Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот kalina_216 » 07 Юли 2017, 10:03

Никога не съм яла паеля, а ми изглежда толкова вкусна, така добре подредена. Сякаш някой е нарисувал това ястие преди изобщо да реши да го готви. Невероятна вкусотия! :eek: Някой от вас приготвял ли е и знае ли как се прави, задължително ли е да е с морски дарове, или може да се направи и с друго месо, какви зеленчуци се добавят, подправки? Какви са тънкостите при приготвянето на паеля, има ли нещо, което я различава толкова много от просто ориз с добавки? Как готвите вие паеля?
Аватар
kalina_216
 
Мнения: 292
Регистриран на: 23 Мар 2017, 12:24

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот amoreamore » 07 Юли 2017, 11:20

Много обичам паеля, но никога не съм готвила, само съм яла. :)) Очаквам и аз рецепта да изпробвам, май не е много трудно..
Аватар
amoreamore
 
Мнения: 61
Регистриран на: 03 Апр 2017, 14:15

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот EloraArven » 07 Юли 2017, 23:49

Паелята е изключително вкусно ястие, което за пръв път опитах в южна Испания, вълшебството което носи Андалусия остава завинаги в сърцето :heartbeating: Това испанско ястие прекрасно обединява аромати от средиземноморската кухня. Основните съставки са ориз, шафран и зехтин. Допълват се с различни видове месо нарязани на кубчета - пиле, морски дарове дори и заек. Може да се приготви с различни зеленчуци - грах, чушка, царевица, зелен фасул, моркови. Името на ястието идва от съдът, в който се приготвя. Това е голям плосък тиган с две дръжки, като ушички. Ако не разполагате с такъв и обикновен по-дълбок тиган свършва работа.
Оризът за паеля е къс и дебел, с едри, обли и меки зърна. За приготвянето на моята паеля използвах ориз Ризон, той е много подходящ, и трябва да се внимава да не се превари. Жълтият цвят, който добива ястието се дължи на една от най-скъпите подправки в света – шафранът. Цената е 2.50 лева за 0.3 грама, което е достатъчно за рецептата по-долу. Изцяло с морски дарове беше паелята ми тъй като ги обожавам, използвах миди, скариди и филе от риба.
При класическата рецепта се слагат миди с черупки, красиво е, но чистенето е доста трудоемко. Зависи колко държите на естетиката :)

Черупките на мидите се изчистват хубаво от водорасли и всякакви полепени по тях неща. Освен ако не са изчистени, като тези най разпространените в търговската мрежа, каквито са замразените. Не прекалявам с количеството на мидите, тъй като тяхната функция все пак е да филтрират водата и трябва да се внимава с консумацията им. Сваряват се във вода (с малко бяло вино по желание) за 2-3 минути, докато се отворят и са готови за рецептата. (бульонът в който са вряли мидите също може да се използва)

200 г сварени миди с черупката
150 г големи скариди (около 12 на брой)
300 г филе от риба, нарязано
2 червени чушки
300 г ориз
150 г замразен грах
щипка шафран
1 литър пилешки бульон
100 мл бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
сокът от 1/2 лимон
1 нарязан лимон при сервирането
Лук, 2-3 скилидки чесън

Ако паелята се прави с морски дарове, те се слагат по към края на готвенето, за да не се преваряват.

В тиган се загрява зехтин, около 2 лъжици. Запържват се рибата и скаридите. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът. След като ориза поеме течноста се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Всичко това става на умерен огън, не бива да загаря, но е допустимо леко да се захване на дъното. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната, загрята на 150°C за 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.
Паелята с миди с черупки и непочистени скариди е много живописна, но трудна за ядене, затова от друга страна вариант с почистени продукти е по лесен :)

Estuvo delicioso!
Прикачени файлове
Паеля.jpg
Паеля.jpg (82.78 KiB) Прегледано 987 пъти
Душата е повече там, където обича, отколкото там, където живее.
Аватар
EloraArven
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Май 2017, 15:57

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот klarissa » 10 Юли 2017, 10:44

Изглежда невероятно, а и май не е толкова скъпо, въпреки разнообразието се използват по малко продукти. Задължително ще изпробвам да направя паеля някой ден, благодаря ти за рецептата! Много вкусно изглежда. :heartbeating:
klarissa
 
Мнения: 133
Регистриран на: 17 Мар 2017, 15:57

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот rabotnata pchela » 10 Юли 2017, 13:25

Лелеее, каква красота! Не знам трудно ли се ядат мидите, но наиситна изглежда повече от божествено по такъв начин! Ето тези ястия са за които казват, че човек се храни с очите, а не само с устата!
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот Monika_Spasova » 10 Юли 2017, 14:05

Наистина повечет от невероятно изглежда тази паеля. Яла съм веднъж на една екскурзия в Испания, невероятна вкусотия, още помня вкуса й, много приятна. Не знаех, че се прави толкова лесно, задължително ще пробвам тази рецепта.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот Malina » 08 Сеп 2017, 11:21

Невероятно изглежда, аз приготвих паеля скоро и стана много вкусна. Следвах рецепта от интернет, но ще направя и по тази рецепта. Проблем ще е да намеря миди, от къде купувате с черупките?
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот EloraArven » 25 Сеп 2017, 15:55

Malina написа:Невероятно изглежда, аз приготвих паеля скоро и стана много вкусна. Следвах рецепта от интернет, но ще направя и по тази рецепта. Проблем ще е да намеря миди, от къде купувате с черупките?


В МЕТРО ще намериш :))
При подготовката им в кухнята се препоръчва при необходимост – да се почистят с четка. За да бъдат мидите ядливи, те трябва още да живеят. Това се познава при затворените черупки в сурово състояние. :wink:
Душата е повече там, където обича, отколкото там, където живее.
Аватар
EloraArven
 
Мнения: 19
Регистриран на: 30 Май 2017, 15:57

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот krasi_more » 25 Сеп 2017, 16:02

Едва намирам със затворени черупки, всички, които съм виждала са 50 на 50 -затворени и отворени. Познайте кой ще тръгне да ми дава само затворените. :roll: В метро не съм се заглеждала на рибния щанд.
krasi_more
 
Мнения: 115
Регистриран на: 14 Мар 2017, 16:55

Re: Паеля - кой ще ми предложи вкусна рецепта?

Мнениеот Гълъбина_55 » 16 Мар 2018, 18:30

Правела съм паеля 1-2 пъти. Беше с морски дарове, иначе може да се използва пилешко месо. Ако искаш да направиш хубава паеля, трябва да имаш добри подправки. И най-вече качествен шафран. Той придава приятен вкус и аромат на ястието. Иначе няма нищо сложно в приготвянето. В интернет има много рецепти. Може да се разгледаш, но както казах, важно е да имаш качествени подправки. Успех!
Аватар
Гълъбина_55
 
Мнения: 85
Регистриран на: 23 Фев 2018, 15:06

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта