От МОН намериха решение за тежките раници!

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот rabotnata pchela » 25 Окт 2017, 08:57

Знаете за случая за Теодора Божкова, петокласничката, която писа писмо до Закрила на детето, за да се оплаче от тежките раници. В резултат на това от министерството на образованието ги поканили на среща. С тях се видяла зам. министъра на образованието Таня Михайлова, която, според думите на майката, дала решение - родителите да купуват по-леки тетрадки.
Мисля, че като родители това решение очаквахме. Изобщо не става дума за излишната тежест от прекаленото многото картинки по учебниците. Да не говорим изобщо за тази луксозна хартия, която е толкова гланцирана и се къса супер лесно. Едно време учихме на нормални листи и учебниците ни изкарваха години, сега не вярвам, че тези нашарени учебници ще издържат и 2 години, но както и да е. Вместо да намалят тежестта, като махнат шарките, тук се добавят все повече и повече. Предложението пък за учебници за бедни май беше най-доброто, представянето лошо. Нека направят всички учебници за бедни. :mrgreen:
Да не говорим, че учителите също трябва да се организират, децата до 4 клас на целодневно обучение, могат спокойно да стоят в училище и да се взимат само в петък. но не, носят се ужасно тежки раници. В министерството претеглили учебниците, ами тетрадките, сборниците (на всеки предмет поне по 2 помагала), несесерите, моливи, храната, водата и накрая раницата е като малко оръжие. Та така, поне решение са дали - леки тетрадки! Проблемът така лесно се решавал, как па не са го решили досега! :lol:
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот Pipilota » 25 Окт 2017, 10:47

Не знам за вас, но аз определено очаквах точно това. Много добро решение, удовлетворена съм. Даже може да не носят нито вода, нито обяд, и без друго получават страхотни закуски за около 40 стотинки бройката, на стола се хранят, вода има в чешмата. Могат да пият от там. Раниците могат да бъдат заменени с найлонови торби, които са супер леки, а децата да пишат върху кухнянска хартия, цялата ролка ще им стигне за няколко седмици и тежи грамове. Така със сигурност всичко ще се олекоти, а и на госпожите няма да им е тежко да носят тетрадките за проверка. Икономично е и за домакинството, след като материала е проверен, спокойно може да се обърне с писаното надолу и да се готви от другата страна. Не виждам какво се оплаквате. За тетрадка речник, която трябва да се пази, може да се ползва ролка от касов апарат.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот vanessa_ » 25 Окт 2017, 12:08

Направо е нерпиятно колко са нагли! Как ще се улекотят раниците заради тетрадките, ще дадат 200 грама разлика, надали някой ги усеща, пробелмът е в многото учебници и липсата на организираност.
vanessa_
 
Мнения: 337
Регистриран на: 10 Окт 2016, 13:41

Re: От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот skyfly » 25 Окт 2017, 15:35

Не примат проблема на сериозно изобщо, а той е много голям. Не може една раница да е толкова тежка и да не може да се носи. Наиситна децата носят по 8-10 кг а те самите тежата около 20-те. Не може теглото да е 1/4 от тежестта на човек. Все едно един 80 килограмов мъж нон стоп да носи 20 кг на гърба си.
Аватар
skyfly
 
Мнения: 384
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:34

Re: От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот Paladin » 26 Окт 2017, 09:08

Тежките раници изкривяват и гърба на децата и никой не мисли. Има шкафчета има всичко, защо не ги използват, може да се носят наполовина нещата, особено пък, че повечето деца до 4 клас са на целодневна занималня, значи спокойно могат и да не носят нищо в чантите си, освен храна и вода. И без друго родителите им нямат време да им видят домашните и да ги подготвят за другия ден с нещо. :mrgreen:
А за по-големите класове,д ори децата могат да се уговарят със съседа по чин кой какво да носи, за да не мъкнат тежките раници, а ако нямат домшни в някоя тетрадка, тя да стои в училище до следващия час. Има си начини,стига и учителите да ги предложат.
Paladin
 
Мнения: 109
Регистриран на: 19 Апр 2017, 09:33

Re: От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот kauda » 30 Яну 2018, 12:37

Понякога се чудя, как не им е неприятно да говорят такива глупости. Не ги ли хваща срам направо... :shock:
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: От МОН намериха решение за тежките раници!

Мнениеот Буба Мара » 22 Мар 2018, 14:53

skyfly написа:Не примат проблема на сериозно изобщо, а той е много голям. Не може една раница да е толкова тежка и да не може да се носи. Наиситна децата носят по 8-10 кг а те самите тежата около 20-те. Не може теглото да е 1/4 от тежестта на човек. Все едно един 80 килограмов мъж нон стоп да носи 20 кг на гърба си.

Не се тревожете! Докато се намери решение на проблема, децата ще станат 5-6-7 клас, когато ще се "светнат" да ходят с по една тетрадка на училище (от леките) :+1:
Аватар
Буба Мара
 
Мнения: 305
Регистриран на: 22 Фев 2018, 15:47


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта