В миналото ли останаха многодетните семейства?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот Monika_Spasova » 01 Ное 2017, 12:50

Вчера по новините слушах за двама лекари, които имат 3 деца и планират четвърто. Зазвуча ми супер. И се замислих, че аз не познавам хора с повече от две деца. Дори на тези с две деца им се гледа като на герои, а какво остава за повече. :shock:
Само че няма какво да се лъжем, живеем в много по-добри времена от нашите прародители,които са имали по 5-6-7, че и 10 деца. А ние не раждаме, защо?! Каква е причината многодетните семейства да останат в миналото, дали всичко е заради парите? Но съм сигурна, че всеки може да отлгеда и едно и 5 деца, стига да има желание,в иждаме го и при по-бедните, точно те раждат повече. Каква ае причината да имаме малко деца?
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот Stark » 01 Ное 2017, 13:16

Освен парите в това число могат да се включат и ангажиментите, които имат родителите към своите работодатели. Трудно се намира работа на майките, а какво остава, ако каже, че има 3-4-5 деца? Абсурд да я наеме някой, това нали означава, че има 5 пъти по-голям шанс да си вземаболнични? Дамата, за която говорите, работела на 4 часа, а колко работодатели си търсят служители на половин работен ден? Всичко е пари в наши дни и никой не може да си позволи да има 5 деца, независимо колко силно го желае, две са лукс.
Аватар
Stark
 
Мнения: 260
Регистриран на: 14 Мар 2017, 12:00

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот Andrey » 01 Ное 2017, 14:00

Аз лично съм се заел да ставам от многодетните родители. Досега имам две дъщери, време е и за един син. Дъщерите ми са с година и половина разлика, сега обмислям даже да правим трето, но жената иска да почакаме, докато втората стане на годинка, така че още няколко месеца ще чакам. :mrgreen:
Аватар
Andrey
 
Мнения: 1730
Регистриран на: 20 Ное 2014, 10:04

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот vanessa_ » 02 Ное 2017, 11:16

Причината се крие в парите и според мен. Да, преди са имали по повече деца, но тогава не е стояли на дневен ред, проблеми като образование, реализация. Ако едно дете от семейството се изучи е било достатъчно, а останалите на къра. Но сега кой има сърце да не изучи децата си, а да ги пусне да работят какво да е, колкото да оцелеят, без да им даде шанс да видят свят, да поживеят както си струва в наши дни. Не бих се съгласила да го причиня на децата си.
За мен не трябва едното дете да е сметка на другото, което би се случило, ако имам повече от децата, които реално бих могла да гледам.
vanessa_
 
Мнения: 337
Регистриран на: 10 Окт 2016, 13:41

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот amoreamore » 02 Ное 2017, 12:34

И аз отдавам прпичината на липсата на пари. По-трудно е в наши дни да се отгледа дете, точно и заради многото възможности, които има, но всяка една е пари. Вярно, че няма нищо по-хубаво от пълна с деца къща, но е трудно и то много. А и е ангажимент, не всяка жена може да си позволи да не работи,или да ходи на работа за няколко часа на ден.
Аватар
amoreamore
 
Мнения: 61
Регистриран на: 03 Апр 2017, 14:15

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот klarissa » 02 Ное 2017, 12:43

Рядко се виждат семейства с 3-4 деца, а за повече не се и сещам да съм чувала по нашите ширини - говоря за нормално отгледани деца, а не за ромчетата, чиито родителите не им знаят имената.
Хората, които искат да гледат децата си качествено се опитват по всякакъв начин да правят всичко добро за тях. А и не е само и въпрос на пари, реализацията на майките сщо е важна. Мен лично би ме било страх да имам няколко деца и в същото време да нося отговорност пред работодател.
klarissa
 
Мнения: 133
Регистриран на: 17 Мар 2017, 15:57

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот skyfly » 02 Ное 2017, 13:01

Изключително трудно е да се гледат много деца, макар че е прекрасно. Аз съм с 3 деца, големия си син родих, когато бях на 20 години, сега той е на 21, а другите ми две деца -син и дъщеря, родих преди 4 и 10 години. И за трите си деца не съжалявам, но голямат аразлика между тях е голям плюс, защото по този начин изградиха самостоялтеност, не се наложи да се обсебвам с грижите по тях, както би се случило с две деца. Но реализацията им е сериозен приоритет за нас и усещам как в някакъв момент ще се наложи да "изритаме " единия. Плюс е, че в момента синът ми е студент и ще завърши скоро, което дава картбланш да посъберем за следващия и след това отново ще имаме пауза, преди следващия студен. А вече за най-малкия момък се надявам да помагат и каката и баткото, защото ще ни е трудн на по 60 години да издържаме студент.
Аватар
skyfly
 
Мнения: 384
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:34

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот Elepharm » 02 Ное 2017, 19:22

От моите набори - около 40 годишни, сред останалите в София преобладават необвързаните и семействата само с едно дете. А в нашия малък провинциален град - малко над 20 хиляден, преобладават семействата с две деца. Познавам и много семейства с три деца, сред които две лекарки, три учителки, а се сещам и за позната медицинска сестра с четири деца. Мисля, че наред с всичко друго и обществото ни е приело двудетния модел за норма. Но това е време да се промени, ако искаме да оцелеем като нация.
Elepharm
 
Мнения: 44
Регистриран на: 11 Май 2017, 15:11

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот Локумът » 03 Ное 2017, 13:01

Elepharm написа:От моите набори - около 40 годишни, сред останалите в София преобладават необвързаните и семействата само с едно дете. А в нашия малък провинциален град - малко над 20 хиляден, преобладават семействата с две деца. Познавам и много семейства с три деца, сред които две лекарки, три учителки, а се сещам и за позната медицинска сестра с четири деца. Мисля, че наред с всичко друго и обществото ни е приело двудетния модел за норма. Но това е време да се промени, ако искаме да оцелеем като нация.

В по-спокойние град е друго, но представяш ли си да си в София и да имаш три деца, там е невъзможно, казвам ти го .. аз съм с близнаци и в София направо се разсипваме, добре,ч е са сблизки интереси, но ако единия искаше да ходи на плуване, другия на гимнастика, това означава, че денят ми трябва да е зает с разхождането им. Да не говорим за конкуренцията на работна ръка..
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: В миналото ли останаха многодетните семейства?

Мнениеот skyfly » 14 Фев 2018, 13:55

В столицата не е толкова лесно, градините са частни, разстоянията са големи, затова и хората не се решавта да раждат повече деца, да не говорим, че е и голяма конкуренцията за работа, никой няма да те търпи дълго време у дома, така както се случва в малките градове, където няма кой да те замести.
Аватар
skyfly
 
Мнения: 384
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:34

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта