че не знам в какви. Приготвяли ли сте го по по-различен начин освен на салата и как? И още нещо - бъркам ли като смятам алабашът и ряпата за едно и също? Не съм много запозната и си признавам, че доста подценявам този зеленчук, дори не знам дали е толкова полезен

.
09 Ное 2016, 12:02
Може да потърсиш азиатски рецепти, те го ползват на различни места алабаша и то немалко.
09 Ное 2016, 13:22
В супа може да се слага, но особеното беше, че се вари с кората и после се бели. Поне така знам.
09 Ное 2016, 16:53
Алабашът и ряпата са различни зеленчуци. Ряпата расте вътре в земята, а алабашът се развива над земята и е с по-мек вкус. Не знам дали може да се готви ряпата, но алабашът може да се вари и консервира. Аз го предпочитам суров, по-вкусен ми е така.
09 Ное 2016, 17:01
red_eyes написа:В супа може да се слага, но особеното беше, че се вари с кората и после се бели. Поне така знам.
А как го слагаш в супат аи после го белиш?
10 Ное 2016, 10:00
Алабашът е много полезен, помага за имунитета, препоръчва се на анемични хора, при настинка. Не съдържа почти никакви въглехидрати, богат е на фибри и е идеален за тези, които са на диета. Спомням си, че децата ми като бяха бебета много им харесваше да си играят с парче алабаш, така си чешеха и венците

. Така се залъгваха с него

...
10 Ное 2016, 12:01
M.Tasheva написа:Алабашът е много полезен, помага за имунитета, препоръчва се на анемични хора, при настинка. Не съдържа почти никакви въглехидрати, богат е на фибри и е идеален за тези, които са на диета. Спомням си, че децата ми като бяха бебета много им харесваше да си играят с парче алабаш, така си чешеха и венците

. Така се залъгваха с него

...
Това с бебетата няма да го коментирам, дано да не го приеме някой присърце тоя съвет.
Иначе алабаша може да си го сготвиш с подправки, като пекани картофки, на същия принцип. Става много вкусен!
10 Ное 2016, 12:55
Алабаша може да си го направите и така, както правите картофи. Ял съм шницел от алабаш, реже се на филийки, пуска се във вряща вода за 5-7 минути. Отцежда се, панира се в брашно и яйце и се запържва. :) много вкусно става, ако смените пърженето с печене обаче ще стане малко по-трудно за дъфкане, но пък и много по-диетично.
10 Ное 2016, 16:41
Аз не мога да възприема алабаша по друг начин освен настърган на салата. Далеч е от моята представа за вкусно нещо, представям си пък сварен на какво ще прилича

.
10 Ное 2016, 17:00
Не съм опитвала алабаш, мисля, че няма да ми хареса, но щом казвате че заменя картофите ще пробвам.