Заместител на глутена-ксантан гума

Забавни моменти, необичайни, полезни и интересни факти,хитрини и въпроси, навиците при хранене, празници и традиции.

Заместител на глутена-ксантан гума

Мнениеот Angel888 » 06 Апр 2017, 20:53

Предлагам заместител на глутена.

Използва се за подобряването на печенето без глутен.Тя улеснява спойката на съставките и прави тестото по-еластично.
Ксантан гума се прибавя към безглутеновото брашно,дозировка според рецептурника- хляб,кексове,бисквите и др.
Angel888
 
Мнения: 19
Регистриран на: 06 Апр 2017, 20:28

Re: Заместител на глутена-ксантан гума

Мнениеот Локумът » 06 Апр 2017, 22:37

Хм много интересно.. за първи път чувам да има такива гъби. Това някак изкуствено ли е направено или са естествени гъби и до колко са полезни или вредни?
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Заместител на глутена-ксантан гума

Мнениеот Angel888 » 06 Апр 2017, 22:49

Локумът написа:Хм много интересно.. за първи път чувам да има такива гъби. Това някак изкуствено ли е направено или са естествени гъби и до колко са полезни или вредни?


Ксантанът е полизахарид, получен като вторичен метаболит при биотехнологичен ферментационен процес, базиран на отглеждането в аеробни условия на микроорганизма Xanthomonas campestris. В хранителната индустрия се използва като стабилизатор на емулсии, водозадържащ, повишаващ стабилността при процесите на стапяне и замръзване, инхибира разграждането на нишестето, подобравя структората, стабилизира суспензии, дисперсни системи, използува се като сгъстител.
Едно от най-важните свойства на ксантана е повишаването на вискозитета на течността в количества около 1%. Използва се при дресинги и сосове.
Помага при стабилизиране на колоидни масла и твърди компоненти - действа като емулгатор. Използва се също при замразени храни, напитки, прави приятна текстура в сладоледи. Използува се като добавка при приготвяне на безглутенови тестени изделия за сгъстяване на тестото.
(хранителна добавка E415) - естествен полизахарид.
Angel888
 
Мнения: 19
Регистриран на: 06 Апр 2017, 20:28

Re: Заместител на глутена-ксантан гума

Мнениеот Локумът » 06 Апр 2017, 22:52

Сиреч по-добре да си ядем хляба от брашно от нахут..
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Заместител на глутена-ксантан гума

Мнениеот qwerryyy » 07 Апр 2017, 11:06

Не знаеха, че има заместители, но вече ще знам, че като прочета, че нещо е без глутен, то не означава, че няма допълнител ни екстри. :???:
Аватар
qwerryyy
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 24 Фев 2015, 21:03

Re: Заместител на глутена-ксантан гума

Мнениеот Angel888 » 07 Апр 2017, 18:35

[quote="qwerryyy"]Не знаеха, че има заместители, но вече ще знам, че като прочета, че нещо е без глутен, то не означава, че няма допълнител ни екстри. :???:[/quote


точно така
Angel888
 
Мнения: 19
Регистриран на: 06 Апр 2017, 20:28


Назад към Гювеч

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта