Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

06 Яну 2017, 16:02

Винаги съм се възхищавала на жените, които знаят безброй малки трикове, когато започнат да приготвят нещо за ядене или пиене. Например моята майка винаги слага галета вместо средата на филия хляб в кюфтетата и винаги нейните стават сочни. Аз, естествено, не го правя и определено има разлика, най-малкото не са толкова вкусни :lol: . Или попива и обсушава парчетата месо с кухненска хартия и те после получават една страхотна коричка при пържене! Наглед прости и обикновени неща, но със страхотни резултати! Имате ли си такива малки тайни трикове? Убедена съм, че има какво да науча, сега прохождам в това поприще и ми се иска моите ястия и сладкиши да са винаги страхотни :grin: ! Сигурна съм, че едно и също ястие, приготвено от различни хора, се различава именно заради тези неща! Така ли е?

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

06 Яну 2017, 16:22

За трикове не знам, но може би имам някои правила , които си спазвам. Например, когато искам да си изпържа яйца, вече ги слагам под капак, стават страхотни, мусаката я пека с кисело мляко и вода, не само с вода, остава по-лека.
За маесата нямам трикове, защото месо не обичам да готвя, нито да ям.
Готвя рибата и ориза върху хартия за печене, защото не обичам да мия. :lol:

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

06 Яну 2017, 16:26

Аз пък когато правя салата с кромид лук, първо него го претривам със сол и тогава го слагам в салатата. Така хем не люти, хем става по-вкусно. Това от майка ми съм го научила :smile: .

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

06 Яну 2017, 16:57

Nightmare написа:Аз пък когато правя салата с кромид лук, първо него го претривам със сол и тогава го слагам в салатата. Така хем не люти, хем става по-вкусно. Това от майка ми съм го научила :smile: .

Хм, това е много хитро, ще го пробвам! Още днешната салата ще направя по твой модел!

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

06 Яну 2017, 17:10

Винаги си правя кафето по един и същ начин и за мен така е много по-различно и вкусно - слагам му винаги, когато го варя, щипка сол и щипка канела. За мен става просто страхотно! А когато замесвам тесто, винаги му капвам 1 кафена чашка сода, газирана напитка. Става много хрупкаво, така го харесвам. :smile:

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

07 Яну 2017, 19:25

Сещам се занещо на прима виста... А именно,че когато правя картофена салата, слагам една чаша гореща вода в картофите, стават много по-пухкави и сочни, дори и когато са стояли. :grin:

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

07 Яну 2017, 21:11

Аз си имам трик, когато пека по-голямо парче месо. Винаги запичам първо на тиган с подправки, да хване силна коричка и слагам в печката на по-ниски градуси, около 120. :) пека поне час и от време на време поливам. Когато е готово и добре опечено, след около два часа, слагам барбекю сос и запичам до божествена коричка. става велико!

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

07 Яну 2017, 21:34

Огладнях си! Записвам се в темата, за да видя какви ги вършите, аз трикове в кухнята нямам, следвам рецепти и рядко импровизирам, не мис е получва, затова и не знам какви хитрини мога да прилагам.

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

07 Яну 2017, 22:12

Pipilota написа:Сещам се занещо на прима виста... А именно,че когато правя картофена салата, слагам една чаша гореща вода в картофите, стават много по-пухкави и сочни, дори и когато са стояли. :grin:


Когато за първи път ядох картофена салата в Германия, осъзнах какво и липсва на нашата - прекалено суха е! Немците слагат бульон на картофената салата - около 150 мл горещ бульон на килограм картофи. И аз правя така.
Предпочитам зеленчуков бульон и за целта просто сварявам за 15 мин. 2 супени лъжици сушени зеленчуци на "Пикантина" в 500 мл вода. Прецеждам, заливам картофите, разбърквам и едва след това добавям дресинга от зехтин, оцет и подправки.

Re: Малките трикове, които превръщат ястията в незабравими

07 Яну 2017, 22:18

Сега се сетих за една тънкост, която научих от бабата на съпруга ми (Светла и памет!). Тя казваше, че трябва много да внимаваме колко вода добавяме в ястието, за да не убием вкуса му. Водата трябва да бъде минималното необходимо количество и винаги да е гореща!

И друго знам от нея - да избягвам сгъстяването с брашно. На първо място това става, като се спазва горното правило. В гювечи и яхнии с картофи просто вадим няколко парчета картофи, смачкваме ги на пюре с вилицата и ги връщаме в ястието. Така го сгъстяваме, без да добавяме брашно.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2