Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
22 Яну 2017, 22:04
Не съм голям месар, да си призная, затова днес много ме изненадаха в магазина, като видях два вида свински джолан - преден и заден, при това с разлика в цената. Задният джолан беше много по-голям, с кожа и по-евтин от предния. Предният е много по-малък, без кожа го продават и то с лев по-скъпо.
Купих си заден, за да опитам. По-мазничък е, по-крехък, сякаш.
Според вас, има ли разлика в предния и задния джолан на прасето? Чета, че джолан се правело предимно от задни, защото били по-мазнички. Дали наистина е така?
23 Яну 2017, 10:24
Задният джолан има повече месо от предния, не трябва ли той да е по-скъп? Аз го харесвам джоланчето, печено, на супа или някаква яхнийка - идеално, нищо, че има повече сухожилия и не е най-доброто от прасето.
23 Яну 2017, 11:31
По-мазен е задният джолан, затова е идеален за зимни манджи

. Със зеле, в яхнии, супи е идеален. В него има много естесвен желатин.
23 Яну 2017, 11:58
Дори вегетарианец като мен се заинтересува от тая тема.

Все пак, дали е джолана преден или заден, то логично да има нещо различно.. ;) най-малкото формата и натоварването на краката е различно - от бута и предния крак.

кажи сега, как го сготви тоя джолан?>
23 Яну 2017, 12:11
dinkog написа:Дори вегетарианец като мен се заинтересува от тая тема.

Все пак, дали е джолана преден или заден, то логично да има нещо различно.. ;) най-малкото формата и натоварването на краката е различно - от бута и предния крак.

кажи сега, как го сготви тоя джолан?>
Добре го почистих, след това поне 2 часа го варих целия, във водата сложих малко сол и ябълков оцет, а в последния половин час - морковче, чесънче и глава лук.
След това го сложих в торба за печене, увих я във фолио и на фурната, на 200 градуса, са си почива :)Около час. Оставих го да си седи във фурната до сутринта, да си изстива естествено. Резултатът - много крехко, сочно и вкусно!
23 Яну 2017, 12:17
Мераклийски си го направил, браво! :) Звучи добре, ако проям месо,ще го направя така,както ти казваш.
23 Яну 2017, 12:38
dinkog написа:Мераклийски си го направил, браво! :) Звучи добре, ако проям месо,ще го направя така,както ти казваш.

Да ти пратя ли моркова, който не ми влезе в употреба ;)
23 Яну 2017, 12:46
Никога не съм се замисляла дали има разлика, даже когато купувам джолан, не знам какъв вземам.

Може би има някаква разлика, както сте описали и по-горе.

Важното е, че джолана става адски вкусен и трябва да се хапва през зимните месеци по-често.
24 Яну 2017, 17:08
Не знам защо го смятат джолана за частите от прасето, които не са толкова привлекателни и не толкова качествени като месо. За мен е много вкусен, когато се приготви както трябва. Още помня вкуса на един джолан, който ядох в една механа в Боженци, нещо извънземно беше

.
25 Яну 2017, 09:54
annydance написа:Не знам защо го смятат джолана за частите от прасето, които не са толкова привлекателни и не толкова качествени като месо. За мен е много вкусен, когато се приготви както трябва. Още помня вкуса на един джолан, който ядох в една механа в Боженци, нещо извънземно беше

.
Според мен джолана си има всичко, за да бъде една от най-предпочитаните части на прасето, особено зимните месеци. Като се задуши и изпече е божествено, а и си има всичко. :)
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.