Отслабват ли постите имунитета?

Забавни моменти, необичайни, полезни и интересни факти,хитрини и въпроси, навиците при хранене, празници и традиции.

Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот dejavu » 15 Ное 2016, 18:03

От днес започнаха постите, а аз още не съм решила твърдо дали да ги започвам. Не от религиозна причина, а да облекча храненето си и да не се превърна в топка през зимата. Две неща ме притесняват в постенето - еднообразната храна и евентуалното отслабване на организма и оттам по-лесното му поддаване на инфекции. Дали имат почва опасенията ми? Наистина ли не успява да се снабди с всичко необходимо организма като му давам само плодове, зеленчуци и варива през зимата и така по-лесно ще се разболявам?
dejavu
 
Мнения: 413
Регистриран на: 09 Окт 2013, 14:06

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот zagrijena » 15 Ное 2016, 21:41

Постите са изпитание за духа и тялото, а не само средство да се свалят килограми. Те се възприемат като изпитание, не всеки може да издържи да яде еднообразна храна. Имунитетът през зимата зависи и от храната и може някой, който сега за първи път пости, да има такива проблеми. Няма мазнини, протеини.
zagrijena
 
Мнения: 486
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:11

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот Lyomi » 16 Ное 2016, 10:30

Аз не мисля, че вредят в това отношение постите. Щом се правят за прочистване на организма, значи са полезни и нужни. Разболяването през зимата според мен се предотвратява именно от по-здравословните храни, които се ядат тогава и които укрепват имунитета.
Lyomi
 
Мнения: 296
Регистриран на: 28 Окт 2013, 16:03

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот dinkog » 16 Ное 2016, 10:34

Имайки предвид, колко боклуци ядете, то направо това ще е прераждане за организма ви, та сте седнали да се вайкате дали ще ви навреди. Помислете как са оцелели вашите прадеди, като са постели задължително и са си оставали живи и здрави хора, дори са имали повече енергия от нас и са били по-пълноценни. За това, че сте решили 1 месец да не ядете нищо животинско, няма да се затриете, но е добре внимателно да се захраните после.
А що се отнася до протеините, има ги предостатъчно в бобовите храни и в ядките, така че не се притеснявайте, че ще си останете без протеини и че нещо кой знае колко много ще ви липсва.
По вашата логика, веганите трябва отдавна да са умрели от грип.
Аватар
dinkog
 
Мнения: 611
Регистриран на: 21 Мар 2015, 11:37

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот miron » 16 Ное 2016, 11:19

Мисля, че ще си се затриете, ако постите. Толкова ще отлслабне имунитета, че и вятъра ще ви носи чак. :lol:
miron
 
Мнения: 668
Регистриран на: 22 Мар 2015, 11:01

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот niya_mazova » 16 Ное 2016, 11:52

Има опасност да се залитне повече по въглехидратите по време на постите и да се наблегне на тестените храни. Така няма да се подобри имунитета, а може вместо да се отслабни и да се качи някой килограм :smile: .
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот kauda » 16 Ное 2016, 13:08

niya_mazova написа:Има опасност да се залитне повече по въглехидратите по време на постите и да се наблегне на тестените храни. Така няма да се подобри имунитета, а може вместо да се отслабни и да се качи някой килограм :smile: .

Точно това е най-голямата опасност, хората си мислят, че като ядат без животински храни и то няма какво да ядат, затова яко набиват тестени храни и това веднага може да даде отражение. Затова е хубаво, чеима полезна тема във форума, в която може да се споделят рецепти, които ще са от полза на всички, които постят.
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот Yunona » 16 Ное 2016, 14:12

dejavu написа:От днес започнаха постите, а аз още не съм решила твърдо дали да ги започвам. Не от религиозна причина, а да облекча храненето си и да не се превърна в топка през зимата. Две неща ме притесняват в постенето - еднообразната храна и евентуалното отслабване на организма и оттам по-лесното му поддаване на инфекции. Дали имат почва опасенията ми? Наистина ли не успява да се снабди с всичко необходимо организма като му давам само плодове, зеленчуци и варива през зимата и така по-лесно ще се разболявам?


За каква еднообразна храна става въпрос? При цялото изобилие на бобови, зърнени храни, плодове, зеленчуци? Всъщност неспазващите постите около мен се хранят далеч по-еднообразно от моя милост :)
А що се отнася до здравето - точно постите могат да повишат имунитета и да не се разболявате :) Казвам го от личен опит и от наблюдения върху околните. Растителната храна е изключително богата на всички витамини и минерали, необходими за поддържане на силна имунна защита.
Споменавала съм го и преди, но нека пак - в моя екип има една дама, която практически не хваща грип и никога не се "простудява". Тя е най-възрастната от всички (51 години, изглежда на 40). И е единствената вегетарианка, а през пости е особено стриктна. Да добавя, че работи като търговски представител в аптечната мрежа - цяла зима е сред кашлящи, кихащи и други. Нищо не я лови нея :)
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот Lisica » 16 Ное 2016, 14:45

Никога не бих се притеснявала, дали постите ще отслабят имунитета, толкова хора го правят и толкова много проучвания има точно в плюс на по-лекото хранене.
Аватар
Lisica
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:55

Re: Отслабват ли постите имунитета?

Мнениеот franky » 16 Ное 2016, 15:34

И за постите си се иска една култура на храненето да имаш. Много като кажат, че постят или не ядат животински продукти всъщност се хранят с ориз, картофи, тестени неща, чат пат някой зеленчук или плод и май приключват дотук. А такова разнообразие има!
franky
 
Мнения: 395
Регистриран на: 14 Фев 2014, 13:04

Следваща

Назад към Гювеч

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта