Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Мнениеот dessiblond » 27 Фев 2017, 18:26

Тези дни като гледах новините и следях новата стара тема за ограничаването на солта и захарта в храните и безалкохолните напитки, се зачудих защо не правят постъпки да ограничават изкуствените консерванти и подсладители в хранителните продукти и напитките. Съгласна съм да налагат такси на производителите заради голямото количество сол и захар в стоките им, че те направо се забравиха. Но защо това не важи и за другите вредни, но позволени съставки? В желанието си да използват евтини суровини и материали и така да им излизат сметката, разбирай голяма печалба, е без значение за тях, че превръщат хората в ходещи лаборатории. Според вас дали ще проработят тези мерки или отново резултатът ще е нулев и лобистите ще успеят да прекатурят добрите намерения на управниците? Ще гледаме ли поредна серия от типа страндарт "Стара планина", който е вече в забвение и никой не си спомня за него? Само да не стане така, че да заменят едни естествени консерванти, каквито са безспорно солта и захарта, макар и вредни в големи количества, с изкуствени. В което не виждам никаква логика.
dessiblond
 
Мнения: 421
Регистриран на: 25 Ное 2013, 14:13

Re: Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Мнениеот balsam » 27 Фев 2017, 23:24

Не е нормално в една бутилка от литър и половина да има двеста грама захар, както казаха за безалкохолните. Не знам по какви рецепти ги правят и кой определя стандартите ,по които се водят производителите, но трябва да има някакъв контрол, не може да продължава така. Надявам се да не от ден до пладне идеята.
balsam
 
Мнения: 513
Регистриран на: 19 Яну 2016, 12:17

Re: Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Мнениеот ramimni » 28 Фев 2017, 10:05

Като са тръгнали да ограничават и мислят за здравето на потребителите, да карат докрай и да определят точно и ясно какво може да се слага при производството на хранителните продукти и напитките, какво е забранено, какво количество и да затварят производства, когато направят нарушение. Това са истински мерки, а не ама тази съставка всъщност не е толкова отровна или вредна или хайде сега ще ги глобим, но другия път вече ще сме по-сериозни. И накрая въпреки глобите даден цех да продължава да бълва гнусотии и ние да ги ядем и пием.
ramimni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 29 Яну 2014, 17:18

Re: Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Мнениеот Yunona » 28 Фев 2017, 10:24

dessiblond написа:В желанието си да използват евтини суровини и материали и така да им излизат сметката, разбирай голяма печалба, е без значение за тях, че превръщат хората в ходещи лаборатории.


Никой не превръща хората в ходещи лаборатории - те сами, напълно по собствено желание стават такива, защото правят неразумен хранителен избор.
С това в никакъв случай не искам да оправдая производителите на боклуци, напротив!! Твърдо съм ЗА мерките, защото те ще доведат до малко повече съзнание в несъзнателните :) Като трябва да се бъркат по-дълбоко, за да си купят поредния боклук, ще се замислят. За съжаление само така може да се промени масовата нагласа.
Опасявам се обаче, че може да има сериозен отпор срещу тези мерки. Ако наложат акциз на захарта и храните, които я съдържат, поскъпнат, вероятно ще има маса недоволни, които ще държат да имат правото да си купуват евтините отрови.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Мнениеот lussy » 28 Фев 2017, 11:01

И аз имам такива опасения и затова мисля, че няма да просъществува дълго тази идея. Производителите ще ревнат, че ще им се повишат разходите, потребителите ще писнат, че скъпи стават стоките, а заплатите не мърдат. Всичко е навързано. Не може да се очаква, че само като се вдигат цените и евентуално качеството на храните и напитките, а доходите на хората изобщо не мърдат, да няма недоволство. Колкото и да искаме да се храним здравословно и да не купуваме боклуците, трудно това може да стане със заплата от 500 или 600 лв. дори, да не говорим за по-ниските. И аз искам да наложат някакви ограничения на производителите да не използват вредни консерванти, оцветители, подсладители, прекалено много сол и захар, но ми изглежда като мираж.
lussy
 
Мнения: 421
Регистриран на: 02 Окт 2013, 11:45

Re: Ще се наложат ли мерките срещу многото сол и захар в храните и напитките?

Мнениеот zheleva212 » 01 Мар 2017, 13:16

Най-добре е да не се използват тези материали и суровини, но няма как да стане. Така се е завъртяло колелото, че това вече си е индустрия, която няма спиране.
zheleva212
 
Мнения: 383
Регистриран на: 20 Ное 2013, 16:51


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта