Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
29 Мар 2017, 14:03
Искам да приготвям за следобедна закуска нещо на дъщеричката ми,което е удобно и вкусно за хапване, като мъфитенте. Във всяка форма и функция, дории да не е точно мъфин, а изобщо да се използват кошничките за печене на тези вкусотии.
Засега използвам една рецепта, която много ми харесва, но искам още:
Нарязвам ябълки (2-3 по-дребни) на кубчета, слагам 1 чаша овесени ядки, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. олио, слагам пълнозърнесто брашно, докато стане на по-гъста каша - не съм мерила колко брашно слагам, но може би също е 1/2ч.ч., слагам бакпулвер и канела. Това ми е основата, от там нататък избирам между кафява захар, мед и фурми, слагам понякога и ядки. Общо взето "сладката добавка я избирам от това, което имам у дома.
Правила съм от зеленчуци с яйца също се получиха страхотно. Вие какво може да ми предложите?
29 Мар 2017, 14:58
Ето едно предложение от мен: смесват се сухите съставки, след това се добавят течните:
1ч. брашно( може пълнозърнесто), 1/4ч. брашно от нахут, 1/4ч. грис, 1/4ч. друго брашно по избор(аз слагам бадемово), 1/2ч. висококачествена захар - тръстикова, кафява, каквато ще да е полезна захар, може и мед 2 с.л., бакпулвер, 1 ч.л. сода за хляб, портокалова кора 1 с.л., щипка сол. течните съставки са: 1/2 ч.ч. бадемово мляко (или друго ядково), 1/3ч. мазнина (авокадово масло, кокосово) разтопено и охладено, 1/4ч.ч. портокалов сок, 1 ч.л. екстракт от ванилия, 2 с.л. вода, 2 ч.л. лимонов сок. От това се прави основната смес, вече могат да се добавят по желание горски плодове, като им се слга малко брашно, в което да се овалят, за да не потъват.Украсяват се по желание и се пекат (може с ядки, с плодовете, с овесени ядки).
29 Мар 2017, 16:03
Ще ги пробвам! Но няма да сложа мед, че още се кърмим, обаче много искам да опитам с боровинки, само гледам едни клипове в интернет, ще си направя. с овесените ядки ще са първи Л:()
29 Мар 2017, 19:07
Много интересни идеи, винаги съм мислила, че здравословния мъфин е соления, или такъв направен с пълнозърнесто брашно и кафява захар.
29 Мар 2017, 19:37
Когато са с овесени ядки не стаавт ли много твърди, или успяват да се сготвят нормално?
30 Мар 2017, 09:44
vanusha написа:Когато са с овесени ядки не стаавт ли много твърди, или успяват да се сготвят нормално?
О, не , стават страхотни, аз слагам малко прясно мляко, само за да омекнат, после с печенето и може би и защото и плодовете пускат сок, стават си страхотни просто.
30 Мар 2017, 10:28
НИкога не съм пробвала да сложа друго брашно, освен традиционното или пълнозърнесто. безглутенови ще са интересни..
30 Мар 2017, 12:54
Бързам да споделя рецепта, която унас е на почит. Аз други мъфини на децата ми не правя, те не познават вкуса на друг мъфин:
2 1/2ч.ч. овесени ядки (фино смлени,може и сами да ги смелите)
2 с.л. овесени ядки цели за украса
2-3 банана
2 с.л. мед
3/4 ч.ч. мляко
1 ч.л. ванилия (може да сложите и зрънцата на шушулката)
1 пакет бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. канела
Това е базовата рецепта. От там нататък може да импровизирате, като сложите 1/2 ч.ч. сушени плодове, пресни плодове, замразени, или пък ядки.
Вкусни стават с добавени 2 с.л. какао на прах и парченца черен шоколад при украсата.
Пробвайте и ще ви станат любими, нямат мазнини, нямат захар, нямат брашно, просто супер здравословни! Очаквам да кажете дали са ви харесали!
30 Мар 2017, 14:06
Не лъхат ли много на банан? Хич не го обичам сготвен банана...
30 Мар 2017, 14:07
miron написа:Не лъхат ли много на банан? Хич не го обичам сготвен банана...
Въпрос на вкус, усеща се, да, но имай предвид, че той заменя мазнината. Трябва да подбереш внимателно заместител, който да ти свърши работа, мисля си за авокадо, но не съм сигурна дали няма да започне да горчи.
П.п забравих да добавя към рецептата - добре е кошничките да намажете със съвсем малко масло, ако са силиконови няма да има нужда, но просто за да се отлепят по-лесно от хартията. Ако печете във висококачествени, или в хартия за печене няма да имате нужда.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.