Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот Kaya » 31 Мар 2017, 10:54

Имам две деца, едното е на 15 другото е на 2 години. Момиче и момче съответно. Понякога карам дъщеря ми да се грижи за брат си, докато отида да свърша нещо или ако съм на работа извънредно. Тя се справя добре, само че се оплаква много, че постоянно съм я карала да се грижи за брат си. но не е ли нормално, след като е по-голяма да мога да разчитам на това, че може да полага грижи за брат си, не разбирам кое и какъв е проблемът? Нали за това е кака, да помага и да се грижи за бебето, мои приятелки са приемали сестрите си като втора майка. :lol: Какво лошо има, не разбирам защо толкова се оплаква, мъжът ми също подхвърля, че не е работа на дъщеря ни да гледа малкия. Според малката постоянно и вкъщи и навън тя трябва да ходи след брат си, докато аз "си пия кафето"... :roll: Кой е правия и кой кривия? :?:
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот Rali_hr » 31 Мар 2017, 11:25

Дъщеря ти е напълно права да ти се сърди. Тя няма вина за това, че вие сте решили да имате още деца, за да й стоварваш на нея задължения по отглеждането на детето. Ако го правиш, това трябва да е регламентирано и тя да получава нещо насреща, било то повече джобни, разрешение за нещо, което иска силно, или какъвто и да е вид бонус от това, че тя гледа братчето си. Да, семейство сте, да някой път може да ви се наложи, само че не трябва да се налага постоянно, както май се случва при теб. Дъщеря ти трябва да си изживее тийн годините, а не да бъде майка, защото сега ще си вземе "дозата" от родителството и след години може и да не се навие да има деца дори, само защото е изгледала вече едно.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот Kremiliya » 31 Мар 2017, 12:55

Мисля, че това е напълно нормално, когато е по-голямо детето, трябва да се грижи за малкото детенце и в това няма нищо лошо, всички големи каки сме се грижили за малките си братя и сестри! И това е напълно нормално.
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот rabotnata pchela » 31 Мар 2017, 13:49

Не и не мисля, че изобщо трябва да се прави нещо такова, ако ще искаш да ти гледа другото дете, трябва да получава заплащане, адекватно на детегледачка, така, както ти получаваш заплата за това, че се лишаваш от приятните занимания, за да ходиш на работа.
Детето с нищо не е виновно, че вие имате друго дете. Както си отгледала първото, така трябва да отгледаш и второто и точка. Аз нямам второ дете, но никога ама абсолютно никога не бих позволила първото да гледа второто и да се чувства длъжно, само защото е по-голямо.
Да за някой друг час на месеца - налага се, може но за повече е престъпление спрямо голямото дете. Виждала съм деца с по 10 години разлика, станали на по 15 вече се вълнуват от гаджета, от други неща, трябва да се мъкнат с малките си братчета и сестричета, защото родителите им казали "като излизаш вземи го", ама то да не излиза на детската площадка, детето си има личен живот, като всеки тийнейджър. Да, за много хора е противно на семейните правила да се плаща за тоя труд, но при положение, че детето има ангажимент, който дори не може да откаже - за разлика от работата да речем, то трябва да получава адекватно възнаграждение за труда си, а всяка една от нас знае, че гледането на дете е труд! И представете си не дай си Боже стане някой инцидент, това малко дете как ще се справи и на кого ще се сърдите после и на кого ще се карате???
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот kauda » 31 Мар 2017, 15:42

Не трявба детето да носи отговорността на родителите си и аз съм против това. Моя приятелка е с много голяма разлика от сестра си - 14 години, имаш еотговорността да я мъкне с нас навсякъде, в резултат на това момичето сега не иска нито деца, нито поддържа някаква връзка със сестра си точно защото вече се чувства преситена от нея и обидена на това, че тя е получила цялото внимание и продължава да го получава, а тя винаги е била по-голямата, която не се нуждае от нищо, един вид. Не разделяйте децата си като им давате отговорности, които не могат да носят.
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот уморена » 31 Мар 2017, 16:00

Да, може да го гледа, но малко, обаче да го гледа по цял ден или цялата си ваканция не бива.
уморена
 
Мнения: 158
Регистриран на: 29 Авг 2016, 15:34

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот Локумът » 31 Мар 2017, 18:46

Ъъъ, не... какво е това странно мислене, че голямото трябва да се грижи за малкото... защо? То нали в един ден започва да се изморява смята, че вие предпочитате другото - малкото. Абе, като цяло, мислете. Вие я се поставете на мястото на по-голямото...
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот Monika_Spasova » 01 Апр 2017, 10:06

Да помага - трябва, но да бъде оставено да се грижи за по-малкото трябва да го забранят със закон, който да се спазва. Мислете, че голямото дете, не е виновно, че се е родило първо и че то трябва да си получи свободата,а да не бъде поставяно вечно след второто.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот kikimoraa » 01 Апр 2017, 10:35

Според мен е редно да помага, за да има отговорност към по-малкото, все пак нека бъде кака. Но не и да ограбвате времето на детето и вие да си почивате, за сметка на грижите за малкото. Това е грешка на родителите, като могат да заповядат на голямото да гледа малкото, каот безплатна бавачка, която няма право на глас.
kikimoraa
 
Мнения: 255
Регистриран на: 26 Мар 2017, 11:03

Re: Трябва ли голямото дете да се грижи за по-малкото?

Мнениеот Snejna » 03 Апр 2017, 12:33

Според мен трябва да помага колкото може, а и в крайна сметка като по-голямо вече няма нужда постоянно някой да му виси на главата, спокойно може да бъде по-самостоятелно и да поеме грижите за по-малкото.какво толкова, нали сте семейство..
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта