Какъв режим имат децата ви през лятото?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот rabotnata pchela » 05 Юни 2017, 15:43

Дойде време за нашата първа ваканция. И макар да имаме тема за лятната почивка topic-t12423.html мен ме интересува какви занимания и какви дейностви развивате с децата си през лятото, така че лятото да не премине напразно. Искам да има време за игри, за учене и различни приятни занимания. Бих се радвала на всякакви идеи, които можете да дадете за лятната ваканция, но така, че тя да бъде приятна и образователна. А игрите и забавленията ще ги обсъждаме в друга тема. Всякакви тестове, препратки и линкове към полезни неща биха ми свършили работа. А който вече е минал по този път нека разкаже за ефективен режим, който са спазвали, така че да има време за всичко.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот Pipilota » 06 Юни 2017, 10:00

При нас режимът е такъв - сутринта ги оставям да се наспят до 10-11ч докато станат, след което хапват, разсънват се с телевизия или с каквото поискат. Към 1ч. сядат да четат, поне 2 часа на ден четата, големия няма нужда от толкова четене, той решава задачи, прави някакви упражнения. Има много сборници с подходящи задачи за тази възраст. При по-малкия редувам дните, единия ден чете, на другия решава тестове. Така всеки ден, без почивните дни. Големият тази година ходи и на курсове по английски, сам пожела.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот Lollipop » 06 Юни 2017, 10:20

Тъй като дъщеря ми не мога да я вкарам в пътя аз, съм я записала на занимални, където са насочени към по-големите. Нещо като уроци по математика, английски, български, някоко часа дневно. Няма иначе как да янакарам вкъщи да пипне нещо. Добре че поне обича да чете, та за това не се налага да спорим.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот Yunona » 06 Юни 2017, 10:33

Моите момичета задължително посещаваха някакъв летен езиков курс. Още преди края на учебната година сме го избрали, за да не съвпадне с нашите отпуски. Един такъв курс е 4-6 седмици. Тогава са посветени изцяло на езика - ходят на курс, пишат домашни, а през останалото време почиват по начин, по който си решат, като не пренебрегваме движението - поне разходки трябва да има.
3 седмици прекарваха на гости при майка ми в Бургас, т.е. ходеха на плаж и много четяха - художествена литература по техен избор. Задължителните книги си ги четат по време на учебната година, когато предстои да се изучава конкретното произведение.
Докато са при майка ми, а и през другото време, когато не са на курс, си решаваха задачите по математика - винаги са имали такива за лятото.
Признавам, че съм щастлива по отношение на факта, че децата ми никога не са имали нужда от "подтикване" да учат. От малки си обичат.

За малко дете мисля, че организираната лятна занималня е чудесен избор, ако е достъпна.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот Rali_hr » 06 Юни 2017, 12:37

Аз може да съм лоша майка, но съм ги пуснала свободно. Не ги карам да правят нищо, нито да четат на сила, нито да решават задачи. С дъщеря ми това досега е работило перфектно. Като по-малка лятото правихме само по 1 диктовка на ден.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот kalinka-kuku » 06 Юни 2017, 15:34

Никой отп риятелите ми като деца нямаше режим, по цял ден играхме навън, само трябваше на обяд като се приберем да четем малко, ние често се събирахме на гости един на друг и пак не сме чели. много ги тормозите в наши дни децата и постоянно някакви ненормални амбиции и то най-вече родителски. Няма лошо в някой друг курс, но учебен план докато са във ваканция ми идва в повече.
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот mix_twix » 07 Юни 2017, 10:21

Трябва така да направите режима, че децата ви да си мислят, че те са го измислили,иначе ще има бунтуване, мрънкане и скатаване от задълженията, които имат.
Аватар
mix_twix
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 18 Дек 2014, 10:56

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот skyfly » 07 Юни 2017, 14:37

Главно съм ги оставила да играят, ходи дъщеря ми като по-голяма и като ученичка на езоков лагер за няколко седмици, през другото време само държа да си прочете книгите, които са от задължителната литаратура, друго няма.
Аватар
skyfly
 
Мнения: 384
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:34

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот Yunona » 07 Юни 2017, 14:52

marsu написа:Никой отп риятелите ми като деца нямаше режим, по цял ден играхме навън, само трябваше на обяд като се приберем да четем малко, ние често се събирахме на гости един на друг и пак не сме чели. много ги тормозите в наши дни децата и постоянно някакви ненормални амбиции и то най-вече родителски. Няма лошо в някой друг курс, но учебен план докато са във ваканция ми идва в повече.


Бездействието при децата може да бъде много опасно. В наше време да го оставиш "да прави каквото иска" означава цял ден да е на компютъра, пред телевизора и на телефона. И ако "ненормална амбиция" е да не допускам децата ми да бъдат с увредено зрение, съзнание и нерви от прекаления контакт с електронните устройства - ок, нека съм ненормална :)
Има начини деликатно да създадеш режим, без да налагаш грубо. Здравословният режим на живот с редуващите се занимания и почивки е необходим за правилното израстване.
Децата трябва да бъдат заети - неслучайно в нормалните държави летните ваканции са доста по-кратки, а децата използват това време, за да учат езици или други интересни за тях неща. По-големите дори работят.
Не знам защо Вие не сте чели като дете, но ние четяхме. Много! Пораснала съм на село, спуквахме се от игра, но и от много четене. То запълваше всички горещи следобеди, късните вечери в леглото, ранните сутрини...
Днес е голямо предизвикателство да приучиш децата си да обичат четенето. А без четене няма прогрес. Факт.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Какъв режим имат децата ви през лятото?

Мнениеот S_Milenska » 07 Юни 2017, 16:03

Хубаво е децата да имат възможност да правят различни неща по време на ваканцията си. В момента има толкова много неща за правене, има лагери, училища, занимални, курсове и ... желание да имате може да намерите начин да запишете детето си на някакво занимание. Разбира се, ваканцията на първо място е за почиване, но денонощието е голямо и може и да се учи в него и да се развива мозъка.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron