Кърмене на недоносено бебе - възможно

От кърменето, през захранването, до храненето на детето, полезни и вредни храни, рецепти

Кърмене на недоносено бебе - възможно

Мнениеот Kayra » 24 Юли 2017, 14:22

Преждевременното раждане може да е свързано с много притеснения, страх и понякога крайни и противоположни емоции. Сякаш при повечето майки преобладава страхът и чувството за безпомощност. Малкото бебе вече не е на сигурно и топло място в утробата, а извън нея в ръцете на непознати хора, които авторитетно казват, че сега те ще се погрижат добре за него. Няколко дни по-късно имате шанса да го зърнете за първи път в кувиоз. Около вас бръмчат всякакви машинки, в гърлото ви е заседнала буца, а очите се пълнят със сълзи. Има въпроси, много въпроси, но сякаш думите не могат да се изговорят, заради буцата в гърлото. Най-накрая виждате мъничкото създание и цялата медицинска апаратура, която го поддържа – системи и тръбички навсякъде, сякаш затрупват бебето, а всички незададени въпроси затрупват съзнанието ти – тази тръбичка за какво е, а в системата какво има, какво е закачено за крачето и този екран какво показва…? Всичко това може да остави чувство за безпомощност и отчаяние.

Но, майката не е безпомощна, нейната роля не е свършила с раждането, нейната значимост не е обезличена от скъпата апаратура! И най-модерната техника и най-добре подготвеният специалист, не би могъл да даде на недоносеното бебе това, което тялото на мама специално е създало за него. Всеки бозайник идва на този свят със специално пригодена за неговите нужди храна. И вие, като майка може да не разбирате от медицина, но притежавате рецептата за тази храна – най-доброто лекарство – най-добрата медицинска интервенция – коластра, кърма и любов.

С края на бременността, ролята на майката става още по-значима и ценна. Тя, не само че не трябва да е отстранена от случващото се, тя може и трябва да вземе централната роля в това случващо се.

В българските болници рядко се коментира контакта на майката с бебето, а още по-рядко се чува за кенгуру грижа – тъжно, но факт. Често пъти майките имат възможност да гушнат бебета си за първи път едва, след като те бъдат оставени на термо легло, когато бебето може да диша самостоятелно и да се храни с шише A до тогава минават седмици от раждането. Получаването на адекватна информация за кърменето, дори още преди раждането или в първите дни след раждането може да е от голямо значение. Кърмата се разглежда като медицинска интервенция по отношение на недоносените бебета. Кърмата защитава крехката и недоразвита храносмилателна система на недоносеното бебе, коластрата създава защитен слой върху чревната повърхност, като по този начин прави червата непропускливи на патогени – една от най-големите опасности за бебетата в неонатологията. Кърмата защитава и устната кухина на бебетата с т.нар. грижа за устната кухина от инфекции, особено при бебета, които са интубирани. Бебетата, които получават кърма много по-рядко и по-леко страдат от ретинопатия, заради антиоксидантните свойства на кърмата.

Какво да направите за да имате кърма

След раждането е добра идея да започнете да цедите коластрата. Обичайно в първите след раждането цеденето на ръка е по-лесно, тъй като количествата са малки. Можеш да се събират в малки стерилни контейнери или в стерилни спринцовки. Така би било по-лесно да се дадат веднага на бебето. Количеството, което може да се изцеди за един път е не повече от една чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за едно хранене на бебето, а ако бебето е много мъничко, дори това количество, може да е много за него. Техника за изцеждане на ръка.
Изцеждане, колкото може по-често, поне 8 пъти за денонощие. Целта е да покажете на тялото си, че бебето е родено и вече се нуждае от вашето мляко. Някои майки си слагат в една купичка 10-12 бонбонки или нещо друго вкусно и след всяко изцеждане си взимат по една. Това помага да се следи броят изцеждания за денонощие и в същото време действа добре емоционално – като награда за труда. Добра идея е да има поне едно или две изцеждания през нощта между полунощ и сутринта. Тогава хормоните на лактацията са в най-високи нива и самото изцеждане може да е по-лесно, тъй като обичайно тялото е релаксирано.
След първите дни, количеството на млякото може да се увеличи и тогава вече може да е по-удобно да се цеди с помпа. За по-ефективно изцеждане на гърдите някои майки използват и цедене на ръка и с помпа – първо изцеждат с помпа, после на ръка. Ако помпата е качествена и ефективна, изцеждането на ръка може да се спести. По време на цедене с помпа, може да се прилага техниката на компресия на гърдата. Това може значително да увеличи количеството на кърмата.
Избор на помпа – за повечето майки, на които им се налага да изцеждат продължително време, се оказва подходящо да използват електрическа помпа. Двуфазните помпи (които цедят едновременно и двете гърди) спестяват доста време и усилия и имат добър ефект върху лактацията(проучвания на Хартамн и колеги Aljazaf et al., 2003; Daly et. Al.,1993) Според повечето специалисти, най-подходящи са болничен клас помпи (hospital-grade). Такива би трябвало има във всеки родилен дом в страната. Вероятно ще е нужно да се поинтересувате къде е стаята за изцеждане, в случай че сестрите пропуснат да ви кажат.
Ако с бебето сте разделени и се налага то да остане в кувиоз, може да очаквате по-малки количества кърма, т.е. кърмата да слезе по-късно или по-трудно. Това е основно заради раздялата и притеснението за бебето. Контакта с бебето, неговата близост, миризмата, дори само мисълта за него са невидимите сигнали за нашата нервна и хормонална система. Когато тази връзка е възпрепятствана е нужно да си помогнем сами. В такава ситуация на много майки им помага да запишат на телефоните си снимка на бебето или дори неговия плач. Това отключва рефлекса на потичане на кърмата. Други майки си носят помпата по време на свиждане с бебето и изцеждат, докато са при него. Има майки, на които им помагат мисловни упражнения – представяне на нещо приятно или как кърмата изтича лесно от гърдите, може да е спомен за нещо приятно преживяване, релаксираща музика. Масаж около врата и на гърба, както и масажиране на самите гърди преди изцеждане, също може да е от полза. Някои казват, че в началото им е било много трудно да цедят, но щом са имали възможност да си видят бебето, да го пипнат са усетили силен рефлекс на потичане.

Повече по темата можете да прочете в пълната статия Кърмене на недоносено бебе. Началото
Аватар
Kayra
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:54

Re: Кърмене на недоносено бебе - възможно

Мнениеот Катето » 26 Юли 2017, 13:30

Позволяват ли на майката да ходи при бебето и да го кърми?
Катето
 
Мнения: 49
Регистриран на: 26 Юли 2017, 13:01

Re: Кърмене на недоносено бебе - възможно

Мнениеот Kaya » 31 Юли 2017, 14:26

Всемпак е важно да се поддържа лактацията, докато се прибере бебчето. Затова помпите за кърма вършат страхотна работа и колкото и да е тежко, разходки сред други бебета, когато се уче бебешки плач, направо като клапани се отварят каналите и теква кърмата.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52


Назад към Хранене и захранване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта