rabotnata pchela написа:Край!!!!!! Зарибихте ме и ще пробвам. А не остава ли на бучки какаото или успява да се разтвори?
Няма да стане на бучки, не бой се, Пчеличке :)
Течният шоколад ми беше коронният номер, когато бях в 5 клас (някъде 1984-85-та година
).
Работех при следната последователност:
Загрява се водата със захарта на котлона до завиране и разтапяне на захарта. След това се отстранява от котлона и при непрекъснато бъркане с кухненска бъркалка се прибавя маслото, а когато и то се разтопи - предварително пресятото какао (слагах 6 лъжици, обичах го с по-изразен шоколадов вкус). Тук е времето да се добави ванилия или друга есенция по избор (може ромова, бадемова...). Веднага след това внимателно изсипваме сухото мляко и пак здраво бъркаме. Тогава и сухото мляко пресявах, но днес не е нужно :)
Шоколадът се изсипва в чашки и се гарнира по желание (или в бурканчета и не се гарнира :) ).
Може да го ползваш за пълнене на тарталетки или кошнички от маслено тесто (едно време бяха много популярни и обирах точките в даскало с тях :) ). Ох, приядоха ми се...