Попаднах на много полезна информация от една брошура и реших да ви я споделя, ако има сред вас почитатели на чая. Аз много обичам да пия чай, различни видове си купувам - черен, червен, бял, плодов, билков, ройбос и какви ли още не видове, а и сама си създавам някакви, като комбинирам различни сушени плодове и пресни билки.
Ето това, което научих и може и за вас да бъде полезно:
Черен чай
Черния чай е запарва между 3 и 5 минути, а количеството е около 1/2 ч.л. за 200 мл. течност. Водата трябва да е 90-100 градуса, или иначе казано завира и я изсипвате при чая. Според някои други теории, чая може да бъде и 3 грама за тази течност, ако е качествен и да се запарва само минута.
Зелен чай
2 ч.л. зелен чай се запарват във вода, предварително завряла и охладена до 80 градуса. Запарва се между 5 и 7 минути.
Червен чай
такъв чай не съм пила, но може да е от полза за някой. 1 ч.л. се запарва в гореща вода -98 градуса за 5 минути.
Бял и жълт чай
2 ч.л. се запарват за 3-5 минути във вода около 80 градуса.
Плодов чай
Няма правила, около 8-10 минути се запарва чая. Може да се пие и охладен, в комбинация с лимон, мед или други подсладители, може и с парченца плодове из него.
Билков чай
1/2 ч.л. билки за 200мл. вода, загрята на 80 градуса, запарва се 3-5 минути, според предпочитанията ви.
Ройбос
2 грама чай се запарва между 8-10 минути в 200 мл. в сода около 70 градуса. Може да го пиете и студен, ако се съхранява в хладилника, до седмица.
Индийски Масала чай
При този чай няма правила, той е толкова различен и всеки един вкус се комбинира по различен начин. Най-важното и основното е да се използва много силен черен чай, който сам по себе си има силен аромат, който не би се променил много от останалите подправки, които се добавят. Най-често подправките, които са добавят са кардамон, джинджифил, канела, карамфил, ванилия, индийско орехче, черен пипер, кориандър, шафран и т.н.
При Масала чая няма точна рецепта, а трябва импровизации, да ви е вкусно!