Ямбол:Подкрепа за деинституционализация за деца в риск

Светът на здравето в дати.

Ямбол:Подкрепа за деинституционализация за деца в риск

Мнениеот FramarAdmin2 » 03 Ное 2011, 14:45

Одобрен е поредният голям социален проект на община Ямбол. „Подкрепа за деинституционализация чрез изграждане на социална инфраструктура за деца и младежи в риск в гр. Ямбол” е на стойност 2 448 873 лв., като това е най-високата стойност сред всички одобрени за финансиране 26 предложения.
Проектът предвижда в Ямбол да бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ и да бъде обособено „защитено жилище”. Двата ЦНСТ, както и защитеното жилище да бъдат изградени на територията на Първи градски район, а третият център – в комплекс „Зорница”. Центровете за настаняване от семеен тип ще бъдат с капацитет 14 деца (12 деца от специализираните институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца/младежи от общността по спешност), като освен строително – монтажните работи, трябва да се извърши благоустрояване на прилежащото му дворно пространство. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца
Възможността за изграждането на подобен тип жилища е чрез стартиращата национална програма „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”. Програмата е уникална и предвижда да съчетава дейности по различни оперативни програми.
Програмата предвижда след вече одобреното изграждане на центровете, чрез други възможности за финансиране, да бъдат обезпечени и самите социални услуги - «Център за настаняване от семеен тип» и [b]«Защитено жилище»[/b].
В началото на 2011 година община Ямбол бе посочена като пилотна община измежду всички в държавата, в които ще стартира националната програма. Изборът бе в резултат на успешната социална политика, както и фактът, че още преди да се разработи, на ниво министерства, стратегия за съвместни действия по няколко оперативни програми, община Ямбол вече реализира подобно съчетание – в комплексния социален център.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: Ямбол:Подкрепа за деинституционализация за деца в риск

Мнениеот lyuta_chushka95 » 11 Сеп 2019, 11:17

Тия Центрове за настаняване от семеен тип и Защитени жилища са хубаво нещо от гледна точка на това, че децата не са събрани всички заедно в един дом, но много важно е кой и как се грижи за тях. Ако служителите са с манталитета на възпитателите от домовете за сираци - полза никаква!
Аватар
lyuta_chushka95
 
Мнения: 383
Регистриран на: 21 Авг 2019, 10:55

Re: Ямбол:Подкрепа за деинституционализация за деца в риск

Мнениеот marchinko73 » 11 Сеп 2019, 13:52

lyuta_chushka95 написа:Тия Центрове за настаняване от семеен тип и Защитени жилища са хубаво нещо от гледна точка на това, че децата не са събрани всички заедно в един дом, но много важно е кой и как се грижи за тях. Ако служителите са с манталитета на възпитателите от домовете за сираци - полза никаква!


Вярно е. Много е важно кой се грижи за децата.
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 440
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00


Назад към Здравен календар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта