Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Забавни моменти, необичайни, полезни и интересни факти,хитрини и въпроси, навиците при хранене, празници и традиции.

Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот Pipilota » 20 Дек 2016, 10:19

Дойде и Коледната седмица :xmas: :xmas: :xmas: и всички трескаво пекат сладки! :mrgreen: Но мен ме тормози друго, сладките ясни, но какво друго ще сложите на трапезата за празниците? Особено за Бъдни вечер винаги ми е много, много трудно да приготвя достатъчно вкусни, постни ястия!
Споделете, вие какво ще ядете по празниците, имате ли някакви традиции в гозбите, които спазва вашето семейство? Мога да си открадна някоя от вашите идеи, при мен положението горе долу е такова:
на Бъдни вечер приготвям картофена салата, бобена, плодове, ядки, содена питка, баница с праз и забивам и започвам да допълвам с някакви дребни неща. :lol:
На Коледа е по-лесно, правя класическата руска салата (мъжът ми я обожава), на обяд се събираме на село цялата рода, хапваме най-често пилешко или заешко (каквото е приготвила бабата), а вечерта, преяли хапваме най-често скара...
Тази година на Бъдни вечер ще поканя брат ми и майка ми и искам да има нещо вкусно, което да им сложа на масата, а и ще имаме и друг специален празник,който да отбележим! :mrgreen:
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот Andrey » 20 Дек 2016, 12:17

У нас на Бъдни вечер винаги сме с моите родители! На Коледа ми е по-все тая де съм. На Бъдни вечер майка ми приготвя чушки с боб, сърми постни (прави и непостни за другия ден да си взема), содена питка, картофена салата, постен гювеч, кисело зеле с ориз, баници с кисело зеле и с праз, баклава, арменски сладки, салата от боб, червена чушка, лук, лютеница. слагаме ядки, плодове, лук и чесън (да гоним лошите духове). :mrgreen: Изобщо е голямо ядене.
На Коледа вечерта сме у жената на гости - приготвят се често пържоли, мезета, традиционните неща.
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот Mon_ton » 20 Дек 2016, 13:09

Andrey написа:У нас на Бъдни вечер винаги сме с моите родители! На Коледа ми е по-все тая де съм. На Бъдни вечер майка ми приготвя чушки с боб, сърми постни (прави и непостни за другия ден да си взема), содена питка, картофена салата, постен гювеч, кисело зеле с ориз, баници с кисело зеле и с праз, баклава, арменски сладки, салата от боб, червена чушка, лук, лютеница. слагаме ядки, плодове, лук и чесън (да гоним лошите духове). :mrgreen: Изобщо е голямо ядене.
На Коледа вечерта сме у жената на гости - приготвят се често пържоли, мезета, традиционните неща.

Всичко звучи толкова вкусно и по нашенски! Аз не съм много съгласна да променям традициите на Бъдни вечер и също като вас се въртя около тези ястия, не си представям как ще сервирам нещо по-различно или засукано. Толкова рядко се връщам към нашите традиции, че просто не мога.
що се отнася до Коледа там съм малко по-свободна, а и заради месото. Последните години и аз по американски правя печена пуйка, тази година мисля да я напълня, но не знам как ще се получи.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот fairy » 20 Дек 2016, 13:24

На Бъдни вечер на нашата маса винаги има пълнени сушени чушки с боб, тиквеник, питка, постни сармички и допълваме с плодове, орехи, пуканки. Може и да изпускам нещо :smile: . За Коледа вече подготовката е по-сериозна, там капами, салати, баница със сирене... :grin:
fairy
 
Мнения: 464
Регистриран на: 19 Яну 2016, 11:17

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот Kremiliya » 20 Дек 2016, 13:47

fairy написа:На Бъдни вечер на нашата маса винаги има пълнени сушени чушки с боб, тиквеник, питка, постни сармички и допълваме с плодове, орехи, пуканки. Може и да изпускам нещо :smile: . За Коледа вече подготовката е по-сериозна, там капами, салати, баница със сирене... :grin:

успявате ли да изядете всичко?! :roll:
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот zagrijena » 20 Дек 2016, 14:31

Сигурно цяла седмица после никакво готвене :lol: . Ние гледаме максимум 7-9 ястия да са на Бъдни вечер, не повече. И като количество да е по-малко.
zagrijena
 
Мнения: 486
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:11

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот Ваня Стойчева » 20 Дек 2016, 15:10

И аз обичам да имам разнообразие на масата, но и правя по-големи количестваи на другия ден си ги хапваме, като гарнитура.
Салати, сарми и подобни неща спокойно издържат, е не зелени салати де, но картофени, бобови и прочие. :)
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот fawla » 20 Дек 2016, 16:30

Аз най-мързеливо си поръчвам всичко, което искам, защото често съм сама, не ми се пътува да ходя при роднините ми и се изнервям от тяхното присъствие.
Вземам си различни постни салати и ястия, избирам намясто в магазина. :)
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот niya_mazova » 21 Дек 2016, 16:43

За Бъдни вечер е ясно, няма много мърдане там. Почти едно и също се прави всяка година. За Коледа като че ли по-голямо разнообразие има, може много неща да се приготвят. Макар че и тук който си има специална рецепта, която си я прави само тогава, се повтаря всяка година :smile: .
niya_mazova
 
Мнения: 443
Регистриран на: 01 Окт 2013, 16:58

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот gabinka_80 » 22 Дек 2016, 13:16

niya_mazova написа:За Бъдни вечер е ясно, няма много мърдане там. Почти едно и също се прави всяка година. За Коледа като че ли по-голямо разнообразие има, може много неща да се приготвят. Макар че и тук който си има специална рецепта, която си я прави само тогава, се повтаря всяка година :smile: .

Какви неща правиш за Бъдни вечер, и защо да няма мърдане?
Аз тази година съм само с дъщеря ми и ще направи любими и на двете ни неща:
1. Гуакамоле
2. супа със нахут и спанак
3. салата табуле
4. гъбена супа
5. картофена салата
6. царевична питка
7. плодове
8. орехи
9. лук и чесън

искам да ви питам, чувала съм, че ястията трябва да са 7-9- 12, въпреки че 12 не е четно число. Това били свещенни числа и затова последното е 12.
Вие как мислите, 12 или 11 е правилното?
gabinka_80
 
Мнения: 300
Регистриран на: 15 Юли 2016, 12:22

Следваща

Назад към Гювеч

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта