Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Определяте ли орторексията като истински проблем?

04 Окт 2017, 10:13

Все повече се говори за здравословното хранене, че трябва да внимаваме какво ядем, а вече има и диагнози за хората, които са приели присърце идеята да се хранят здравословно. Заболяването се нарича орторексия и казано накратко, означава, че човека с това хранително разстройство се храни твърде здравословно. Не, че се храни добре, а че се храни само маниакално здравословно, като изключва твърде много групи храни от менюто си. :roll:
За вас това проблем ли е, или е хранително разстройство, към което трябва да се "Стремим" все повече хора? Мислите ли, че просто поставят диагноза, за да ограничат здравословното хранене на хората, като ги определят като проблемни?

Re: Определяте ли орторексията като истински проблем?

04 Окт 2017, 11:03

Естествено, че си е проблем и то сериозен. Няма лошо да се храниш здравословно, да избягваш вредна храна, но маниакалното влизане в крайности няма как да не бъде опасно. Трябва да се яде и всичко и по малко и внимателно, а не да се прекавя и здравословното да се превърне във вредно. Не е нормално да ядеш само сурова био храна,само и само да не сложиш нещо сготвено в тялото си. А за този проблем все по-често ще се чува според мен.

04 Окт 2017, 13:59

Доста сериозен проблем е орторексията! Съседче от блока беше се стопило, момиче на 20 години, не ядеше нищо, ядеше само някакви кълнове, някакви там семена, яйца на пипваше, само сурова храна, майка й се беше притеснила страшно много. Накрая стигнаха до психолози, след като дъщеря й беше изкарала около 10 дена с някакви минимални количества храна, дори стигна до там, че си правеше таратор с ядково мляко и т.н. Изобщо не пипваше сготвена храна, при вида на яйца й се повдигаше. :shock: Сега ходят на психолози от половин година и вече е започнала да приема млечни храни по малко.

18 Ное 2017, 15:16

Разбира се, че е проблем. Не трябва да ядем каквото намерим, нека е по-здравословно. Но всяка една мания не е полезна за здравето и най-вече за разсъдъка ни. Мислене - да, вманиачаване -абсолютно не. Трябва да бъде определено като поредния хранителен проблем и дас е гледа сериозно на него.

04 Сеп 2018, 11:53

Аз мисля че от орторексията до анорексията има само 1 крачка. В каквото и да се вманиачавате не само е вредно, амо може и да доведе до сериозни проблеми. Трябва да има мярка във всичко.

04 Сеп 2018, 16:08

ivan.stoqnov написа:Аз мисля че от орторексията до анорексията има само 1 крачка. В каквото и да се вманиачавате не само е вредно, амо може и да доведе до сериозни проблеми. Трябва да има мярка във всичко.

Прав си, че всяко вманиачаване е опасно за здравето на човек. Не може да се стига до крайности, но е лошо, че не са измислили име, което да квалифицира безразборното хранене, което прилагаме всички върху себе си и децата си.

04 Сеп 2018, 16:54

За мен няма такова понятие като "твърде здравословно". ако е диагноза не е здравословно. и ако се избягват важни групи от храни, значи изобщо не е здравословно. :+1:

04 Сеп 2018, 18:23

Буба Мара написа:За мен няма такова понятие като "твърде здравословно". ако е диагноза не е здравословно. и ако се избягват важни групи от храни, значи изобщо не е здравословно. :+1:

Има се предвид, че има хора, които не консумират нищо вредно, изхранват се на плодове и зеленчуци, семена и ядки главно в суров вариант и вманиачено отричат дори месото, рибата и т.н.

05 Сеп 2018, 09:21

Няма как да не е истински проблем, при положение, че много деца има с дефицити, заради разбиранията на родителите си.
Не казвам, че подкрепям яденето на боклуци, но подкрепям балансираното здравословно хранене. Защото на хора с такива проблеми, нямаш какво да им кажеш, те се хранят здравословно и ако им кажеш "ей вие правите глупост" те няма да ви повярват, защото дават най-доброто от себе си.

20 Мар 2019, 11:05

Истински е, разбира се. Може да е започнало всичко като мода, тенденция за здравословно хранене, но при някои хора вече се е превърнало във фикс идея.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2