До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот rabotnata pchela » 27 Яну 2017, 11:19

Кажете, до кога родителите присъстват на рождените дни на децата? Нямам предвид на собствените си деца, но знаете, в наши дни детския рожден де е като малка сватба. Наема се заведение с детски кът, харчиш една чанта пари за присъствието на децата - около 20 лева на дете и отделно се прави една голяма софра за родителите, които дори може и да не познаваме. Дори и някои хора да си поръчват само вода или кафе, то пак не става да ги посрещнеш на празна маса и се поръчват едни хапки и мезета и накрая хвърляш по 500 лева за рожден ден, а в крайна сметка понякога не ти остават пари за да почерпиш близките си, за да имаш пари да платиш софрата на родителите. Разбирам малки деца, но след 7 години мисля, че родителите нямат никаква работа на детския рожден ден. :roll: Вие какво мислите, до кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден и как тактично можеш да им обясниш, че не си планирал празник и за възрастните, а празник за детето ти?
И всъщност, според вас моите разсъждения издребняване ли са, или са нещо нормално и на вас са ви минавали през ума? :?: :?: когато празнувате рождения ден на детето си, как ги празнувате, какво представлява, присъстват ли родителите, колко ви излиза, колко гости идват, а и оставяте ли вие децата си на рождените дни?
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот zagrijena » 27 Яну 2017, 11:31

За мен това не е издребняване и би трябвало възрастните да имат предвид, че това е детски рожден ден, а не повод и те да се наядат безплатно. От втори, трети клас моето дете вече го оставях сам на рождените дни, достатъчно големи са, за да ги дондуркаме. Нали са отишли да се забавляват, ние за какво сме им :wink: ? Оставям го, почерпят ме с един бонбон домакините и изчезвам. Питам само в колко часа да дойда да го взема и готово. Иначе неудобна работа.
zagrijena
 
Мнения: 486
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:11

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот penelopa » 27 Яну 2017, 11:40

Когато беше по-малко детето, един път му направихме рождения ден в заведение и естествено майките на другите деца бяха и те, нямаше как. Но това си го бяхме предвидили, с толкова малки деца. Наистина искахме всичко да е добре и да не се притесняват жените, бяхме поръчали доста неща. Сметката беше солена, но като знаеш, че е за детето ти и то да се чувства щастливо и си подготвен, че няма да се разминеш евтино :wink: , някак по-безболезнено минава :lol: . После като порасна след първи клас вече нямаше родители.
penelopa
 
Мнения: 488
Регистриран на: 18 Яну 2016, 14:17

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот analizatorka » 27 Яну 2017, 11:48

Моето дете е диабетик и винаги бях допреди две години с него на рождените дни, защото трябва да се прецени количеството храна, което трябва да изяде, биене на инсулин и такива подробности. Много неудобно ми беше пред родителите на рождениците, те, разбира се, ме канеха, но се притеснявах, все пак не са длъжни да плащат за моята консумация. И отказвах да ми поръчват или най-много един чай да изпия. В такива случаи вярно, че хората искат всички да се чувстват добре, но и съобразяване си трябва и от двете страни.
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот Kaya » 27 Яну 2017, 11:57

Празнувахме с родителите до 2 клас, оставят децата и си заминават след това, в крайна сметка вече са достатъчно големи, имаме телефони за връзка и при нужда, разбира се се обаждахме. Останалото ми се вижда вече излишно присъствие, при по-малките деца е разбираемо майките да са там. Но е трудно да откажеш някой път, а и трябва да се приготвиш един вид, защото не можеш да откажеш. Използвах възможността, че втори клас я преместих в друго училище и разчитах на това, че вече и без друго не сме близки с родителите, та би следвало да им е неудобно да останат. Ако детето,както е казала Analizatorka има проблеми, нека майка му да е там разбира се, но съм присъствала на рожден ден, в който майка на едното дете дойде видимо гладна, поръча си 2 бири жената, поръча си пица, айран. Не че има нещо лошо, но в наши дни, когато толкова много са важни парите и един детски рожден ден не може да бъде по-евтин, защото и домовете ни не са достатъчно големи за рожден ден,.. за мен това е безобразие. Когато съм на рожден ден винаги пия по един сок или вода, не ям и торта, но пак не се усещам на място. Смятам, че след 7 години трябва да празнува самостоятелно вече, т.е. родителите да оставят детето си. Но и пак усещам, че създавам затруднение на хората, да осигурят "масраф" за моето присъствие, родителите се принуждават да поръчват големи порции с хапки, за непознати хора, вместо наистина да поканят близките си, защото вместо родителите, може да присъства семейството.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот Pipilota » 27 Яну 2017, 13:08

И аз съм за около 6 години, но не много родители са на това мнение, особено, когато родителите на децата са ти вече един вид близки и сте добри познати, няма как да не ги поканиш да седнеш на масата, мисля, че повечето родители, с които не си се уговорил точно, чакат да бъдат поканени, защото не знаят какво ще правят през това време, докато детето им е на рождения ден. Все още оставам на рождените дни на малкия ми син, само ако сме поканени от хора, с които сме близки и никога не злоупотребявам с консумацията, но пак ми е неудобно, че хората са наредили софра за нас. :roll:
Предпочитам да го оставя и да се върна след 2 - 3 часа да го прибера.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот dejavu » 27 Яну 2017, 15:10

За да не стават недоразумение ощи при поканването трябва да стане ясно дали рождения ден е само за децата или и с родителите, ако те са близки с майката и таткото на рожденика. Някои си канят и свои приятели или роднини, за да не се чувстват сами сред децата, да могат да си се почерпят и те. И това съм го виждала :smile: .
dejavu
 
Мнения: 413
Регистриран на: 09 Окт 2013, 14:06

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот dinkog » 27 Яну 2017, 15:15

dejavu написа:За да не стават недоразумение ощи при поканването трябва да стане ясно дали рождения ден е само за децата или и с родителите, ако те са близки с майката и таткото на рожденика. Някои си канят и свои приятели или роднини, за да не се чувстват сами сред децата, да могат да си се почерпят и те. И това съм го виждала :smile: .

Е, какво лошо има родителите да поканят и приятелите си на празника, така да минат с едно общо празнуване, вместо да празнуват 100 пъти? Кажи, защото аз съм присъствал на такъв рожден ден, бях гост без дете, въпреки че имаше детско парти в детския кът, ние бяхме отстрани в ресторант. Сбъркал ли съм, че отидох? Защото "И това съм го виждала" ми звучи, като препратка, че е нещо лошо да се случва? :?:
Аватар
dinkog
 
Мнения: 611
Регистриран на: 21 Мар 2015, 11:37

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот Andrey » 27 Яну 2017, 16:16

Ако родителите поканят близки приятели с децата си - добре, ама такива майки на деца от градини и училища, не знам що ще присъстват, най-малкото, каот не познават другите ще им е скучно и ще се чувстват не на място. :roll:
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: До кога родителите трябва да присъстват на детския рожден ден?

Мнениеот Malina » 27 Яну 2017, 17:01

За мен е по-нормално ако родителите имат близки прители, да поканят тях и роднини на рождения ден в детския кът, а родителите на поканените деца не е редно да остават, ако децата са по-големи. Все пак рождения ден е на детето и е редно да е с близки и приятели, не родителите да се чудят как да платят смектите на още 10 гости.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта