Yunona написа:Сега се сетих за една тънкост, която научих от бабата на съпруга ми (Светла и памет!). Тя казваше, че трябва много да внимаваме колко вода добавяме в ястието, за да не убием вкуса му. Водата трябва да бъде минималното необходимо количество и винаги да е гореща!
И друго знам от нея - да избягвам сгъстяването с брашно. На първо място това става, като се спазва горното правило. В гювечи и яхнии с картофи просто вадим няколко парчета картофи, смачкваме ги на пюре с вилицата и ги връщаме в ястието. Така го сгъстяваме, без да добавяме брашно.
Пробвала съм с картофи, но не ми харесва, а и много често пак искаш да имаш течно бульонче и все пак да е плътно, това с картофи не съм забелязала да става, затова винаги слагам по лъжица брашно, за да се получи желаната от мен гъстота.
А за водата съм напълно съгласна, слгам винаги много, много малко. Следващата седмица съм решила да си взема и термо кана, че нямам как да доливам топла вода,а на другия котлон ми отнема много време да загрея вода. Забелязала съм и аз такава разлика.
Например, когато готвим месо с ориз, да речем, ако месото е посгсотвено - било от сварено, или запържено, задължително трябва да го сложим с ориза в гореща вода, защото иначе месото се стяга и става жилаво.
Изобщо, когато готвим месо и вече сме го обработили по някакъв начин, трябва ли да сипем вода при него - винаги гореща, ако не искаме жилави мръвки накрая.