За или против частните уроци?

Съвети за родители, отношения между тийнейджъри и възрастни, трудни въпроси

За или против частните уроци?

Мнениеот Snejna » 27 Окт 2017, 10:43

Учебната година е в разгара си и моята дъщеря е вече в 7 клас. Всичките й съученици ходят на частни уроци по български и по математика, а аз още се чудя дали да изпратя дъщеря си.
Не съм съгласна да ходи на училище и след това да трябва да посещава уроци, където допълнително да я занимават и да я учат, само и само да успее да се справи с трудните матури и кандидат гимназиални изпити. Има, според мен, много добри онлайн платформи, които могат да й помогнат сама да се справи с ученето и с изпитите. :roll:
Вие все пак за или против частните уроци сте? Защо се налагат,дали навсякъде по света децата са принудени да ходят на частни уроци, а родителите да плащат хиляди, само и само чедото им да получи по-добър шанс за гимназия и в последствие и за университет?
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Ваня Стойчева » 27 Окт 2017, 10:53

Някои по-смели родители може и да не записват децата си на частни уроци, но за мен това е надостижимо. Уроците помагат, защото дават разяснения, учителите намират допълнителни задачи, които да дадат на учениците. За мен са важни и съм за тях, не ми харесва, че често са под масата и никой не знае за тези доходи, е не се декларират. Не че искам да вземем и малкото от учителите, но по-добре ще е ако има някакви организации, чрез които да се случват нещата.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Lisica » 27 Окт 2017, 11:55

Аз съм ходила на уроци и не съжалявам, вярно че утежняват семейния бюджет, но научих много повече неща. Особено за сстудентските изпити трябва по-сериозна подготовка от тази в училище. Все пак тогава кандидатстват гимназии с прпофили български и такива, които са езикови, математичекси и професионални, в които се учи по-малко от този предмет. Много по-различно е и са нужни изпити.
Аватар
Lisica
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:55

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Snejna » 30 Окт 2017, 14:01

В крайна сметка, аз вярвам, че може и тя да се справи сама, не забравяйте, че ходи на училище. Защоп трябва да поддържам тази практика с частните уроци и да плащам, за нещо, което уж трябва да е част от учебния план
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот nefertiti » 30 Окт 2017, 15:38

Според мен няма нищо лошо в частните уроци, когато човек има желание да се учи.
nefertiti
 
Мнения: 1333
Регистриран на: 01 Фев 2016, 15:10

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Yunona » 31 Окт 2017, 10:40

nefertiti написа:Според мен няма нищо лошо в частните уроци, когато човек има желание да се учи.


Напротив, има много лошо в частните уроци, особено в българския им вариант. Никога не съм приемала за нормално с моите пари, за всяка стотинка от които съм платила данъци, да захранвам сивата икономика. Затова и не съм го правила.
Моите дъщери се пдоготвяха (и се подготвят) самостоятелно за своите изпити, а учебните им постижения са ме карали да виря нос в небесата от гордост. Хваля се съвсем съзнателно :) Слагаха в джоба си деца, чиито родители буквално позлатяваха най-именитите учители в Пловдив и областта. Когато човек НАИСТИНА има желание да учи, когато любовта към ученето е внимателно посадена още в ранните години, няма нужда от допълнителни стимули, упражнения, задачи, защото сам си ги създава.
За протокола: децата ми са на 23 и 18, малката е в 12 клас. Не ходи на уроци, разбира се :)
Последна промяна Yunona на 31 Окт 2017, 10:47, променена общо 1 път
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот kalina_216 » 31 Окт 2017, 10:44

Бих се съгласила на уроци, които са такива, че в училище не са залегнало обучение. Примерно по пиано, китара, чужд език и т.н. Но не и тези, които са заложени в страндатното обучение. Аз сега съм 3-та година студент и се подготвях сама за всички кандидатстудентски изпити. Веднъж само отидох на урок, за да ми обяснят някои неща, с които не бях наясно. Останалото беше моя заслуга и съм горда от резултата си, въпреки че не бях от отличниците.
Аватар
kalina_216
 
Мнения: 292
Регистриран на: 23 Мар 2017, 12:24

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Kaya » 31 Окт 2017, 12:39

Според мен зависи от детето. Има такива, които разбират по-трудно, на които не им е достатъчно това, което получават в училище и имат нужда от помощ. Не виждам, защо да не им се дава шанс с допълнителни уроци, за да задобрят. Не всички са толкова успешни,к ато децата на Yunona, да се справят добре. Някои имат нужда от помощ. Но съм против изобщо, че няма програми, в които да се включват и да им се помага регламентирано, а трябва да се случва с по едни 20 лева под масата редовно. За съжаление изборът е или родителите на бутнт, което няма как да стане, за да се забранят допълнителните уроци. Но съм категорично против забраната им, подари причините, които казах още в началото.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Rali_hr » 31 Окт 2017, 13:16

Ходила съм на уроци в една школа по математика, там си плащаш на регистратура и т.н. Но това беше преди.
Иначе не мога да кажа, че съм против, да, знам, че всички мразим, когато другия има и не харесваме сивата икономика, но това е положението, така се случва и единствената опция да се промени е за сметка на децата ни и никой не би го направил. В случая един граждански натиск няма да доведе до нищо, защото и няма и да го има.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: За или против частните уроци?

Мнениеот Yunona » 31 Окт 2017, 13:57

Kaya написа:Според мен зависи от детето. Има такива, които разбират по-трудно, на които не им е достатъчно това, което получават в училище и имат нужда от помощ. Не виждам, защо да не им се дава шанс с допълнителни уроци, за да задобрят. Не всички са толкова успешни,к ато децата на Yunona, да се справят добре. Някои имат нужда от помощ. Но съм против изобщо, че няма програми, в които да се включват и да им се помага регламентирано, а трябва да се случва с по едни 20 лева под масата редовно. За съжаление изборът е или родителите на бутнт, което няма как да стане, за да се забранят допълнителните уроци. Но съм категорично против забраната им, подари причините, които казах още в началото.


Kaya, абсолютно съм съгласна с теб! Всъщност когато говорим за забрана на частните уроци, всички имаме предвид точно нерегламентираната, сивата дейност. Естествено, че съм ЗА официалните школи, които издават документи срещу получените пари и които гарантират някакво ниво. Пък вече какви точно цели преследва детето там - наваксване с материал, който не разбира, или пък ще гони някакви академични върхове - това си е индивидуален въпрос.
Моите деца са изучавали езици в такива официални езикови училища, подготвяли са се за сертификати и т.н.
Но май само езикови са тези училища, единици са тези, които подготвят и по други предмети. Защо ли? Точно като пресекат нелегалната търговия със знание, властите биха могли да накарат учителите да се регистрират официално и да си издават документи за взетите пари. И да гарантират качество!! Защото сега кой следи какво е качеството на преподаването в хола на госпожата? За съжаление все още липсва достатъчно обществена воля да се прекрати безумието с частните уроци.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Следваща

Назад към Тийн свят

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron