Гледах две рецепти за карфиол - в единия случай се използваше за блат за пица, в другия вместо картофено пюре, а дори може да се наситни, така че да имитира ориз.
Ето това е страхотна идея как може да се намалят въглехидратите в менюто и да се увеличат фибрите, вместо да се затлачва тялото с тесто, картофи и ориз - грешка, която правим всички българи.
Ето как да си приготвите например любимата ми пица от карфиол:
2 чаши настърган карфиол
2 яйца
2 чаши морецала или кашкавал
сол, черен пипер, чесън, риган и т.н. на вкус подправки.
Забърква се от това "тесто" което се разстила на дъното на тавичка, покрита с хартия за печене и се пече за около 10 минути на 200 градуса, докато покафенее. След което се намазва с доматен сос и се добавят неща по избор за традиционна пица. Допича и се се сервира леко охладен блата. Така той запазва структурата си и може да се хапва като истинска пица!
А калориите са минимални!