Инфекциозна мононуклеоза със засегнат черен дроб

Инфекциозна мононуклеоза със засегнат черен дроб

Мнениеот Kolo1213 » 06 Дек 2017, 19:26

Здравейте! Прекарах тежка инфекциозна мононуклеоза.В началото не успяха успешно да ми определят диагнозата и се лутах известно време в неизвестното - за това и мисля, че беше доста тежко прекарана болестта.
С други думи след 2 седмици, влязох в болница, като вече имах увеличен черен дроб с АСАТ и АЛАТ повишени едното беше към 170 другото минаваше 500.Сега, 2 седмици след болницата вече едното е в норма, а другото е на границата.Пих лекарства бая и сега продължавам да пия още едно.
Въпросът ми е свързан с това, че един вид се води, че съм прекарал Хепатит, т.е. спазвам режим на хранене, не тренирам, не мога да пия алкохол и т.н. Искам да попитам, защото в болницата ми казаха първо 6 месеца, после станаха 3 можело и повече, а в крайна сметка никой не ми отговори - ще се оправя ли напълно ? Не искам някой да ми каже да - след 2 месеца точно , ясно ми е, че не може да се предвиди, но вярно ли е, че цял живот ще трябва да се пазя и примерно ще трябва да мисля когато пия алкохол сега дали няма да се повредя отново - все пак не съм бил болен от хепатит, а от инфекциозна мононуклеоза, факта че съм на 19 и цял живот ще трябва да мисля за тези неща ме побърква ...?
Kolo1213
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Дек 2017, 19:18

Re: Инфекциозна мононуклеоза със засегнат черен дроб

Мнениеот kauda » 06 Дек 2017, 19:44

Не мисля, че ще трябва да се пазиш цял живот, но разбира се няма да е хубаво да се напиваш като за последно, имай си мярка. :) Надявам се от Фрамар да ти отговорят точно, но се придържай към здравословна диета, дори и след като мине времето. След туберколоза периода е 6 месеца.
Аватар
kauda
 
Мнения: 1654
Регистриран на: 23 Мар 2015, 10:45

Re: Инфекциозна мононуклеоза със засегнат черен дроб

Мнениеот Kolo1213 » 06 Дек 2017, 20:12

Диетата не е проблем - просто съвпада с моите вкусови предпочитания и не се налага да полагам усилия.Ама това с тренировките и алкохола е кофти сега...
Благодаря ти за отговора ! С радост бих чул още мнение :-)
Kolo1213
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Дек 2017, 19:18

Re: Инфекциозна мононуклеоза със засегнат черен дроб

Мнениеот FramarLekari » 08 Дек 2017, 17:24

Здравейте, Kolo1213!

Според повечето специалисти хепатитът, дължащ се на първична инфекция с вируса на Епщайн-Бар (причинителят на инфекциозната мононуклеоза), има благоприятна прогноза — самоограничава се и отшумява спонтанно в рамките на около 5 седмици, като се последва от пълно възстановяване.

Пациентите, при които е засегнат черния дроб, трябва да избягват консумацията на алкохол, тъй като органът се натоварва допълнително — алкохолът се метаболизира там. Алкохол трябва да се избягва, докато не настъпи пълно възстановяване.

При температура и болка се препоръчва да се избягва парацетамол, тъй като натоварва допълнително черния дроб. Може да използвате вместо това ибупрофен, макар да е по-дразнещ за стомаха.

Препоръчва се пациентите да избягват участие в контактни спортове (футбол, баскетбол, бойни изкуства и др.) или друга тежка физическа дейност (включително фитнес) в продължение на ПОНЕ 3-4 седмици, а някои автори препоръчват този срок да е 2 месеца и дори повече.

При някои пациенти могат да са налице вирусни частици в слюнката до 18 месеца след първоначалната инфекция.

Тези срокове, описани в медицинската литература, са ориентировъчни, като продължителността на възстановяването е строго индивидуално за всеки пациент, в зависимост от темпове на възстановяване, степен на усложнения, придружаващи заболявания и други.

Ето защо е необходимо да спазвате стриктно насоките на лекуващия лекар, който е подробно запознат с Вашето състояние.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с инфекциозни и паразитни болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта