Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
29 Дек 2016, 11:49
Мазнините ви ще станат студени из корема и ще залепнат по стените на стомаха и ще е грозна картинка, но никой не го спазва, пречи и на храносмилането. :)
29 Дек 2016, 16:37
Наистина никой не го спазва, никой не се и сеща, че може да има някакво значение това. Ама пък много стресиращо постоянно да следиш кога си пил вода, кога да пиеш, дали да пиеш. То да беше само това
02 Яну 2017, 16:05
zheleva212 написа:Наистина никой не го спазва, никой не се и сеща, че може да има някакво значение това. Ама пък много стресиращо постоянно да следиш кога си пил вода, кога да пиеш, дали да пиеш. То да беше само това

Така е, но когато ядеш топла супа, е много лошо да се наливаш със студена вода, а много хора го праявт, което хич не е правилно. Не е нужно постоянно да следиш,но когато се храниш с нещо пълноценно и хранително, топло и т.н. е добре да имаш едно на ум. :) просто трябва да се научим да не сядаме с вода на масата.
02 Яну 2017, 17:20
И аз се чудя при толкова много информация по въпроса защо са тези дискусии.
Нещата са ясни и прости - когато започнем да се храним, в стомаха се отделят стомашни сокове (киселинни), които разграждат храната. Като пием вода, тя разрежда тези сокове и храносмилателните процеси не могат да се извършат добре. Затова е препоръчително да се пие вода половин час преди хранене - за това време тя ще напусне стомаха. А след хранене е добре да се изчака час-час и половина, за да дадем възможност на стомашните сокове да свършат основната част от работата си.
Това го зная още от своя баща (Светла му памет!). У дома никога не сме пили вода по време на хранене. Само вино :) Но то е киселинно и подпомага храносмилането. Пийте вино, хора :)
03 Яну 2017, 10:22
Хубаво, ама аз винаги след ядене съм си жадна и ако не си пийна поне глътка вода - не мога.

На думи е лесно. Чела съм теории, че ако през останалото време си пиеш достатъчно вода, след хранене не си така жаден,но не го вярвам, или при мен не действа. ;)
но бих пробвала да пия вода, преди хранене, а и казват, че така се запълва корема и не ядеш толкова.
17 Яну 2017, 14:57
Yunona написа:И аз се чудя при толкова много информация по въпроса защо са тези дискусии.
Нещата са ясни и прости - когато започнем да се храним, в стомаха се отделят стомашни сокове (киселинни), които разграждат храната. Като пием вода, тя разрежда тези сокове и храносмилателните процеси не могат да се извършат добре. Затова е препоръчително да се пие вода половин час преди хранене - за това време тя ще напусне стомаха. А след хранене е добре да се изчака час-час и половина, за да дадем възможност на стомашните сокове да свършат основната част от работата си.
Това го зная още от своя баща (Светла му памет!). У дома никога не сме пили вода по време на хранене. Само вино :) Но то е киселинно и подпомага храносмилането. Пийте вино, хора :)
Оф, как бих пила вино, но хич не го обичам. Нахраня ли се инстиктивно почвам да търся вода, но се старая поне 20-30 минути да минат и тогава да се наливам, ама вкусно ми е. макар че знам всички препоръки защо не трябва, много ми се пие.
17 Яну 2017, 16:51
И какво се оказа - и пиенето на вода си било изкуство

. Хората цели фермани са изписали за водата и нейното действие, че кои сме ние да казваме

.
13 Мар 2017, 12:27
Въпреки че както казах, не съм привърженик на водата, провокиран от тази тема се зачетох повече и според някои научни умове, пиенето на вода не е чак толкова лошо. Проблемът е при студените напитки и газираните такива. По принцип след като човек е преял е добре да пие вода, защото спомага храносмилането. По време на хранене пиенето на вода притъпява чувството за ситост и човек продължава да яде. Поуката е следната - може вода по време на хранене, малко и тя да е топла (т..е със стайна температура), без студена, и без кола на масата, а не както съветват от рекламата й.
13 Мар 2017, 16:28
Мен в пиенето на вода на масата ме спира точно това, че когато пийна сякаш чувството на тежест преминава и продължавам да ям и така до безкрайност, докато не мога да дишам вече.
13 Мар 2017, 16:36
Чувала съм, че се спира с пиенето на вода половин час преди хранене и може да се пие половин час след. А като цяло студената вода не е препоръчителна.