Задължително ли е да караме децата да споделят?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот Mon_ton » 24 Авг 2017, 11:30

Скоро четох някъде, вече не помня къде, следното, че всъщност не е много правилно да караме децата да споделят постоянно нещата си. Имам предвид - представете си, че детето ви носи някоя играчка - любимото си мече да речем и си играе с него, играе си, забавлява се, а отстрани идва друго дете, което почва да реве и да вика за играчката на вашето. :roll: И ние винаги, за да угодиум на непознатите изтръгваме играчката от ръцете на нашето дете, за да успокоим другото и така се получава една неловка ситуация и за двете майки и получаваме отново едно доволно и тихо дете и едно, което пищи и реве. Сравнението беше, че представете си, вие си ровите в телефона, забравлявате се и някой идва и ви взема телефона без да ви пита и без да се съобразява с желанието ви. Да ви призная, от както го прочетох ползвам този метод, но и в същото време съм казала на дъщеря ми, че след като тя не си дава играчките, значи няма да иска и от другите техните неща. Много по-лесно се разбирам в това отношение с нея, отколкото преди, когато я карах да споделя всичко, без да му мисля много, че на нея не й е приятно, а когато някое дете не споделяше с нея тя беше объркана. Сега приема много по-лесно отказа, но и тя самата твърдо казва не. Вие как мислите?
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот kikimoraa » 24 Авг 2017, 13:55

Има логика, защо да трябва да ги караме да дават всяко нещо, примера с телефона е много правилен. Никой не иска да му пипат нещата ,и когато ги използва д аму ги вземат, но от децата си го искаме това нещо, да се учили..
kikimoraa
 
Мнения: 255
Регистриран на: 26 Мар 2017, 11:03

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот Jully » 24 Авг 2017, 14:33

Според мен двете неща са коренно различни. Споделянето на едно или друго нещо не означава, че му се отнема на сила, особено пък в периода на растеж, когато то трябва да се учи кое е правилно и кое не. Да за момента може да не се почувства добре, но ще знае, че лсед като то дава, има право и да иска от околните, това което ти сега забраняваш на твоето дете, така да се каже. Детето трябва да има свобода да създава приятелства, когато се фокусира само в своят аси компания на своите играчки и се ограничава до това да не споделя с друг и да не иска от другите сподялба, то остава самичко.
Аватар
Jully
 
Мнения: 1471
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот asdddwww » 25 Авг 2017, 09:38

ха, ами има логика, защо трябва да споделят постоянно, то ние възрастните не го правим това, пък го искаме от децата... :lol:
Аватар
asdddwww
 
Мнения: 324
Регистриран на: 22 Юли 2015, 10:29

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот kalina_216 » 25 Авг 2017, 10:13

Според мен е добре да се научават, че трябва да споделят. Не винаги примера ще бъде телефона ни, понякога споделяме обяда си, времето си, споделяме нещата, които харесваме и обичаме, защого харесваме и другия човек или защото трябва. Трябва да се научим да отстъпваме когато трябва, но не трябва задължително да караме да споделят. Най-мразя и като чуя "дай му, по-малък е", едва ли не, наказваме децата за това, че са се родили по-големи.
Аватар
kalina_216
 
Мнения: 292
Регистриран на: 23 Мар 2017, 12:24

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот Malina » 01 Сеп 2017, 09:59

МНого интерсна гледна точка, до някъде съм съгласна, до някъде - не. Все пак те трябва в един момент да се научат, че трябва да споделят нещата си, а това няма как да стане, освен ако няколко пъти не видят това да се случва, само с думи не става. Но от друга страна си права, че не е приятно да ти издърпат нещата от ръцете. Може би работата е в това да се намери тайната, кога да отстъпи и кога не. Нека да споделя, но когато има нужда да бъде с играчката си, тогава не е правилно. Родителите често прекаляваме..
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот fawla » 01 Сеп 2017, 12:00

Оставете ги на мира, всяко ли нещо трябва да дават, и винаги за другите деца. Нека родителите им да мислят за тях, не може винаги да се чувстваш длъжен да угаждаш на другите, а твоето дете да реве и да страда... Съгласна съм, че не е правилно да бъдат принуждавани децата да си дават вещите ей така...
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот nefertiti » 01 Сеп 2017, 16:19

Според мен всичко зависи от ситуацията..
nefertiti
 
Мнения: 1333
Регистриран на: 01 Фев 2016, 15:10

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот Pipilota » 02 Сеп 2017, 10:10

Не съм се замисляла, иаз винаги съм постъпвала така с децата - когато някое друго дете им иска нещо, винаги ги убеждавам да го дадат, поне за кратко, само да го видят. Нос времето започнаха още повече да се опъват, вече не ги карам да споделят. :roll: Може би е трябавло да го направя още като малки - да ги науча да гледат повече своя интерес.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Задължително ли е да караме децата да споделят?

Мнениеот rabotnata pchela » 02 Сеп 2017, 18:08

Сега така прочетено има страшно много логика, а аз шматката и сега продължавам да го правя, винаги го карам да отстъпва и винаги го карам да си дава нещата. Често си патим, толкова неща са ни откраднали други деца - използвам думата откраднали, защото деца над 5 години съзнателно вземат неща и после лъжат, че не са у тях, толковамного неща са ни загубили. Вече и аз ще му казвам да споделя, ако прецени, а не защото трябва.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта