Кърмене и преждевременно раждане

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот Kayra » 21 Юни 2017, 10:27

Една статия, която може да бъде полезна на онези майки, които по една или друга причина очакват своите бебенца по-рано, както и за всички за които преждевременното раждане е вече факт.
Какво би трябвало да ни кажат докторите, а не го казват! Фактите за майчината кърма и нейната ценност за недоносеното бебе.

"С края на бременността, ролята на майката става още по-значима и ценна. Тя, не само че не трябва да е отстранена от случващото се, тя може и трябва да вземе централната роля в това случващо се.

В българските болници рядко се коментира контакта на майката с бебето, а още по-рядко се чува за кенгуру грижа – тъжно, но факт. Често пъти майките имат възможност да гушнат бебета си за първи път едва, след като те бъдат оставени на термо легло, когато бебето може да диша самостоятелно и да се храни с шише A до тогава минават седмици от раждането. Получаването на адекватна информация за кърменето, дори още преди раждането или в първите дни след раждането може да е от голямо значение. Кърмата се разглежда като медицинска интервенция по отношение на недоносените бебета. Кърмата защитава крехката и недоразвита храносмилателна система на недоносеното бебе, коластрата създава защитен слой върху чревната повърхност, като по този начин прави червата непропускливи на патогени – една от най-големите опасности за бебетата в неонатологията. Кърмата защитава и устната кухина на бебетата с т.нар. грижа за устната кухина от инфекции, особено при бебета, които са интубирани. Бебетата, които получават кърма много по-рядко и по-леко страдат от ретинопатия, заради антиоксидантните свойства на кърмата

След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и незнание какво следва от тук нататък – какво става с бебето, какво става с вас….?!

Какво да направите за да имате кърма

- След раждането е добра идея да започнете да цедите коластрата. Обичайно в първите дни след раждането цеденето на ръка е по-лесно, тъй като количествата са малки. Можеш да се събират в малки стерилни контейнери или в стерилни спринцовки. Така би било по-лесно да се дадат веднага на бебето. Количеството, което може да се изцеди за един път е не повече от една чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за едно хранене на бебето, а ако бебето е много мъничко, дори това количество, може да е много за него. Техника за изцеждане на ръка.
- Изцеждане, колкото може по-често, поне 8 пъти за денонощие. Целта е да покажете на тялото си, че бебето е родено и вече се нуждае от вашето мляко. Някои майки си слагат в една купичка 10-12 бонбонки или нещо друго вкусно и след всяко изцеждане си взимат по една. Това помага да се следи броят изцеждания за денонощие и в същото време действа добре емоционално – като награда за труда. Добра идея е да има поне едно или две изцеждания през нощта между полунощ и сутринта. Тогава хормоните на лактацията са в най-високи нива и самото изцеждане може да е по-лесно, тъй като обичайно тялото е релаксирано.
- След първите дни, количеството на млякото може да се увеличи и тогава вече може да е по-удобно да се цеди с помпа. За по-ефективно изцеждане на гърдите някои майки използват и цедене на ръка и с помпа – първо изцеждат с помпа, после на ръка. Ако помпата е качествена и ефективна, изцеждането на ръка може да се спести. По време на цедене с помпа, може да се прилага техниката на компресия на гърдата. Това може значително да увеличи количеството на кърмата.
- Избор на помпа – за повечето майки, на които им се налага да изцеждат продължително време, се оказва подходящо да използват електрическа помпа. Двуфазните помпи (които цедят едновременно и двете гърди) спестяват доста време и усилия и имат добър ефект върху лактацията(проучвания на Хартамн и колеги Aljazaf et al., 2003; Daly et. Al.,1993) Според повечето специалисти, най-подходящи са болничен клас помпи (hospital-grade). Такива би трябвало има във всеки родилен дом в страната. Вероятно ще е нужно да се поинтересувате къде е стаята за изцеждане, в случай че сестрите пропуснат да ви кажат.
- Ако с бебето сте разделени и се налага то да остане в кувиоз, може да очаквате по-малки количества кърма, т.е. кърмата да слезе по-късно или по-трудно. Това е основно заради раздялата и притеснението за бебето. Контакта с бебето, неговата близост, миризмата, дори само мисълта за него са невидимите сигнали за нашата нервна и хормонална система. Когато тази връзка е възпрепятствана е нужно да си помогнем сами. В такава ситуация на много майки им помага да запишат на телефоните си снимка на бебето или дори неговия плач. Това отключва рефлекса на потичане на кърмата. Други майки си носят помпата по време на свиждане с бебето и изцеждат, докато са при него. Има майки, на които им помагат мисловни упражнения – представяне на нещо приятно или как кърмата изтича лесно от гърдите, може да е спомен за нещо приятно преживяване, релаксираща музика. Масаж около врата и на гърба, както и масажиране на самите гърди преди изцеждане, също може да е от полза. Някои казват, че в началото им е било много трудно да цедят, но щом са имали възможност да си видят бебето, да го пипнат са усетили силен рефлекс на потичане."



А може би най-важното от всичко е да се потърсите подкрепа от консултант по кърмене. Повече за самото изцеждане и съхраняване на кърмата, както и посочените в стятията източници : Кърмене на недоносено бебе
Аватар
Kayra
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:54

Re: Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот Ваня Стойчева » 21 Юни 2017, 11:27

МНого полезна информация! За съжаление в България връзката на майката с новороденото, особено, ако е недоносена е почти невъзможна. За кърмене не съм чула някоя да кърми, всичките се изцеждат и се мъчат да съхранят кърмата си и способността си да кърмят до прибирането на детенцето. Има какво да се промени по отношение на недоносените бебчета, те имат нужда от покрепата и близостта с майка си.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот Rali_hr » 21 Юни 2017, 11:44

А дават ли изцедената кърма/коластра на бебето?? Защото то хубаво съвети, но ако не са дава, какъв е смисъла?
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот kikimoraa » 21 Юни 2017, 13:39

В БЪлгария и аз не знам да се дава н абебето кърма или да се дава да е близо до майка си, стои си затворено в кувьоза и това е. :( за съжаление, тук често бебетата се разглеждат като "абе, ще си направите друго"..
kikimoraa
 
Мнения: 255
Регистриран на: 26 Мар 2017, 11:03

Re: Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот Kayra » 21 Юни 2017, 14:19

Ваня Стойчева написа:МНого полезна информация! За съжаление в България връзката на майката с новороденото, особено, ако е недоносена е почти невъзможна. За кърмене не съм чула някоя да кърми, всичките се изцеждат и се мъчат да съхранят кърмата си и способността си да кърмят до прибирането на детенцето. Има какво да се промени по отношение на недоносените бебчета, те имат нужда от покрепата и близостта с майка си.

В България е толкова абсурдно всичко, чета много по темата от специализирана литература и знам какво се прави в други държави. Та дори Сърбия вече са светлинни години от нас - там се практикува кенгуру грижа, окуражават се майките да изцеждат кърма, да носят на бебетата...просто.....А тук, на майките родили недоносени бебета веднага се носят хапчета за спиране на кърмата, без изобщо да информират колко е ценна всяка капка коластра за това бебе, как след второто хапче кърмата спира и релакатация е доста, доста трудна..И това всичкото в първите дни след раждането, когато както знаем емоциите и страховете са толкова силни, че не можем да преценяваме всеки лекарски съвет дали е съответен на Хипократовата клетва...
Без кенгурова грижа, децата след това могат да развият различни увреждания. И това тук се знае от нашите неонатолози, но те твърдо отказват да прилагат метода, въпреки че има толкова много реални медицински доказателства за ползата от него.....
Ето защо единствено което ни остава е да пишем статии и да помагаме на тези майки, които искат или до които е достигнало поне малко информация.


Rali_hr написа:А дават ли изцедената кърма/коластра на бебето?? Защото то хубаво съвети, но ако не са дава, какъв е смисъла?


В някои болници - да, в други отказват(поредното абсолютно недопустимо нещо) Дори в тези болници, в които дават кърма, трябва да се бориш за това право на детето си...да настояваш, че искаш да бъде хранено с кърмата ти. Някои майки обаче се съмняват, че на бебетата им се дава кърмата, смятат че кърмата се изхвърля и вместо това бебетата се хранят с АМ за по-лесно. Кърмата е една от основните и най-важни превенции срещу НЕК(некротичен енторо-колит) - смъртоносно усложнение при доста бебета. Случва се заради незрелия стомашно чревен тракт, червата са с доста пореста структура и когато на едно такова бебе се даде АМ(което е краве мляко), чийто протеини са чужди за човешкия организъм и плюс достатъчните бактерии в болницата - червата се инфектират....
За това е много важно всяка майка да знае че кърмата й е вид медицинска интервенция, не просто някаква храна. И да кърменето е възможно дори още в болницата, когато вече бебето е в стабилно състояние и после в къщи. Лично съм проследявала няколко такива бебета.
В други държави лекарите са задължени да проведат беседа с всяка майка, която се очаква да роди недоносено бебе и да й обяснят за нуждата от нейната кърма, дори ако майката не желае да кърми, те я молят поне коластрата да изцеди, защото това е важно за здравето на бебето. Този разговор трябва да се сучи на всяка цена, независимо къде и кога - просто лекарят е задължен да информира майката(не да я убеди) Това е част от правилника на болницата, не зависи от настроението и мнението на медицинската сестра или лекаря който в момента е на смяна...

Е, и ние ще ги стигнем...може би...евентуално... Просто трябва да говорим за това, да пишем, да споделяме опит и да настояваме.
Аватар
Kayra
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:54

Re: Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот rabotnata pchela » 21 Юни 2017, 14:23

Оф, много е трудно при недоносено бебе. Аз има хстрашни проблеми с кърменето, така и ниокга не кърмих, макар че бебето ми беше доносено, просто не сучеше. А ако дори не е при вас сигурно е още по-трудно. А за кърменето с бебето и свиждания, носене на помпи при бебето всичко ми се вижда като в някой далечен свят, не в нашата мила България..
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Кърмене и преждевременно раждане

Мнениеот Mon_ton » 13 Ное 2017, 13:34

С постоянство, ако може да се постигне. Аз имам приятелки, без недоносени деца не могат да се справят с кърменето. В болниците никой не помага, не обяснява. А трябва даима консултант по кърмене, който да отиде да говори с майката, да й помогне първите дни, как се поставя бебето, как да се държи как да се стимулира лактацията. Ама то няма, оставят те да се оправяш сам,както можеш.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54


Назад към Бременност, раждане и майчинство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron