Набрах си вчера бъз и искам да направя сока, който е толкова известен и толкова полезен. нямам идея как се съхранява и в какво съотношение се прави, някой,който е запознат може ли да ми обясни? И след това колко консумирате на ден?
Изобщо не е трудна рецептата - слага се на най-отдолу бъз, след това захар. Редуваш бъз около 2 пръста дебел слой в буркана, отгоре 1-2 пръста захар и така, докато свърши плода. Най-отгоре довършваш с дебел слой захар, поне 3 пъти повече от това,което си слагала преди. Покрива се с марля, а не се затварябуркана. Оставя се на топло докато захарта се разтопи, след което се прецежда и изсипва в бутилки, които се държат в хладилника. Никак не е трудно.
Наистина се прави много лесно, за няколко дни става, седмица п-късно е готов за консумация, няма никакъв проблем с него. Аз го държа в хладилника и пия всяка сутрин. За зимата си вземем около 1 литър сок, пия го, докато го изпия, но почвам в месеците, когатозахладнее, още ми е рано. Предпочитам да имам за активните болни месеци - демекври,янури и февруари.
nefertiti написа:Като дете пиех сок от бъз, много вкусен и здравословен. Сега и на мен ми се допи, като видях темата.
Пиеше го на сок ли? Между другото знам, че може да се разрежда и да се пие наистина като сок, но като имуностимулант се пие по една лъжичка от концентрата сутрин на гладно. А има и друг сироп, който се прави от цветовете на бъза на пролет.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Лесно се прави, но вече май поизтървахме времето, в което трябва да се приготвя бъза. За догодина може пак да пробвате. Иначе рецептата е тази написаната отгоре.
При вас сока как изглежда, гъст ли е или е течен, тази година взех за първи път и забелязвам, че е много гъст и прилича по-скоро на сладко или на мед. Чудя се дали да не го разредя малко...
Майки ми като правеше редеше на пластове в един трилитров буркан - 2-3 см всеки пласт. РЕдуваше бъз и захар. Като отгоре задължително завършваше със захарен слой. После марля вместо капачка и го държеше на тъмно. Следеше дали се е втечнил и ферментирал, като това ставаше обикновено за 3-4 седмици.