Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Monika_Spasova » 25 Авг 2017, 14:24

Сега съм в отпуска и постоянно се разхождам, останах обаче потресена от това, което виждам - масово децата са дебели! Имат отпуснат корем, момичетата вече с полуоформени гърди от мазнина, момчетата с кореми, пречещи им да се сгънат! Истински кошмар. Рядко се виждаше дете без корем и без излишни мазнини, но и рядко се виждаха такива без близалка, зрънчо или сладолед в ръка. :shock:
Зачудих се, все четем и обсъждаме какви мерки вземат във Великобритания, за да се справят със затлъстяването, а при нас прави ли се нещо? Освен майките, които са от Фуул революцията на Джейми други дали са се захванали с това да осмислят и да променят начина на хранене на децата?
А дали и родителите го правят и го отчитат като проблем? Как мислите? Кой трябва да се погрижи за дебелите кореми на нашите деца?
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Pipilota » 28 Авг 2017, 10:03

Дори на никой не му прави впечатление, че има дебели деца, че има деца с диабет. Тук е нормално да се закусват баници, кифли, да се ядат тонове захар, децата са пристрастени към сладкото и нямат намерение да спрат да ядат вредна храна. Даже и родителите,мен ако питате, спим, защото позволяваме да се ядат такива боклуци и децата ни да се хранят с тях. Толкова са се изменили стандартите за хранене, толкова се говори и пак повече от храненето през деня е от въглехидрати, повече ядат захар и тесто, нямат хранене без хляб, без захар, без каквото и да е тесто, дали ще са фили,, кифлички, кубарии, макарони.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Lollipop » 28 Авг 2017, 11:45

И аз се дразня, че проблемът е видим и с просто око, а никой, абсолютно никой не взема под внимание този проблем. На нас ни е важно да се наядем, пък после ще се лекуваме. Децата ни ядат масово боклуци и това не го подлагаме под въпрос, не ни е проблем, явно. :roll:
В семействата нямаме политика да се справим със затлъстяването, а чакаме на нашата държава, която е обикновено с 30 години по-назад от нормалния свят.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот S_Milenska » 28 Авг 2017, 15:30

Всички виждаме, че нищо не се прави. Аз също не съм забелязала да има някакви сериозни мерки взети срещу затлъстяването. Говори се за него, като за нещо, което го има някой друг, някъде другаде. Все едно говорят за Дракони - чували сме, ама не сме виждали. И отново безплатните закуски са от огромно количество хляб, никакви зеленчуци и плодове. Даването от време на време на безплатен плод не дава решение на проблема. Дори всъщност, прекаляването с плодовете пак не е добре, при положение, че детето цял ден е яло бързи въглехидрати, често с добавена захар, прибавянето и на плод още повече дига инсулина. Трябва да се ядат много зеленчуци, малко плодове, а тестени на минимум.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Rali_hr » 29 Авг 2017, 09:25

Нищо няма за децата за затлъстяване, даже и личните лекари се правят на ударени не пращат децата при ендокринолози. Нали минахме по този път и продължаваме да се борим. Дъщеря ми беше 60 килограма в 4 клас.... доста едро момиче беше. Сега е 57 кг но вече е в 7 клас и изглеждат нещата съвсем по-различно, защото е по-голяма и по-добре оформена, но много по-добре изглежда. Когато сваляхме килограмите успя да свали доста килограми , около 10 за едно лято ги смъкна, след това вече поддържахме, винаги е била по-едричка, но вече не можем да говорим за дебело момиче, а нормално. Но да не мислите, че някой ни е помогнал с нещо? Абсурд, даже и .. две думи не са ни казали. Сами каквото направихме, ограничавахме храненето, спортувахме и т.н. сами ние, без никаква програма, идея или акквото и да е било по въпроса. Спряхме училищните закуски, които бяха основно тестени храни, започна да си носи и продължава да носи храна от вкъщи.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Dominator » 29 Авг 2017, 17:55

Политика ли, родителите сме си виновни за всичко, каквото и да се реши на национално ниво, докато в семейството на едногодишни деца се дават пържени картофи и масово малки деца биват тъпкани с хамбургери от Макдоналдс, нещата няма да се оправят. Сутрин минавам покрай няколко училища, децата не са пълни, дебели са, приличат на лоени топки, 1 на 20 е с нормално тегло, 12-14-годишни момичета са с отвратително дебели крака и с грозен целулит, коремите им висят, момчетата не им отстъпват.
Докато родителите не се вземем в ръце и не ги насочим към активен начин на живот и правилно хранене, нещата няма да се върнат на верния път. Моята дъщеря е на 2 години и половина, не знае вкуса на повечето вредни храни, шоколад е опитвала, но не й хареса, като цяло не обича сладките неща. Постоянно си играя с нея, като я карам да тича, а тя гледа от мен и прави тренировките, които правя и аз и няма обичайния за тази възраст издут корем, а е стегната и дори има плочки на корема. Може би е прекалено за малко дете, но както свикне от малка, не я принуждавам, тя просто взема моя пример. Това е начинът през моите очи, не ми е нужна програма от държавата, знам колко много ми е дал спорта, от малък съм гледал от дядо ми и баща ми, които също са спортували и продължавам тази линия и с моите деца.
Аватар
Dominator
 
Мнения: 49
Регистриран на: 15 Фев 2013, 14:15
Местоположение: Варна

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот miron » 30 Авг 2017, 09:30

И е така и не е така, защото имаш дете само на 2 години, чакай да порасне, да почне да излиза повече, да почне да ходи на градина, да почне да ходи по рождени дни, да почне да гледа другите деца какво ядат и тогава ще си говорим. В градините храната не е по-добра, ядат се куп боклуци и простотии... а в училищата е трагедия. Родителите не виждаш ли какви снимки постват, сега ще потърся няколко от българаски училища.. и после ми кажи пак, че не трябва да има и държавна политика:
sandvich.jpg
sandvich.jpg (50.43 KiB) Прегледано 573 пъти


91d381195eceb2265622e3ebc8259390.jpg
91d381195eceb2265622e3ebc8259390.jpg (48.25 KiB) Прегледано 573 пъти


07bb3437460.jpg
07bb3437460.jpg (37.43 KiB) Прегледано 573 пъти


Ти хубаво у вас му давай да яде трюфели, ама по цял ден ще яде това.
miron
 
Мнения: 668
Регистриран на: 22 Мар 2015, 11:01

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот rabotnata pchela » 30 Авг 2017, 11:36

Заради такива снимки на потресаващи закуски съм решила от тази година аз да изпращам храната за училище, за да може и закуската и следобедната закуска да е осигурена от мен и да не е потресаващо ужасна, като това,което виждаме тук. Не че няма да яде и понякога пица или кренвришка, но това няам да е част от основната му храна, ще заложим на домашното. Дори и да яде домашна питка с бяло брашно ще е в милион пъти по-добро от това, което е показано на снимките. тези, които доставят храна на учениците просто се гаврят с децата.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Monika_Spasova » 30 Авг 2017, 13:38

закуските в училище са покъртителни, това е така, но и родителите не отстъпват, прави сте. лятото е страхотно време да се направи някоя промяна в храненето на децата, защото те не ходят на училище и няма кой да им разваля режима, но родителите допускат да се ядат боклуци. Както ви казах, на площадките редовно виждам деца с близалки и какво ли не, не виждам да хапват зеленчуци. Всичките ми прриятелки с еоплакват, че децата им не искат плодове изеленчуци, а ядат масово зрънчовци и други ненужни за мен храни.. Май родителите са по-виновни..
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Има ли България политика срещу затлъстяването при децата?

Мнениеот Lili_gagarin » 05 Сеп 2017, 12:58

Явно възрастните не се интересуват от здравето на децата. То повечето възрастни не се интересуват и какво ядат, ами гледат да са сложили нещо в устата си, пък хубаво ли е, лошо ли е - няма голямо значение, нали сме се наяли.. И на това се учат и децата - да ядат гадости, само и само да не останат гладни, без да ценят качествата на храната, а когато им е вкусно нещо то не бива да го пропускат и да излапат от него колкото могат - повече.
Lili_gagarin
 
Мнения: 135
Регистриран на: 27 Яну 2016, 16:01

Следваща

Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта