Локумът написа:Хм много интересно.. за първи път чувам да има такива гъби. Това някак изкуствено ли е направено или са естествени гъби и до колко са полезни или вредни?
Ксантанът е полизахарид, получен като вторичен метаболит при биотехнологичен ферментационен процес, базиран на отглеждането в аеробни условия на микроорганизма Xanthomonas campestris. В хранителната индустрия се използва като стабилизатор на емулсии, водозадържащ, повишаващ стабилността при процесите на стапяне и замръзване, инхибира разграждането на нишестето, подобравя структората, стабилизира суспензии, дисперсни системи, използува се като сгъстител.
Едно от най-важните свойства на ксантана е повишаването на вискозитета на течността в количества около 1%. Използва се при дресинги и сосове.
Помага при стабилизиране на колоидни масла и твърди компоненти - действа като емулгатор. Използва се също при замразени храни, напитки, прави приятна текстура в сладоледи. Използува се като добавка при приготвяне на безглутенови тестени изделия за сгъстяване на тестото.
(хранителна добавка E415) - естествен полизахарид.