borkova написа:Аз много рядко предлагам риба, защото не всеки обича, а и ми се струва, че трудно се съчетава в едно меню с други неща.
Няма проблем със съчетаемостта на рибката, а и тя е полезна. Никога няма да сбъркаш с пъстърва например, докато свинско все повече хора избягват. Лично аз често предлагам риба на своите гости и никога не съм имала проблеми. Като цяло и ние, и приятелите ни предпочитаме вкусна, но лека и здравословна храна.
Когато съм избрала риба за основно, обикновено я гарнирам с картофи соте или зеленчуци на грил. В началото винаги поднасям зелена салата (или от различни пресни зеленчуци) с някакъв леко сладък дресинг (например лимон, зехтин, мед). освен нея на масата има някакви солени хрупки, ядки, брускети (предварително приготвени или просто сервирам тънки препечени филийки и маслинена паста, гуакамоле, хумус и други вегетариански пастети, с които да прехапваме). Предястието е топло, като може да е някакъв пълнен зеленчук (тиквичка, големи шарени чушки или пък домат) или нещо на базата на тесто - пълнозърнеста мини пица, волован от бутер тесто, тарталета или киш. Плънката на зеленчука или тестеното изделие може да е веге, но може и да е нещо с пилешко или пуешко месо. Основното е ясно - рибата, а десертът - базиран на плодове (шоколад след риба не ми върви, но това си е мое субективно мнение).
Това е :) Най-същественото правило за мен е, когато на вечерята се сервира риба, да няма яйца (освен тези, които са в състава на тестото за киш например) или отлежали, мазни сирена.