Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот Локумът » 29 Авг 2017, 09:55

Вчера пак са ударили една тийнейджърка в София, защото не е пресичала правилно и човека с колата я ударил. Съответно, той ще бъде задържан, ще му се образува съдебно производство, ще бъде съден и т.н. а невинното пресичащо дете ще бъде съжалявано, а шофьора ще бъде сочен за цял живот.
Аз съм много съвестен шофьор, винаги карам внимателно, не превишавам скоростта, но хич не съм съгласен, че аз трябва да нося вина за това, че някакви си хора/ деца/ възрастни/ обикалят като пуснати от зоопарка където им дойде на акъла. Често са забили глави в телефоните - и млади и стари и не гледат къде отиват, ами цъкат там. Дори на пешеходните почти не се оглеждат, поне да видят има ли кола, която се движи и вече е на преминаване на пешеходната, не те просто тръгват без да се огледат. :roll: Но да речем хубаво, айде, пешеходна е.
Ама защо пак трябва да треперим за всички, които са решили да си пишат във фейсбука и в същото време да пресичат както им дойде, така че да си спестят 5 метра ходене? Кой е виновен в тоя случай, нали за това име пешеходни, да се пресича по тях.. защо постоянно трябва да минават пешеходците както им падне и накарая шофьорите са им виновни.
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот Mon_ton » 29 Авг 2017, 11:33

Колкото и да е виновен пешеходеца, винаги шофьора е по-виновен. Трябва да се кара с такава скорост, че да могат да се предприемат действия по спирането веднага и да се реагира бързо. Все пак колата тежи един тон и няма как да не е опасност. Но разбира се, ако инцидента не е на пешеходна пътека, а някъде другаде, то е редно да се обърне внимание и на това .
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот vanusha » 29 Авг 2017, 13:59

И двамата са еднакво виновни, колата трябва да се движи така, че да може да спре във всеки един момент. Пешеходците често са принудени да обикалят, защото няма удобни ппешеходни пътеки, не може да обикаляш като гламав, да идеш до магазина, който е срещу блока ти, само защото янма пешеходна наблизо.
vanusha
 
Мнения: 382
Регистриран на: 30 Сеп 2016, 11:36

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот kikimoraa » 29 Авг 2017, 14:26

В крайна сметка не може да има навсякъде пешеходни пътеки, за да им е лесно на хората!!! Нали за това са слоени, за да има обособени места, където да пресекат. Сега, далеч им било от блока, ами какво да направим? за авсеки да пускат лифт до магазина ли?!
kikimoraa
 
Мнения: 255
Регистриран на: 26 Мар 2017, 11:03

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот nefertiti » 29 Авг 2017, 17:40

И според мен нещата зависят от двете страни. Но и някои пешеходци са доста невнимателни..
nefertiti
 
Мнения: 1333
Регистриран на: 01 Фев 2016, 15:10

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот Malina » 30 Авг 2017, 09:52

Вината е двустранна, макар че така се дава твърде голяма отговорност на шофьорите. Не стига, че по пешеходните пътеки обикновено хората тръгват без да се огледат, често са по платното и пресичат както им дойде покрай спирки на градския транаспорт, или където се струпват повече хора, но и понякога помного натоварени пътища виждам хора, които пресичат, говорим за път с 4 ленти и те пресичат, само защото не им се ходи до близката пешеходна пътека. В тоя случай, ако човекът пострада защо шофьорът да е виновен?!
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот rabotnata pchela » 30 Авг 2017, 11:17

Постоянно ги гледам да пресичат като пълни шматки. Не казвам, че аз винаги съм изрядна, понякога и аз прибягвам на непозволеното, но никога не бих тръгнала да пресичам 4 платна. Ние имаме една огромна улица в града, която свързва направо магистралата с околовръстното и минава през целия град, 4 платна, висока скорост, колите фърчат направо. В градската част има доста светофари на нея и доста пешеходни пътеки. Но преди това е доста диво място,няма никакви опции за пресичане (п.п. имя нколко подлеза). Всеки лети по улицата изобщо нес е замисля... и пешеходците притичват икакво ли не.. посл еинциденти имало.. ами ще има. На това опасно място бих предпочела да обиколя.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот kauda » 31 Авг 2017, 10:30

За мен трябва да е виновен пешеходеца. Все пак той също трябва да има отговорност по време на движението си на платното, не може постоянно да се обясняват колко са невинни. Да, при инцидент намясто за пресичане - пешеходна пътека напълно нормално е шофьора да носи цялата отговорност, и все пак да не забравяме, ,че пешеходците трябва да се огледат. Често ми се случва вървят си по тротоара иизведнъж скочат на пешеходната, просто си завиват и тръгват по нея, едва спирам, когато има пешеходна винаги намалям и я преминавам с 20, защото не знам на кой идиот ще попадна. Ама и да ги мислим за това, че са тръгнали да пресичат от дето им скимне, ами не съм съгласна.
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот Pipilota » 31 Авг 2017, 11:19

Шофьорите трябва да са супер внимателни, заради изкачащите деца, те не се усещат и може както вървят по тротоара да хукнат по улицата. Тогава даже не знам как може да се посочва виновен, но пази Боже само това мога да кажа. Ама съзнателно пресичане каруцарската, не може да го оправдая, тогава пешеходеца да си носи последствията.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Кой е виновен при инцидент с неправилно пресичане?

Мнениеот kalina_216 » 04 Сеп 2017, 12:35

Според мен трявба да е виновен пешеходеца. В крайна сметка има пешеходни пътеки навсякъде. Особено пък в градовете оправдание няма. Айде по селата разбирам, има села с една пешеходна пътека единствено на центъра, но в градовете винаги има пешеходни, нека всеки ги спазва, поне по натоварените улици.
Аватар
kalina_216
 
Мнения: 292
Регистриран на: 23 Мар 2017, 12:24

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron